Kawałek mięsa zamknięty w chrupiącej bułce w towarzystwie warzyw i sosów – burgery z grilla coraz częściej królują na naszych stołach w okresie letnim. Przyrządzane na świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej niż w czterech ścianach – możesz się delektować ich smakiem i zapachem, a przy tym cieszyć się czasem spędzanym na łonie natury z bliskimi.
Kawałek mięsa zamknięty w chrupiącej bułce w towarzystwie warzyw i sosów – burgery z grilla coraz częściej królują na naszych stołach w okresie letnim. Przyrządzane na świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej niż w czterech ścianach – możesz się delektować ich smakiem i zapachem, a przy tym cieszyć się czasem spędzanym na łonie natury z bliskimi.
Jak przygotować mięso na burgera na grilla?
Prawdziwy mistrz grilla potrafi przygotować nie tylko soczysty stek z grilla – bez trudu radzi sobie również ze zrobieniem grillowanych burgerów, zachwycających smakiem, poziomem soczystości czy stopniem wysmażenia. Aby osiągnąć taki efekt, warto kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, dzięki którym mięso na burgery z grilla będzie idealnie przygotowane!
- Na burgery z grilla nie należy wybierać mięsa chudego. Jeśli jednak takie jest, powinno się dodać do niego oliwę lub olej – trzeba bowiem pamiętać, że to właśnie tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku w takich kotletach. Z tego względu warto mielić mięso samodzielnie, aby wiedzieć, co się w nim znajduje i ewentualnie modyfikować jego skład.
- Burgery powinny składać się tylko z mięsa i ewentualnego tłuszczu. Niektórzy decydują się na dodanie do kotletów mielonej cebuli, jednak w klasycznych przepisach raczej omija się wszelkie dodatki.
- Wiele mięs na grilla przed obróbką termiczną należy doprowadzić do temperatury pokojowej – wówczas najłatwiej osiągnąć zamierzony cel w postaci aromatycznego, soczystego dania. Jednak w przypadku burgerów z grilla jest inaczej – mięso powinno być wyjęte z lodówki zaraz przed smażeniem. Dzięki temu kotlety nie rozlecą się na ruszcie.
- Formowanie mięsa na hamburgery z grilla również jest bardzo proste. Można do tego wykorzystać specjalne praski do burgerów lub ukształtować kotlety w dłoniach. Ważne, aby surowy burger był nieco większy od bułki – podczas smażenia lekko się skurczy i wtedy jego rozmiar okaże się być idealnym.
- Ostatnim punktem jest smażenie burgerów na grillu. Jest to proces bardzo szybki, zazwyczaj trwający ok. 8-10 minut, jeśli wziąć pod uwagę grillowanie z dwóch stron. To, czy burgery już nadają się do odwrócenia, rozpoznasz w prosty sposób – wsuń łopatkę pod kotleta. Jeśli łatwo odchodzi o rusztu, jest gotowy, jeśli nie – pozostaw go na kolejną minutę i spróbuj ponownie.
Marynowanie mięsa burgerowego na grilla
Jak zrobić hamburgery na grilla? W jaki sposób zamarynować mięso? Dla wszystkich zainteresowanych mamy dobre wieści – nie ma nic prostszego od przyprawienia burgerów na grilla. Nie trzeba robić żadnej marynaty, jak w przypadku karkówki na grilla czy szaszłyków, ani przyrządzać mięsa mielonego dzień wcześniej. Wystarczy przyprawić kotlety solem i pieprzem. Najlepiej zrobić to przed uformowaniem burgerów, jednak jeśli przypadkiem o tym zapomnisz, możesz również doprawić mięso bezpośrednio na grillu.
Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?
Grillowane burgery można zrobić z różnych rodzajów mięs i nie tylko – dużą popularnością w ostatnich latach cieszą się także wege burgery na grilla, stanowiące smaczną alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa. Sprawdź, z jakich mięs i innych produktów można przygotować pyszne kotlety, które wypełnią chrupiącą bułkę!
