Tanie lody z przeciętnym składem albo naturalne, ale kosztujące zbyt dużo? Nie musisz dokonywać takiego wyboru. Lody możesz robić samodzielnie. Od czego zacząć? Jaka maszyna do lodów sprawdzi się najlepiej w domu, a jaką warto wybrać do gastronomii?
Tanie lody z przeciętnym składem albo naturalne, ale kosztujące zbyt dużo? Nie musisz dokonywać takiego wyboru. Lody możesz robić samodzielnie. Od czego zacząć? Jaka maszyna do lodów sprawdzi się najlepiej w domu, a jaką warto wybrać do gastronomii?
Maszynka do robienia lodów – typy i rodzaje
Domowa produkcja lodów, a może działalność w małej gastronomii związana z zimnymi, słodkimi deserami? Jaka maszyna do lodów spełni Twoje oczekiwania? Rozważania te rozpocznij od zapoznania się z dwoma podstawowymi rodzajami urządzeń, które pomogą Ci zrealizować marzenie o stałym dostępie do ulubionych słodyczy.
Pierwszym rodzajem urządzeń są te najprostsze, stworzone z myślą o domowych zastosowaniach. Jak działają maszynki do lodów? Są to niedrogie sprzęty zapewniające efektywne chłodzenie i mieszanie płynnej masy zamieniającej się w puszyste lody.
Taki produkt składa się najczęściej z misy wypełnionej wkładem chłodzącym – ten element należy przechowywać przez kilka lub kilkanaście godzin w zamrażarce, a dopiero później można przystąpić do robienia lodów. Do tak zmrożonego pojemnika należy dodawać składniki lodów – również najlepiej je wcześniej schłodzić, co przyspieszy cały proces. Maszyna do lodów wyposażona jest w mieszadło, dzięki któremu masa staje się puszysta, odpowiednio napowietrzona i nie powstają w niej kryształki lodu.
Jaka maszyna do lodów okaże się łatwiejsza w użyciu? Wybierz model termoelektryczny, który pozwoli Ci zapomnieć o konieczności schładzania pojemnika, a nawet samych składników! Korzystanie z takiego sprzętu to czysta przyjemność – wystarczy wszystkie produkty włożyć do komory, wcisnąć przycisk i czekać na efekty końcowe w postaci pysznych, idealnie zmrożonych lodów.
Czym kierować się wybierając maszynkę do robienia lodów?
Jaka maszyna do lodów okaże się najlepszym wyborem? Wszystko zależy od tego, jakie masz wobec niej oczekiwania. Zanim więc podejmiesz ostateczną decyzję zakupową, przeanalizuj swoje potrzeby i zwróć uwagę na najważniejsze cechy tego typu urządzeń:
- Moc maszyny do robienia lodów – to właśnie ten parametr będzie decydował o szybkości i precyzji, z jaką wyrabiane są domowe lody. W sprzedaży można znaleźć modele o mocy od kilku do nawet 200 W – te o większej mocy to maszyny termoelektryczne wyposażone we własne kompresory.
- Pojemność misy – będziesz przygotowywać lody tylko dla siebie, czy chcesz, by cała rodzina mogła się nimi delektować? Im większa misa, tym więcej słodkiego deseru możesz zrobić za jednym podejściem! Jednak pamiętaj, że w przypadku maszyn do lodów bazujących na misach wkładanych do zamrażarki zbyt duży rozmiar pojemnika może okazać się przeszkodą.
- Mieszadła – lubisz lody z dużymi kawałkami owoców, bakaliami lub fragmentami ciastek? W takim razie przyjrzyj się mieszadłom dołączonym do maszyny do lodów. Powinny mieć one otwory większe od dodatków, jakimi chcesz wzbogacać swoje desery.
- Gabaryty urządzenia – ten parametr jest szczególnie istotny dla posiadaczy małych i średnich kuchni, w których każdy dodatkowy sprzęt musi znaleźć swoje stałe miejsce w szafkach lub na półkach. Na szczęście na rynku bez trudu znajdziesz zarówno kompaktowe, jak i bardziej rozbudowane maszyny do lodów.
- Akcesoria w zestawie – łyżka do nakładania gałek? Szpatułka ułatwiająca przekładanie lodów do pojemników? A może miarka ułatwiająca dodawanie odpowiedniej ilości składników? Do maszyn do lodów dołączane są różne akcesoria – jeśli Ci na nich zależy, sprawdź zawartość opakowania przed zakupem urządzenia.
Maszynka do robienia lodów do gastronomii
Jeśli maszyna do lodów ma się stać elementem wyposażenia cukierni lub kawiarni, musisz jednak zwrócić uwagę na nieco inne rodzaje urządzeń. Jakiego rodzaju sprzęty masz do wyboru i jakie cechy powinny posiadać?
- Jaka maszyna do lodów – w przypadku profesjonalnych urządzeń stanowiących wyposażenie kuchni gastronomicznych możesz przebierać w sprzętach umożliwiających robienie konkretnych rodzajów lodów. Wśród nich znajdziesz choćby maszyny do lodów włoskich czy tajskich, a także do wytwarzania rzemieślniczych lodów na gałki.
- Moc urządzenia – maszyna do małego bistro lub kawiarni to urządzenie pracujące stale, wytwarzające ogromne ilości lodów, a więc i różniące się znacząco mocą od sprzętów domowych. W ich przypadku nie są zaskakujące wartości sięgające 1000, a nawet 2500 W, które jednak przekładają się na efektywniejszą pracę urządzeń.
- Trwałość – maszyny do lodów stosowane w kuchniach lokali gastronomicznych powinny wyróżniać się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Będą mocno eksploatowane i narażone na różne, codzienne sytuacje, dlatego warto wybrać urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej lub innych solidnych materiałów.
- Mobilność – w sezonie letnim nie musisz ograniczać się do sprzedaży lodów we własnym lokalu. Zabierz ze sobą maszynę do lodów na festyny, festiwale lub na deptak w nadmorskiej miejscowości i serwuj chłodzące desery tam, gdzie jest na nie największe zapotrzebowanie. Wybierz urządzenie wyposażone w kółka i uchwyt ułatwiający jego przewożenie!
Jaka maszynka do robienia lodów – podsumowanie
Wybór maszyny do lodów powinien zostać poprzedzony analizą własnych potrzeb i oczekiwań względem tego urządzenia. Kluczowym aspektem jest oczywiście sposób, w jaki będziesz użytkował produkt – na własne potrzeby czy też w celach zarobkowych. Jednak niemniej ważne są inne, wymienione wyżej parametry.
Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.
Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij