Frytownice gastronomiczne sprawdzają się niemal wszędzie – zarówno w barze fast food, eleganckiej francuskiej restauracji, jak i lokalu z kuchnią azjatycką. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby wybrać sprzęt odpowiedni do swojego lokalu.
Frytownice gastronomiczne sprawdzają się niemal wszędzie – zarówno w barze fast food, eleganckiej francuskiej restauracji, jak i lokalu z kuchnią azjatycką. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby wybrać sprzęt odpowiedni do swojego lokalu.
Frytownice gastronomiczne nie tylko do frytek
Istnieją urządzenia gastronomiczne, które są absolutnie konieczne do funkcjonowania profesjonalnej kuchni. Dzięki nim praca kucharza jest nie tylko wygodna, ale też szybsza i wydajniejsza. Są to z pewnością obok chłodziarek oraz pieców, także frytkownice gastronomiczne. To fantastyczne narzędzia, które służą nie tylko do robienia frytek. Można z ich użyciem smażyć w głębokim tłuszczu rozmaite produkty:
- Dania główne – tempurę, paluszki rybne i rybę w cieście, nuggetsy, skrzydełka, sajgonki, pierogi, krokiety, różne placki i mięsa, corn dogi,
- Dodatki – ziemniaki łódeczki, cebulowe krążki, kalmary, krewetki, grzyby, warzywa, chipsy, a nawet smażone lane ciasto,
- Desery: pączki, faworki, churros, mekici, owoce i batony w cieście.
- Frytownica elektryczna podwójna – 2 x 16 l – kurek spustowy 1 199,00 zł
-
Frytownica – 10 litrów – ECO
359,00 zł329,00 zł - Frytownica elektryczna – 10 l – 3000 W 549,00 zł
-
Frytownica elektryczna – 1 x 10 l
719,00 zł519,00 zł
Frytownice gastronomiczne – popularne rodzaje
Kluczową kwestią jest wybór urządzenia odpowiedniego do rodzaju prowadzonego lokalu. W małej restauracji lub takiej, gdzie rzadko serwuje się dania smażone z powodzeniem sprawdzą się jedna lub 2 małe frytownice (pojemność 8-10 litrów). W przypadki barów fast food oraz restauracji o dużym natężeniu ruchu ważne, aby wybrać sprzęt o dużej mocy i pojemności (nawet 30-litrowy). To rozwiązanie bardziej ekonomiczne niż używanie małej frytkownicy, która będzie się bardzo długo nagrzewała, albo nie wytrzyma intensywnej eksploatacji. Bardzo wygodne i lubiane przez szefów kuchni są frytkownice dwukomorowe, gdyż można w jednym czasie smażyć dwa różne produkty bez obaw, że banan w cieście będzie pachniał morszczukiem.
Frytownice gastronomiczne dzieli się na kilka głównych typów:
- Frytownice elektryczne – szeroko stosowane ze względu na mało kłopotliwe zasilanie sieciowe. Sprawdzają się świetnie zarówno w budce z frytkami, jak i eleganckim lokalu z wyszukaną kuchnią. Ze względu na dużą popularność i szeroką ofertę różnych producentów są tanie w zakupie, a także niekłopotliwe w użytkowaniu.
- Frytownica indukcyjna – umożliwiają precyzyjniejsze zarządzanie pobraną z sieci energią niż tradycyjne frytkownice gastronomiczne (oszczędność do 30%). Bardzo to przydatne, szczególnie w wypadku stosowania techniki smażenia dwuetapowego. Poprzez zastosowanie technologii indukcji możliwe jest błyskawiczne nagrzanie oleju czy roztopienie frytury, a i sam proces smażenia staje się znacznie krótszy dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła. Zarówno podniesienie, jak i obniżenie temperatury wrzącego tłuszczu zachodzi niemal natychmiastowo.
- Frytownice gazowe – wymagają dostępu do instalacji gazowej. Ze względu na niskie koszty podczas intensywnej eksploatacji są często używane w dużych, obleganych restauracjach. Po podłączeniu do butli dobrze sprawdzą się także w mobilnym food trucku – np. na festiwalu lub nad jeziorem, gdzie trudno o dostęp do sieci elektrycznej. Należy przy tym pamiętać, że ich obsługa jest bardziej wymagająca i należy regularnie je serwisować.
- Frytownice beztłuszczowe – wariant, gdzie smażenie odbywa się za pomocą owiewania gorącym powietrzem. Są najczęściej używane w restauracjach serwujących dania dietetyczne (często wegetariańskich/wegańskich i tematycznych).
Frytownica gastronomiczna – jakie funkcjonalności?
Profesjonalne frytkownice gastronomiczne powinny być wyposażone w system sygnalizowania gotowości do pracy w postaci lampki lub brzęczyka. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na jakość potraw, ale też na komfort i bezpieczeństwo pracy jest możliwość łatwej i szybkiej wymiany frytury. Dużym ułatwieniem będzie tu specjalny czujnik zużycia oleju. Tylko produkty usmażone w świeżym tłuszczu, który nie był wielokrotnie podgrzewany i studzony, będą smaczne i pożywne.
Frytkownice, które posiadają kranik do spuszczania oleju cieszą się wielką popularnością wśród profesjonalistów, gdyż dzięki nim cały proces jest prosty i trwa zaledwie chwilę. Przed zakupem urządzenia warto się upewnić, czy dana frytkownica ma termostat oraz czytelny wyświetlacz. Dzięki timerowi łatwo ustawić pożądany czas pracy.
Profesjonalne frytownice mają bardzo praktyczne zimne strefy. Pozwalają one zachować dłużej świeżość oleju, ponieważ opadające resztki trafiają w miejsce, gdzie panuje niższa temperatura i się nie zwęglają.
Kosze do frytownic powinny mieć nienagrzewające się rączki, które zapewnią bezpieczeństwo osobom obsługującym. Możliwość zawieszenia ich na specjalnym haku ułatwia odcieknięcie tłuszczu. Właściciele nadmorskich smażalni powinni zainteresować się egzemplarzami frytownic z wydłużonymi koszami – umożliwiają one frytowanie ryb w całości.
Jak używać frytownic gastronomicznych?
Smażenie poprzez zatopienie we wrzącej fryturze to technika kulinarna, która nie wymaga szczególnych umiejętności czy doświadczenia. Potrawy przygotowane w ten sposób wyglądają apetycznie, ładnie pachną, są smaczne i niezwykle popularne. Aby w pełni wykorzystać tę metodę, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Nigdy nie wrzuca się produktów, zanim tłuszcz nie osiągnie odpowiedniej temperatury, w przeciwnym razie po wyjęciu ociekają tłuszczem i są zbyt miękkie, twarde lub tracą chrupkość.
- Sekretem udanego smażenia jest przede wszystkim odpowiednia frytura (tłuszcz do frytkownicy o wysokim współczynniku dymienia, który się łatwo nie przypali).
- Po wyjęciu z frytkownicy zawsze należy produkty odsączyć na sitku lub papierowej bibule z nadmiaru tłuszczu.
Wybór frytownicy odpowiedniej dla charakteru danego lokalu gastronomicznego jest bardzo ważny. Zakup przemyślany, precyzyjnie odpowiadający potrzebom sprawi, że uniknie się niepotrzebnych kosztów, a praca z pewnością będzie łatwiejsza, szybsza i bardziej efektywna.
- Frytownica indukcyjna – 2 x 10 litrów – 60-190°C 2 449,00 zł
- Frytownica indukcyjna – 10 l – 60 – 190°C 1 349,00 zł
-
Frytownica elektryczna – 2 x 16 l – 400 V – szafka
2 699,00 zł2 449,00 zł - Frytownica elektryczna – 17 l – do ryb
Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.
Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij