Chcesz samodzielnie hodować warzywa, by przez cały sezon mieć dostęp do świeżych i w pełni ekologicznych jarzyn? Ich prawidłowy wzrost i rozwój zależy od wielu czynników, nad którymi należy sprawować pieczę. Dowiedz się, jak przygotować ziemię pod warzywa, by zapewnić im dogodne warunki.
Chcesz samodzielnie hodować warzywa, by przez cały sezon mieć dostęp do świeżych i w pełni ekologicznych jarzyn? Ich prawidłowy wzrost i rozwój zależy od wielu czynników, nad którymi należy sprawować pieczę. Dowiedz się, jak przygotować ziemię pod warzywa, by zapewnić im dogodne warunki.
- Przygotowanie ziemi pod uprawę warzyw a pora roku
- Niezbędne narzędzia do przygotowania ziemi pod uprawę
- Odchwaszczanie ziemi
- Jak poprawić strukturę gleby pod warzywa?
- pH gleby – jak zmienić, by przygotować ziemię pod warzywnik?
- Użyźnianie gleby – czym nawozić glebę pod warzywa
- Jak przygotować ziemię pod warzywa – podsumowanie
Przygotowanie ziemi pod uprawę warzyw a pora roku
O ziemię pod uprawę warzyw należy dbać niemal przez cały rok, tak aby była pełna składników odżywczych potrzebnych roślinom do rozwoju i miała odpowiednią strukturę. Sprawdź więc, jakie zabiegi powinno się wykonywać poszczególnych porach roku, by przygotować glebę pod warzywa.
Wiosna
Jak przygotować ziemię pod warzywa wiosną? Ten moment tuż przed zasianiem warzyw lub zasadzeniem rozsady warzyw jest najważniejszy w sezonie i składa się z kilku etapów:
- odchwaszczanie,
- spulchnianie,
- określenie i ustabilizowanie pH ziemi,
- użyźnienie kompostem lub obornikiem.
Lato
Kiedy już rośliny wzrastają na swoich stanowiskach, można, a w niektórych przypadkach trzeba je dodatkowo nawozić, by uzupełniać w glebie niezbędne składniki odżywcze pobierane przez warzywa z ziemi.
Jesień
Jak przygotować ziemię pod warzywnik jesienią? Po zbiorach ziemię należy oczyścić z resztek roślin i chwastów, a następnie przekopać, aby zewnętrzna powłoka została zakopana w celu unieszkodliwienia mogących się na niej znajdować patogenów szkodliwych grzybów. Jednocześnie podczas tego procesu na wierzch wyciągnięte zostaną podziemne szkodniki i przynajmniej część z nich stanie się pokarmem dla ptactwa. To także dobry moment, by wzbogacić glebę jesiennymi nawozami – podczas przekopywania ziemia zostanie dokładnie wymieszana, a tym samym równomiernie odżywiona.
Zima
Jak przygotować ziemię pod warzywa na zimę? Już pod koniec jesieni zaleca się posianie na warzywnikach poplonu. Trzeba dobrze określić optymalny moment, by rośliny zdążyły wykiełkować przed nadejściem mrozu. Wówczas będą one chroniły glebę przez całą zimę przed erozją, wypłukiwaniem i wyjałowieniem, a wiosną staną się naturalnym nawozem wzbogacającym ziemię.
Niezbędne narzędzia do przygotowania ziemi pod uprawę
Prace związane z przygotowaniem ziemi pod uprawę warzyw nie są skomplikowane, a więc i zestaw narzędzi, w które należy się zaopatrzyć, nikogo nie zaskoczy. Jeśli na co dzień zajmujesz się pielęgnacją ogrodu, prawdopodobnie już masz wszystko, czego potrzebujesz:
- Szpadel – niezbędny przy przekopywaniu ziemi przed i po okresie wegetacyjnym.
- Motyka – ułatwia usuwanie chwastów.
- Widły – za ich pomocą łatwiej wyciągniesz z ziemi rozbudowane systemy korzeniowe chwastów.
- Grabie – wraz z nimi po skończonych pracach wyrównasz ziemię, jednocześnie zgarniając z niej resztki roślin i inne niepożądane elementy.
- Mininarzędzia ogrodowe – mniejsze motyczki i łopatki przydadzą się podczas pielęgnowania gleby, kiedy warzywa będą już rosły w ziemi.
- Glebogryzarka – na większych areałach przydatne okażą się bardziej zaawansowane urządzenia do ogrodu, np. glebogryzarka, dzięki której nie będziesz musiał ręcznie przekopywać dużych terenów pod uprawę warzyw.
- Kwasomierz glebowy – pomoże w ustaleniu pH ziemi.
Odchwaszczanie ziemi
Odchwaszczenie ziemi, w której mają docelowo rosnąć warzywa, będzie najtrudniejsze w pierwszym sezonie – gdy dopiero zakładasz grządki i musisz usunąć z gleby wszystkie rośliny. Wówczas zalecane jest bardzo głębokie przekopanie ziemi i wykorzystanie wideł do wyrywania chwastów razem z korzeniami – w przeciwieństwie do szpadla, widły nie spowodują pocięcia korzeni, a pomogą pozbyć się ich w całości, co zapobiegnie późniejszemu odradzaniu się niechcianych roślin.
Odchwaszczanie nie jest jednak jednorazową pracą. Przez cały czas należy mieć pieczę nad warzywnikiem i na bieżąco plewić grządki, by chwasty nie miały szansy się namnożyć. W utrzymaniu gleby wolnej od chwastów pomoże Ci wspomniane już, wiosenne i jesienne przekopywanie ziemi.
Jak poprawić strukturę gleby pod warzywa?
Jak przygotować ziemię pod warzywnik? Kolejnym krokiem jest zadbanie o strukturę gleby – ta powinna być przepuszczalna, ale jednocześnie nieprzesadnie piaszczysta i lekka oraz odpowiednio napowietrzona. Jak to osiągnąć?
Jeśli w Twoim ogrodzie ziemia jest gliniasta i zwarta, poprawienie jej jakości nie powinno być trudne – wystarczy dodać do niej piasek, który rozluźni jej strukturę, pozwoli powietrzu i wodzie docierać do wszystkich jej warstw i tym samym zapewni warzywom właściwe warunki do wzrostu. W przeciwnym wypadku korzenie roślin narażone byłyby na gnicie, niedostatki wody i niższe temperatury – gleba o takiej strukturze nagrzewa się wolniej od przepuszczalnej.
Innym problemem jest jednak ziemia zbyt lekka, piaszczysta i przepuszczająca wodę zbyt szybko, doprowadzając także do wypłukiwania cennych składników odżywczych. Taką glebę należy zagęścić i wzbogacić za pomocą rozdrobnionej gliny oraz kompostu – te składniki wymieszaj z ziemią, przekopując ją na głębokość ok. 20 cm.
Czasami jednak poprawa struktury gleby pod uprawę warzyw może okazać się bardzo wymagająca. Wówczas warto rozważyć inne rozwiązanie – stworzenie podwyższonych grządek z palet, które wypełnisz częściowo lub w całości kupną ziemią sprzedawaną pod uprawę warzyw.
pH gleby – jak zmienić, by przygotować ziemię pod warzywnik?
W przygotowaniu ziemi pod uprawę warzyw należy wziąć pod uwagę także poziom kwasowości gleby. Większość jarzyn najlepiej wrasta w ziemi o pH od 6,0 do ok. 6,8, czyli preferują odczyn lekko kwaśny lub obojętny. Jednak niektóre rośliny, np. pomidory czy pietruszki dobrze czują się w kwaśniejszej ziemi, o pH wynoszącym ok. 5,5-6,5. Jak sadzić zioła? Te z kolei najlepiej wzrastają w glebie lekko zasadowej.
Ważnym etapem przygotowania ziemi pod warzywniak jest zatem zmierzenie odczynu ziemi za pomocą specjalnego, ogrodowego kwasomierza, z którym będziesz w stanie podobne badanie wykonać samodzielnie. Jeśli gleba okaże się zbyt kwaśna, należy ją zobojętnić, używając do tego celu nawozu z wapnem. Z kolei w przypadku gleby zasadowej powinno się ją nieco zakwasić – nadaje się do tego torf, kora sosnowa, trociny albo też specjalny nawóz z siarczanem amonu.
Użyźnianie gleby – czym nawozić glebę pod warzywa
Odpowiednio przygotowana gleba pod warzywa jest bogata w składniki odżywcze i mineralne. Trzeba jednak we własnym zakresie zadbać o to, by z kolejnymi latami nie jałowiała, wzbogacając jej skład rozmaitymi nawozami.
Najbezpieczniejsze dla warzyw są nawozy organiczne, a więc produkowany we własnym ogrodzie (lub kupowany) kompost oraz oborniki – np. kurze, końskie czy bydlęce. Kompost można stosować przez cały rok, obornik zaś najlepiej sprawdza się jesienią oraz podczas sadzenia roślin – należy jednak uważać, by nie miał on bezpośredniej styczności z młodymi sadzonkami, ponieważ mógłby spalić ich korzenie.
Nawozy mineralne są równie potrzebne, ponieważ dostarczają roślinom niezbędnych pierwiastków w odpowiednich ilościach – w ich przypadku trzeba uważać, by nie dodawać ich do ziemi za dużo i zbyt często, gdyż przenawożenie jest dla warzyw równie groźne, co niedobory mineralne.
Ciekawym sposobem na nawożenie roślin jest także używanie popiołu drzewnego – tego pod dostatkiem z pewnością mają osoby, które na co dzień ogrzewają lub dogrzewają domy kominkiem. Popiół jest zasobny w wapń, fosfor, potas i inne mikroelementy, które zwiększą plon warzyw uprawianych w ogrodzie. Takiego nawozu nie należy jednak stosować na glebach zasadowych, ponieważ podnosi on odczyn pH gleby.
Jak przygotować ziemię pod warzywa – podsumowanie
Uprawę warzyw w ogrodzie należy poprzedzić odpowiednimi przygotowaniami. Warto dowiedzieć się, jak zbudować szklarnię, czy też jak rozplanować nawadnianie ogrodu, ale równie ważnym aspektem jest przygotowanie ziemi pod ogródek warzywny. Jak widać, gleba wymaga starannej pielęgnacji na wielu płaszczyznach, jednak wbrew pozorom utrzymanie jej w odpowiednim dla warzyw stanie, nie jest zadaniem bardzo wymagającym. Jeśli będziesz wszystkie prace wykonywać regularnie i o odpowiedniej porze roku, przekonasz się, że to proste! Owocem Twoich starań będą natomiast bogate plony zdrowych i bujnie rosnących warzyw na własnych grządkach.
Udostępnij