Burgery wieprzowe z grilla
Wieprzowe mięso na burgery sprawdza się bardzo dobrze. Można wybrać tutaj tłustą łopatkę lub karkówkę, albo też wymieszać któreś z tych mięs z szynką lub schabem. Najważniejsze to zadbać, żeby cała mieszanka miała odpowiednią ilość tłuszczu, czyli ok. 20%.
Burgery wołowe
Burgery wołowe z grilla to prawdziwa klasyka gatunku. To właśnie wołowina jest najczęściej wybieranym mięsem na kotlety, co wynika z jej specyficznego, nie dającego się podrobić smaku. Jako główny składnik warto wybrać antrykot, łopatkę, szponder lub rostbef, albo też stworzyć własny mix tych mięs. Niektórzy smakosze cenią także połączenie wołowiny z wieprzowiną – aby znaleźć swój ulubiony przepis na burgery, warto dać szansę różnym zestawieniom.
Burgery z kurczaka i indyka
Coś dla tych dbających o linię. Jeśli masz ochotę na burgera z grilla, ale nie chcesz się objadać, postaw na kotlety z kurczaka i indyka – tutaj również kieruj się zasadą wyboru tłustego mięsa. Zamiast więc sięgać po chude filety z piersi, wybierz mięso z udek. Aby ograniczyć kaloryczność dania, zjedz hamburgera z grilla bez bułki, za to z sałatką!
Burgery wegetariańskie
Wege burgery na grilla robione są z przeróżnych składników – świetnie sprawdzają się tutaj rośliny strączkowe, np. fasola czy bób. Inni robią kotlety, bazując na kaszach, a jeszcze inni opierają swoje przepisy na nasionach. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz – w przypadku wegetariańskich burgerów smak będzie bazował na tłuszczu i przyprawach. Tutaj nie wystarczy pieprz i sól – sięgnij po ulubione mieszanki, aby nadać hamburgerom z grilla smak, który lubisz najbardziej! Dzięki nim każdy wegetariański grill okaże się udany!
Sprzęt gastronomiczny do grillowania burgerów
Powyższe wskazówki dotyczące przygotowywania burgerów z grilla znajdą zastosowanie zarówno podczas domówek na świeżym powietrzu, jak i w czasie pracy w kuchniach gastronomicznych. O ile jednak w tym pierwszym przypadku wystarczy Ci najprostszy grill węglowy, w tym drugim potrzebny Ci będzie profesjonalny sprzęt.
Do restauracji serwującej wysokie klasy mięso, food trucka budującego swoją ofertę przede wszystkim na burgerach oraz knajpach otwierających się sezonowo, np. w nadmorskich miejscowościach, konieczny będzie zakup grilla gastronomicznego. Wśród zaawansowanych sprzętów znajdziesz zarówno grille gazowe, jak i elektryczne o zróżnicowanych parametrach technicznych, więc bez trudu wybierzesz idealne urządzenie do pracy. Pamiętaj, aby wielkość rusztu dopasować do wielkości knajpy i ilości odwiedzających ją osób – dzięki temu możesz jednocześnie szykować kilka porcji.
Dobierz także najlepsze akcesoria do grilla oraz urządzenia grzewcze, czyli te pozwalające jak najdłużej zachować gotowe już dania w temperaturze idealnej do podania.
Jak grillować burgery – podsumowanie
Steki z grilla, kiełbaski i szaszłyki to niejedyne dania, które wdzięcznie poddają się grillowaniu. Równie atrakcyjną opcją okazują się hamburgery z grilla, które nie tylko są smaczne i efektownie podawane, ale także łatwe w przygotowaniu. Mogą stać się zatem Twoim popisowym daniem lub nawet fundamentem, na którym stworzysz swój pomysł na gastrobiznes.
Udostępnij