Hot dogi są, aha, aha, gorące! Dowiedz się, jak zrobić hot doga w domowej kuchni!

Udostępnij

Hot dogi są pyszne! To wspaniały pomysł na szybką przekąskę, a jeżeli dodasz świeżych warzyw – także pełnowartościowy posiłek. Jak zrobić hot doga w domu? W dzisiejszym artykule odkryjesz tajniki tego dania.

Udostępnij

Hot dogi są pyszne! To wspaniały pomysł na szybką przekąskę, a jeżeli dodasz świeżych warzyw – także pełnowartościowy posiłek. Jak zrobić hot doga w domu? W dzisiejszym artykule odkryjesz tajniki tego dania.

Gorący pies w bułce, czyli czym jest hot dog?

Hot dogi sprzedawane są często w barach typu fast food, food truckach i ulicznych budkach. Kupujesz je chętnie podczas wakacji, w przerwach między zajęciami czy w trakcie zakupów. Ich przyrządzenie trwa szybko, są smaczne, niedrogie i sycące. Nic zatem dziwnego, że sięgają po nie chętnie zarówno dorośli, jak i dzieci.

Dlaczego więc nie przyrządzić ich w domu? Będą równie dobre, co te kupne. Jeśli użyjesz wysokiej jakości składników i dodasz dużo warzyw, staną się też pełnowartościowym posiłkiem. Podasz je na kolację, a także możesz zaserwować je gościom zaproszonym na grilla lub domówkę. Również weganie lub wegetarianie będą zachwyceni, jeśli zaserwujesz danie z parówkami z soi czy seitana.

Musisz przy tym pamiętać, że o sukcesie zadecydują nie tylko użyte składniki oraz dodatki, ale również prawidłowy sposób przyrządzenia hot dogów.

Jak podgrzać bułki do hot doga i jakie wybrać?

Bułka do hot doga powinna być podłużna, tak aby kiełbaska za bardzo z niej nie wystawała. Rodzaj pieczywa zależy nie tylko od gustu. Jeśli planujesz dodać wiele warzyw oraz polać hot doga obficie sosem, to wybierz raczej dość szeroką bułkę z miękkim miąższem (np. bagietkę).

Czy warto kupować specjalne bułki do hot dogów sprzedawane w paczkach? Są smaczne, ale zwykle zawierają sporo ulepszaczy i sztucznych dodatków. Lepiej więc sięgnij po pieczywo z piekarni lub upiecz je samodzielnie. Niezależnie od tego czy masz piekarnik elektryczny, czy gazowy, na pewno będą przepyszne. Nie musi też to być zawsze zwykła bułka pszenna. Pełnoziarniste lub z dodatkiem otrębów również będą smakowały wyśmienicie!

Bułkę przed napełnieniem należy koniecznie podgrzać. Niektórzy lubią ciepłe i uginające się pod palcami pieczywo z mikrofalówki, inni ubóstwiają bułki z chrupiącą skórką. Możesz więc z powodzeniem przypiec je w piekarniku, nad grillem lub nawet w odpowiednim tosterze. Bułki na tradycyjne hot dogi najlepiej rozcinać zaraz po ich podgrzaniu.

Dobrym rozwiązaniem będzie też podgrzewacz do hot dogów wyposażony w bolce do nabijania pieczywa. Dzięki niemu łatwo przyrządzisz francuską wersję dania.

Jak podgrzać parówki do hot doga?

Podczas wyboru parówek na hot doga ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Obecnie w sprzedaży dostępne są kiełbaski z niemal dowolnego rodzaju mięsa (drobiowe, wieprzowe, z cielęciny, baraniny, a nawet kangura czy strusia). Popularne są również ich warianty wegetariańskie czy wegańskie. Zamiast cienkich frankfurterek możesz też z powodzeniem użyć nieco grubszej kiełbasy (np. podwawelskiej). Oryginalnie smakujące hot dogi wyjdą również z uwielbianymi na Bałkanach mięsnymi paluszkami typu ćevapčići. Wielu znawców tematu twierdzi, że wędlina na hot dogi nie powinna być zbyt twarda. Nie brakuje jednak i takich, którzy robią je z kabanosami. W tym wypadku wiele zależy zatem od upodobań.

