Jaką frytownicę wybrać?

Udostępnij

Frytownice gastronomiczne sprawdzają się niemal wszędzie – zarówno w barze fast food, eleganckiej francuskiej restauracji, jak i lokalu z kuchnią azjatycką. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby wybrać sprzęt odpowiedni do swojego lokalu. 

Udostępnij

Frytownice gastronomiczne sprawdzają się niemal wszędzie – zarówno w barze fast food, eleganckiej francuskiej restauracji, jak i lokalu z kuchnią azjatycką. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby wybrać sprzęt odpowiedni do swojego lokalu. 

Frytownice gastronomiczne nie tylko do frytek 

Istnieją urządzenia gastronomiczne, które są absolutnie konieczne do funkcjonowania profesjonalnej kuchni. Dzięki nim praca kucharza jest nie tylko wygodna, ale też szybsza i wydajniejsza. Są to z pewnością obok chłodziarek oraz pieców, także frytkownice gastronomiczne. To fantastyczne narzędzia, które służą nie tylko do robienia frytek. Można z ich użyciem smażyć w głębokim tłuszczu rozmaite produkty: 

Frytownice gastronomiczne – popularne rodzaje 

Kluczową kwestią jest wybór urządzenia odpowiedniego do rodzaju prowadzonego lokalu. W małej restauracji lub takiej, gdzie rzadko serwuje się dania smażone z powodzeniem sprawdzą się jedna lub 2 małe frytownice (pojemność 8-10 litrów). W przypadki barów fast food oraz restauracji o dużym natężeniu ruchu ważne, aby wybrać sprzęt o dużej mocy i pojemności (nawet 30-litrowy). To rozwiązanie bardziej ekonomiczne niż używanie małej frytkownicy, która będzie się bardzo długo nagrzewała, albo nie wytrzyma intensywnej eksploatacji. Bardzo wygodne i lubiane przez szefów kuchni są frytkownice dwukomorowe, gdyż można w jednym czasie smażyć dwa różne produkty bez obaw, że banan w cieście będzie pachniał morszczukiem. 

Frytownice gastronomiczne dzieli się na kilka głównych typów: 

Frytownica gastronomiczna – jakie funkcjonalności? 

Profesjonalne frytkownice gastronomiczne powinny być wyposażone w system sygnalizowania gotowości do pracy w postaci lampki lub brzęczyka. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na jakość potraw, ale też na komfort i bezpieczeństwo pracy jest możliwość łatwej i szybkiej wymiany frytury. Dużym ułatwieniem będzie tu specjalny czujnik zużycia oleju. Tylko produkty usmażone w świeżym tłuszczu, który nie był wielokrotnie podgrzewany i studzony, będą smaczne i pożywne.  

Frytkownice, które posiadają kranik do spuszczania oleju cieszą się wielką popularnością wśród profesjonalistów, gdyż dzięki nim cały proces jest prosty i trwa zaledwie chwilę. Przed zakupem urządzenia warto się upewnić, czy dana frytkownica ma termostat oraz czytelny wyświetlacz. Dzięki timerowi łatwo ustawić pożądany czas pracy. 

Profesjonalne frytownice mają bardzo praktyczne zimne strefy. Pozwalają one zachować dłużej świeżość oleju, ponieważ opadające resztki trafiają w miejsce, gdzie panuje niższa temperatura i się nie zwęglają. 

Kosze do frytownic powinny mieć nienagrzewające się rączki, które zapewnią bezpieczeństwo osobom obsługującym. Możliwość zawieszenia ich na specjalnym haku ułatwia odcieknięcie tłuszczu. Właściciele nadmorskich smażalni powinni zainteresować się egzemplarzami frytownic z wydłużonymi koszami – umożliwiają one frytowanie ryb w całości. 

Jak używać frytownic gastronomicznych? 

Smażenie poprzez zatopienie we wrzącej fryturze to technika kulinarna, która nie wymaga szczególnych umiejętności czy doświadczenia. Potrawy przygotowane w ten sposób wyglądają apetycznie, ładnie pachną, są smaczne i niezwykle popularne. Aby w pełni wykorzystać tę metodę, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: 

Wybór frytownicy odpowiedniej dla charakteru danego lokalu gastronomicznego jest bardzo ważny. Zakup przemyślany, precyzyjnie odpowiadający potrzebom sprawi, że uniknie się niepotrzebnych kosztów, a praca z pewnością będzie łatwiejsza, szybsza i bardziej efektywna. 


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej