Mało jest tak pysznych napojów jak zaparzona świeżo zmielona kawa. Często jednak zapominamy, że aby móc w pełni delektować się jej smakiem, głównym składnikiem powinna być woda o wysokiej jakości. W dzisiejszym artykule przedstawiamy zjawisko odwróconej osmozy i specjalne filtry, czyli wszystko to, co pozwala uzyskać krystalicznie czystą wodę.
Mało jest tak pysznych napojów jak zaparzona świeżo zmielona kawa. Często jednak zapominamy, że aby móc w pełni delektować się jej smakiem, głównym składnikiem powinna być woda o wysokiej jakości. W dzisiejszym artykule przedstawiamy zjawisko odwróconej osmozy i specjalne filtry, czyli wszystko to, co pozwala uzyskać krystalicznie czystą wodę.
Jak woda zmienia smak kawy?
Znaczenie wody przeważnie się bagatelizuje ze względu na brak powszechnej świadomości jej podstawowego znaczenia dla jakości każdego napoju, nie tylko kawy. Woda, choć zwykle niedoceniana, ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku naparu ze względu na swoją ilość. W końcu napój składa się głównie z wody i niedużej ilości zmielonego w młynku do kawy ziarna.
Jednym z czynników jest skład mineralny. Przyjęto, że w wodzie zdatnej do picia ilość rozpuszczonych substancji (TDS – ang. Total Dissolved Solids) może wynosić 1000 mg/l. Natomiast bariści polecają do kawy wartość 100-150 mg/l, zatem niski poziom mineralizacji. Minerały, które „nie szkodzą” kawie to jony magnezu i wapnia, natomiast sód, żelazo i mangan negatywnie wpływają na jej smak.
Kolejny aspekt to twardość wody. Z twardą wodą z kranu borykają się mieszkańcy większości miast, co zwykle skutkuje koniecznością częstszych napraw pralki i odkamienianiem ekspresu do kawy oraz czajnika. Niestety twardość wody ma nie tylko wpływ na działanie sprzętu AGD, ale również smak napojów. Nie inaczej jest z kawą. Wyróżnia się dwa rodzaje twardości:
- węglanową – nietrwałą, która określa stężenie wodorowęglanów w wodzie,
- niewęglanową – trwałą, wynikającą z obecności jonów wapnia i magnezu.
Zarówno woda zbyt twarda, jak i zbyt miękka nie wpływa korzystnie na jakość zaparzonej kawy. Pierwszy rodzaj nie pozwala uwolnić odpowiedniego aromatu, natomiast drugi może powodować lekko kwaskowaty smak. Często w tej sytuacji ratunkiem okazuje się odwrócona osmoza (wykorzystująca filtr osmotyczny), która nie tylko oczyszcza wodę z drobnoustrojów, ale również może wpływać na jej właściwości chemiczne i fizyczne.
Z twardością wody łączy się także jej Ph – odczyn (kwaśny, zasadowy albo obojętny), na który ma wpływ zawartość odpowiednich jonów. Wodorowęglany zapobiegają wahaniom Ph. Ich optymalna zawartość powinna być nie większa niż 40 mg/l. Coraz większą popularnością cieszy się woda jonizowana o odczynie zarówno kwaśnym, jak i zasadowym do bardzo wielu różnych zastosowań, m.in. w kosmetyce, leczeniu oparzeń i uprawie roślin.
Woda osmotyczna, czyli lepszy smak naparu
Opisane powyżej parametry wody koniecznie musisz brać pod uwagę, kiedy zastanawiasz się, jak wyposażyć kawiarnię. W miejscach, gdzie woda z wodociągów charakteryzuje się nie najlepszą jakością, konieczne będzie zastosowanie procesu odwróconej osmozy. Poddana mu woda, nazywana wodą osmotyczną, charakteryzuje się oczyszczeniem w aż 95%. Aby ją uzyskać, należy użyć specjalnego filtra odwróconej osmozy.
Tak otrzymana woda jest całkowicie pozbawiona soli pod postacią jonów. W przeciwieństwie do destylowanej zawiera tlen i dwutlenek węgla, co przekłada się na lepsze walory smakowe. Współcześnie uchodzi za najwyższej jakości filtrowaną wodę. Z tego względu jest używana w przemyśle spożywczym, przetwórczym oraz gastronomii. Coraz częściej ceni się ją także w domowym zastosowaniu.
Filtr odwróconej osmozy – co to?
Filtry odwróconej osmozy są niezbędne, aby przeprowadzić proces odwróconej osmozy. W poprzedniej części artykułu opisaliśmy zalety wody osmotycznej, natomiast teraz skupimy się na samym procesie jej otrzymywania.
Zjawisko odwróconej osmozy obserwowano w warunkach laboratoryjnych już od połowy XVIII wieku. Zauważono, że cząsteczki rozpuszczalnika samorzutnie się rozprzestrzeniają i przenikają przez półprzepuszczalną membranę (cienki materiał o bardzo niskiej porowatości), która rozdziela dwa roztwory o różnym stężeniu. Okazało się, że wytworzone ciśnienie osmotyczne generuje ruch wody z roztworu mniej stężonego (woda czysta) do bardziej stężonego (woda zanieczyszczona). Jednak dopiero w połowie XX wieku półprzepuszczalne membrany wykorzystano w badaniach nad odsalaniem wody morskiej. W ten sposób udało się uzyskać słodką wodę, a z biegiem czasu membrany udoskonalano. Odwrócona osmoza do dziś jest stosowana do odsalania wody obok innych metod. Pozwala również odzyskiwać wodę i potrzebne substancje ze ścieków.
Odkryte kilka wieków temu zjawisko do dziś stanowi bazę filtra odwróconej osmozy. Oczywiście współczesne membrany są dużo bardziej nowoczesne. Swoim wyglądem przypominają rolkę folii. Ciśnienie powoduje, że woda przeciska się przez błonę, gdzie zostaje oczyszczona. Brudna woda przedostaje się do ścieku.
Decydując się na filtr odwróconej osmozy, musisz pamiętać, że ma on ograniczoną żywotność zależną m.in. od stopnia zanieczyszczenia wody, częstotliwości jej zużywania i ciśnienia. Aby membrana dłużej spełniała należycie swoją funkcję, należy ją chronić. Do tego celu używa się filtrów mechanicznych i z węglem aktywnym. Zużyta membrana charakteryzuje się wytartą zewnętrzną powierzchnią oraz powiększonymi porami, które powodują znacznie większą przepuszczalność. Na ogół przyjmuje się, że membrana skutecznie filtruje wodę przez kilka lat.
System odwróconej osmozy do domu
Odwróconą osmozę wykorzystuje się nie tylko w przemyśle, ale również coraz częściej w domu. Filtr do wody pitnej w kuchni, gdzie zdrowe jedzenie zajmuje główne miejsce, już nikogo nie zaskakuje. System odwróconej osmozy spotyka się zarówno w prywatnych mieszkaniach i domach, jak i firmach gastronomicznych. Czym zatem powinien się on charakteryzować?
Woda osmotyczna wyróżnia się krystaliczną czystością, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Doskonale nadaje się do przyrządzania napojów i posiłków dla osób cierpiących np. na choroby nerek. Jest również niezastąpiona w pielęgnacji skóry wrażliwej. Z systemów odwróconej osmozy można korzystać zarówno w przypadku wody z wodociągu, jak i ze studni.
Producenci oferują zwykle pięciostopniowe systemy złożone z:
- 3 filtrów mechanicznych – do wyłapywania dużych drobinek, np. piasku, mułu i rdzy,
- filtra węglowego – do usuwania substancji organicznych i chloru,
- membrany osmotycznej – do usuwania najmniejszych cząsteczek, np. bakterii,
- wkładu węglowego z dodatkiem łupin orzecha kokosowego – do poprawiania smaku i zapachu przefiltrowanej wody.
Na rynku są dostępne także bardziej rozbudowane systemy odwróconej osmozy, w tym sześcio- i siedmiostopniowe. Posiadają dodatkowo wkłady mineralizujące (wzbogacające wodę w magnez i wapń) oraz jonizujące, które dodatkowo uszlachetniają otrzymaną wodę. Tak wysokiej jakości ciecz nadaje się do picia prosto z kranu.
Możesz jej używać nie tylko do celów spożywczych. Nie zawiera kamienia, a więc doskonale nadaje się do żelazek, parownic i nawilżaczy. Jeśli zastanawiasz się, jaki ekspres do kawy wybrać i zależy Ci na jego długiej żywotności, to woda oczyszczana poprzez odwróconą osmozę również okaże się strzałem w dziesiątkę.
Udostępnij