Jaką maszynkę do robienia lodów wybrać?

Udostępnij

Tanie lody z przeciętnym składem albo naturalne, ale kosztujące zbyt dużo? Nie musisz dokonywać takiego wyboru. Lody możesz robić samodzielnie. Od czego zacząć? Jaka maszyna do lodów sprawdzi się najlepiej w domu, a jaką warto wybrać do gastronomii?

Welche Eismaschine soll man wählen

Udostępnij

Tanie lody z przeciętnym składem albo naturalne, ale kosztujące zbyt dużo? Nie musisz dokonywać takiego wyboru. Lody możesz robić samodzielnie. Od czego zacząć? Jaka maszyna do lodów sprawdzi się najlepiej w domu, a jaką warto wybrać do gastronomii?

Maszynka do robienia lodów – typy i rodzaje

Domowa produkcja lodów, a może działalność w małej gastronomii związana z zimnymi, słodkimi deserami? Jaka maszyna do lodów spełni Twoje oczekiwania? Rozważania te rozpocznij od zapoznania się z dwoma podstawowymi rodzajami urządzeń, które pomogą Ci zrealizować marzenie o stałym dostępie do ulubionych słodyczy.

Pierwszym rodzajem urządzeń są te najprostsze, stworzone z myślą o domowych zastosowaniach. Jak działają maszynki do lodów? Są to niedrogie sprzęty zapewniające efektywne chłodzenie i mieszanie płynnej masy zamieniającej się w puszyste lody.

Taki produkt składa się najczęściej z misy wypełnionej wkładem chłodzącym – ten element należy przechowywać przez kilka lub kilkanaście godzin w zamrażarce, a dopiero później można przystąpić do robienia lodów. Do tak zmrożonego pojemnika należy dodawać składniki lodów – również najlepiej je wcześniej schłodzić, co przyspieszy cały proces. Maszyna do lodów wyposażona jest w mieszadło, dzięki któremu masa staje się puszysta, odpowiednio napowietrzona i nie powstają w niej kryształki lodu.

Jaka maszyna do lodów okaże się łatwiejsza w użyciu? Wybierz model termoelektryczny, który pozwoli Ci zapomnieć o konieczności schładzania pojemnika, a nawet samych składników! Korzystanie z takiego sprzętu to czysta przyjemność – wystarczy wszystkie produkty włożyć do komory, wcisnąć przycisk i czekać na efekty końcowe w postaci pysznych, idealnie zmrożonych lodów.

Czym kierować się wybierając maszynkę do robienia lodów?

Jaka maszyna do lodów okaże się najlepszym wyborem? Wszystko zależy od tego, jakie masz wobec niej oczekiwania. Zanim więc podejmiesz ostateczną decyzję zakupową, przeanalizuj swoje potrzeby i zwróć uwagę na najważniejsze cechy tego typu urządzeń:

Maszynka do robienia lodów do gastronomii

Jeśli maszyna do lodów ma się stać elementem wyposażenia cukierni lub kawiarni, musisz jednak zwrócić uwagę na nieco inne rodzaje urządzeń. Jakiego rodzaju sprzęty masz do wyboru i jakie cechy powinny posiadać?

Jaka maszynka do robienia lodów – podsumowanie

Wybór maszyny do lodów powinien zostać poprzedzony analizą własnych potrzeb i oczekiwań względem tego urządzenia. Kluczowym aspektem jest oczywiście sposób, w jaki będziesz użytkował produkt – na własne potrzeby czy też w celach zarobkowych. Jednak niemniej ważne są inne, wymienione wyżej parametry.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Mini pączki serowe – szybki deser z serkiem homogenizowanym

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej

Jak wyczyścić zmywarkę i przedłużyć jej żywotność?

Czy Twoja zmywarka nie działa tak skutecznie jak kiedyś? A może zauważyłeś nieprzyjemny zapach lub osady…

Czytaj więcej

Zamrażarka szokowa – niezbędnik w gastronomii

Zamrażarka szokowa to urządzenie, które zrewolucjonizuje sposób przechowywania i przygotowywanie żywności w Twojej restauracji. Dzięki niej…

Czytaj więcej

Jak mrozić grzyby, aby zachować ich smak i aromat?

Mrożenie grzybów jest jednym z najlepszych sposobów, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem poza sezonem.…

Czytaj więcej