Wybrałeś już ulubioną kiełbaskę? Świetnie, teraz czas ją podgrzać. Klasyczne hot dogi serwowane były z parówkami gotowanymi w wodzie lub na parze. Wędlinę możesz również przypiec w piekarniku, podsmażyć na patelni lub upiec na grillowym ruszcie.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zrobić kiełbaski samodzielnie. Jeśli chcesz podjąć się tego zadania, to dowiedz się najpierw jaką maszynkę do mięsa wybrać. Poza tym, że pomoże Ci w odpowiednim rozdrobnieniu składników, to ze specjalnymi końcówkami będziesz też w stanie napełnić osłonkę kiełbaski.

Zalety grilla rolkowego

Jeżeli często przyrządzasz duże ilości hot dogów, warto rozejrzeć się za profesjonalnym sprzętem do ich wyrobu. Grill rolkowy umożliwia jednoczesne podgrzanie wielu kiełbasek. Są one stale obracane na rozgrzanych rolkach, co powoduje ich niezwykle równomierne przypieczenie. Dodatkowo z parówek wytapia się nadmiar tłuszczu, dzięki czemu stają się bardziej dietetyczne. Część modeli ma również specjalną szufladę idealną do podgrzania bułek.

Jakie dodatki wybrać?

Hot dog z musztardą lub ketchupem (lub oboma sosami na raz) to absolutny klasyk. Przekąska będzie dobrze smakować również z majonezem, zwłaszcza jeżeli zostanie posypany prażoną cebulką. Jakie jeszcze dodatki można stosować? Przede wszystkim różnego rodzaju sosy pasujące do mięsa, np.:

Rodzaj i liczba dodatków zależy często od kraju, w jakim robi się to danie. W Niemczech popularnością cieszą się hot dogi z ketchupem posypanym curry. W USA, które są ojczyzną hot dogów, często dodaje się do nich różnego rodzaju sery (również pleśniowe), obkłada parówki smażonym bekonem czy pastą z awokado. We Francji natomiast popularnością cieszą się hot dogi z sosem grzybowym. W Azji natomiast często można kupić hot dogi z sadzonym jajkiem, krewetkami lub nawet jadalnymi owadami.

Jakie warzywa pasują do tego dania? Niezależnie od regionu świata w hot dogu najczęściej znajdziesz piklowane ogórki, cebulę, pomidora, sałatę lub kapustę pekińską. Również podsmażone pieczarki oraz drobno posiekany por mają wielu zwolenników.

W sprzedawanych w Polsce hot dogach nierzadko lądują typowe dla tego kraju sałatki – tarta marchewka, kiszona kapusta, a nawet czerwone buraczki. Fermentowana kapusta kimchi to z kolei nieodłączny dodatek w przekąskach oferowanych w Korei. W Ameryce Południowej i Afryce natomiast nikogo nie zdziwią hot dogi z plasterkami pieczonych bananów. Jak widzisz, możliwości jest mnóstwo!

Przepis na hot doga

Jeżeli wolisz oprzeć się na sprawdzonym przepisie, to przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie dwa z odległych od siebie zakątków świata. Dzięki nim masz pewność, że zaserwujesz gościom wyjątkowe danie o oryginalnym smaku!

Hot dog po islandzku (dla 6 osób)

Potrzebujesz:

Sos musztardowy przygotuj, łącząc wszystkie składniki i mieszając na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie podgrzej parówki na parze (lub w wodzie) i przypiecz w piekarniku bułki. Rozetnij je i nakładaj: ketchup, prażoną cebulkę, parówkę, sos remoulade oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość udekoruj sosem musztardowym.

Hot dog po meksykańsku (dla 6 osób)

Potrzebujesz:

Podgrzej na patelni fasolę do odparowania wody. Parówki owiń boczkiem i dość mocno zarumień całość na rozgrzanym grillu. Przypiecz na nim również papryczki oraz podgrzej pieczywo. Po przekrojeniu bułek napełniaj je kolejno: parówkami z boczkiem, jalapeno, drobno pokrojonymi warzywami oraz gorącą fasolą. Całość polej do smaku sosami. Smacznego!

Szukasz też innych receptur na popularne przekąski znane głównie z jarmarcznych stoisk? Przejdź do naszego kolejnego wpisu, z którego dowiesz się, jak zrobić churrosy prosto z Hiszpanii!


Wolisz poradnik w wersji filmowej? Zapraszamy do obejrzenia naszego materiału o czyszczeniu grilla na kanale Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube!

Na kanałach Chef’s Gear Polska – YouTube fanpege’u Chef’s Gear Polska | Facebook dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej