Kebab to danie, które cieszy się popularnością m.in. ze względu na to, że jest sycące, a przy tym stosunkowo niedrogie. Założenie lokalu serwującego opiekane mięso może być dobrym wejściem w świat gastronomii. Jak otworzyć kebab krok po kroku? Na co zwrócić uwagę, gdy będzie się wybierać wyposażenie?
Kebab to danie, które cieszy się popularnością m.in. ze względu na to, że jest sycące, a przy tym stosunkowo niedrogie. Założenie lokalu serwującego opiekane mięso może być dobrym wejściem w świat gastronomii. Jak otworzyć kebab krok po kroku? Na co zwrócić uwagę, gdy będzie się wybierać wyposażenie?
Otwarcie lokalu z kebabem – o czym warto pamiętać?
Jak otworzyć budkę z kebabem lub większy lokal gastronomiczny? Przede wszystkim, będziesz potrzebować planu oraz funduszy. Ważnym czynnikiem będzie lokalizacja. Od czego zacząć przygotowania?
Koncepcja lokalu z kebabem
Rozważania na temat tego, jak założyć kebab, rozpocznij od określenia profilu działalności. Będziesz potrzebować dokumentu na wzór biznesplanu restauracji. Opisz w nim wszystkie aspekty, które mogą być związane z tym, jak otworzyć kebab, w tym kwestie lokalowe, budżetowe, dotyczące produktów, pracowników czy marketingu.
Działania możesz zacząć od przeglądu rynku nieruchomości. Jeżeli planujesz otworzyć kebab stacjonarny, szukaj lokalizacji, w których możesz liczyć na dużą liczbę klientów poszukujących stosunkowo tanich, ale ciepłych dań z możliwością prędkiej dostawy lub odbioru osobistego. Do takich miejsc należą osiedla mieszkaniowe, okolice liceów, uczelni wyższych, barów czy dyskotek, a także szlaki turystyczne. Możesz także rozważyć opcję kupna food trucka bądź wynajmu lub budowy prostej budki.
Bardzo istotną kwestią jest samo menu oraz znalezienie dobrego dostawcy składników. Opracuj taką kartę, która da klientom wybór, ale nie przesadzaj z liczbą opcji. Grunt, żeby w menu były dostępne dania, które można zjeść zarówno przy stole, jak i po drodze, czyli kebaby na talerzu, w tortilli czy bułce. Przygotowywanie karty to dobra okazja do tego, żeby sprawdzić, co na tym polu robi konkurencja i jak można się wyróżnić na jej tle.
Adaptacja lokalu oraz pozostałe koszty otwarcia kebabu
Jak otworzyć kebab, żeby zmieścić się w budżecie? Ile trzeba mieć pieniędzy na start? Największe wydatki mogą się wiązać z lokalem.
Koszt rozpoczęcia działalności może być mniejszy, jeżeli wcześniej w danym miejscu znajdował się inny zakład serwujący jedzenie. Możliwe, że lokal spełnia już większość norm i wystarczy go odnowić, dopasować do identyfikacji wizualnej Twojej marki oraz wyposażyć w najważniejsze urządzenia oraz akcesoria z małej gastronomii pozwalające na szykowanie kebabów.
Sprzęt obok lokalu to największy wydatek. Podstawowe wyposażenie może kosztować ok. 10 tys. zł. Weź pod uwagę, że konieczny może być także zakup mebli, zarówno do kuchni, jak i sali dla gości. Ponadto, trzeba będzie zadbać o stacjonarne oraz przenośne terminale płatnicze POS, a także samochód lub skuter, który pozwoli na sprawne dostarczanie jedzenia na wynos.
Szacunkowe koszty otwarcia stacjonarnego baru typu kebab to ok. 50-70 tys. zł. Jeżeli zdecydujesz się na kupno używanego food trucka, kwota ta może być niższa i wynosić w przybliżeniu 25-40 tys. zł.
Jak nazwać bar z kebabem i zadbać o promocję?
W przypadku takiej działalności gastronomicznej, jak budka, food truck lub bar z kebabem, najlepszym rozwiązaniem może być wybranie prostej nazwy, która od razu będzie kojarzyć się z serwowanymi przez Ciebie daniami. Szyld typu “Pan Kebab”, “Super Kebab” “Kebab Ekspres” będzie jasnym sygnałem dla klienta, czego może się spodziewać.
Przez wzgląd na pochodzenie kebabu, możesz się także zastanowić, czy do nazwy nie dodać bliskowschodniego zwrotu. Jeden z członów może być też skojarzeniowy, na przykład związany z lokalizacją lub imieniem właściciela (“Kebab pod wieżą”, “Kebab u Staszka”). Bardziej abstrakcyjne nazwy poleca się stosować raczej w przypadku restauracji. Kebab to fast food, więc informacja o profilu lokalu też powinna być szybka.
Jak założyć kebab i przyciągnąć do niego klientów? W związku z tym, że lokal tego typu często znajduje się w okolicy większych skupisk ludzkich, zadbaj o dobrze widoczny szyld. Przydatne mogą być potykacze oraz banery, które będą informować o otwarciu nowego miejsca. W przypadku osiedli może się sprawdzić kampania ulotkowa.
Kebab to biznes, który w dużej mierze polega na dostarczaniu jedzenia na wynos. Zadbaj więc o obecność w internecie. Na swojej witrynie stwórz stronę z zamówieniami online i daj klientom możliwość płacenia na jak najwięcej sposobów, nie tylko gotówką przy odbiorze, ale też kartą, przy pomocy przelewu lub za pośrednictwem bankowego systemu transakcyjnego.
Zastanów się nad podpisaniem umów z firmami, które specjalizują się w dowozach. Wprawdzie będziesz płacić prowizję, ale możesz dzięki temu dotrzeć do szerokiego grona konsumentów, co będzie szczególnie ważne na początku działalności.
Na powodzenie Twojego lokalu mogą mieć wpływ godziny otwarcia. Kebab to szybkie, sycące i przystępna cenowo danie, dlatego cieszy się popularnością wśród osób, które wracają z imprez, studentów oraz innych potencjalnych klientów, którzy chcą zjeść ciepły posiłek o nietypowej i późnej godzinie.
Jak otworzyć kebab zgodnie z przepisami?
Nie będziesz mieć możliwości rozpoczęcia działalności, jeśli Twój bar z kebabem nie będzie spełniał standardów sanepidowskich. Jakie kwestie będą ważne?
Jeszcze przed rozpoczęciem adaptacji lokalu, powinno się złożyć w oddziale Inspektoratu Sanitarnego projekt technologiczny lokalu gastronomicznego. Pokazuje on, gdzie będą znajdować się poszczególne stanowiska pracy oraz jak będzie wyglądać proces tworzenia dań.
Sanepid będzie wymagać, żeby zakład spełniał normy HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz GHP (ang. Good Hygienic Practice – Dobra Praktyka Higieniczna), a działania związane z dobrymi praktykami higienicznymi były dokumentowane. Do tego dochodzi weryfikacja tego, czy przebadana została woda, oraz to, czy pracownicy mają swoją toaletę i przebieralnię.
Sam lokal ma mieć meble i podłogi, które będą łatwe do utrzymania w czystości. W kebabie powinny być osobne zlewozmywaki do mycia naczyń i rąk, a punkty wodne mają być opisane. Drogi “brudne” i “czyste” nie mogą się ze sobą krzyżować, żeby gotowe jedzenie nie miało kontaktu z odpadkami lub było w inny sposób narażone na zanieczyszczenia.
Urzędnicy zweryfikują też, czy zakład ma umowy na wywóz frytury i resztek gastronomicznych. Pamiętaj, że osoby, które będą mieć kontakt z jedzeniem lub naczyniami, muszą mieć wyrobioną książeczkę sanepidowską.
-
Nóż do kebaba – elektryczny
559,00 zł519,00 zł -
Nóż do kebaba – elektryczny – bezprzewodowy
629,00 zł569,00 zł -
Nóż do kebaba – elektryczny – bezprzewodowy
629,00 zł569,00 zł - Nóż do kebaba – 7500 obr./min
Jak wyposażyć lokal z kebabem?
Wyposażenie baru typu kebab, które będzie niezbędne, to przede wszystkim opiekacz. Rozważ, czy nie warto zainwestować od razu w dwa urządzenia, do różnych typów mięs. Dzięki temu lokal będzie mógł równocześnie serwować dania z baraniną, wołowiną czy drobiem, a także warianty mieszane.
Do skrawania opieczonego mięsa przyda się elektryczny nóż do kebabu. Urządzenia tego typu nie tylko przyspieszają pracę i pozwalają na precyzyjne porcjowanie. Noże elektryczne najczęściej mają osłonięte ostrza, co jest ważne z punktu widzenia BHP w gastronomii.
Poza urządzeniami związanymi z obróbką mięsa, potrzebne będą też sprzęty, które pozwolą przygotować resztę składników wchodzących w skład zestawu z kebabem. Takim wyposażeniem będzie na przykład grill lub opiekacz, który będzie służyć do podgrzewania placków lub innego pieczywa. Proces produkcji na kuchni będzie przebiegać sprawniej, jeśli pracownicy będą mieli do dyspozycji krajalnicę do warzyw. W lokalu z kebabem powinna się także znajdować frytkownica.
Konieczne będą urządzenia chłodnice, które pozwolą na przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze, czyli zamrażarki i chłodziarki. Przydatne będą też takie sprzęty, jak lodówka na napoje czy witryna chłodnicza, w której można trzymać pojemniki z pokrojonymi warzywami. Wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno także obejmować zlewy, osobne do mycia rąk i naczyń, a także szafy do przechowywania naczyń, sztućców i innych akcesoriów.
Działalność stacjonarną dobrze będzie połączyć z ofertą dowozu do klienta. Z tego powodu warto zaopatrzyć się w torbę termoizolacyjną, która pozwoli utrzymać ciepło potraw podczas transportu.
Lokal z kebabem – przykładowe podstawowe wyposażenie kuchni (kliknij i rozwiń listę)
Opiekacz do kebaba – 5600 W – propan-butan
Opiekacz do kebaba GD2-S LPG od Potis umożliwia osiągnięcie optymalnych wyników grillowania dla kebaba typu doner, gyros i shawarma. Ponieważ szpikulec obraca się równomiernie podczas przyrządzania, pieczenie zawsze jest jednakowe ze wszystkich stron. Potężny grill pionowy jest przeznaczony do użytku w lokalach z jedzeniem na wynos, w bistrach i restauracjach.
- Propan – butan, zużycie gazu: 0,56 kg/h (0,74 m³/h)
- Maksymalna wysokość mięsa: 430 mm
- Maksymalna waga mięsa: 30 kg
- Wymiary z miską na tłuszcz: 500 x 650 mm
- Moc: 5600 W
Nóż do kebaba – elektryczny
Nóż elektryczny Royal Catering RCKK-80.1 to narzędzie gastronomiczne przeznaczone do przygotowywania dań takich jak kebab, shoarma, tacos i gyros. Dzięki dużej mocy, szybko pokroisz nim upieczone mięso, np. jagnięcinę, wołowinę lub drób.
- Wydajność – średnica ostrza 10 cm, moc 80 W
- Szybkie krojenie – prędkość 3200 obr./min
- Precyzja – grubość cięcia 1-8 mm
- Gratis – dodatkowy nóż w komplecie (zestaw zawiera 2 noże) Trwałość – ostrza ze stali nierdzewnej
Frytownica – 13 litrów – timer
Frytownica RCTF 13EH jest niezawodnym sprzętem gastronomicznym, który cechuje się wydajnością, funkcjonalnością i wysokim poziomem bezpieczeństwem podczas. Solidna konstrukcja, energooszczędność oraz łatwość utrzymania w czystości to zalety, dzięki którym doceniło ją wielu fachowców z branży HoReCa.
- Duża pojemność – całkowita 13 l, wlewcza 8 l
- Wydajność – moc 3200 W
- Regulacja – zakres temperatury od 60 do 200°C
- Prosta obsługa – wyjmowany kosz
- Precyzja – automatyczne podtrzymywanie temperatury
Grill kontaktowy – 2200 W
Grill kontaktowy Royal Catering RCKG-2200-G pozwala Ci na sprawne przygotowanie kiełbas, karkówki, a także hamburgerów, grzanek, dań mięsnych lub rybnych, warzyw, kanapek, chleba pita czy panini. Płyty grillowe zostały wykonane z wysokiej jakości żeliwa, które długo utrzymuje temperaturę. Wygodę użytkowania zwiększa nienagrzewający się uchwyt.
- Wszechstronne gładkie i żebrowane powierzchnie rusztu – do hamburgerów z grilla kanapek, tortilli itp.
- Duża powierzchnia grillowa 36 x 28,5 cm – przeznaczona do profesjonalnego użytku w gastronomii
- Trwała konstrukcja ze stali nierdzewnej – zapewnia łatwe czyszczenie i lata niezawodności
Lokal z kebabem – przykładowe podstawowe wyposażenie bufetu (kliknij i rozwiń listę)
Nadstawa chłodnicza – 120 x 33 cm
Witryna chłodnicza pozwala zaprezentować w atrakcyjny sposób, a także przechowywać w odpowiedniej temperaturze m.in. dodatki do dań, surówki czy desery. Model RCKV-120/33-5 ze stali nierdzewnej oferuje wysoką wydajność w połączeniu z dużą pojemnością.
- Szybkie chłodzenie dzięki kompresorowi o mocy 110W
- Duża pojemność 35 l (miejsce na 5 pojemników GN 1/4)
- Szklana osłona chroniąca przed czynnikami zewnętrznymi
- Automatyczny termostat utrzymujący temperaturę od 2 do 10°C
- Obudowa wysokiej jakości ze stali nierdzewnej
Dyspenser do sosów z pompką – potrójny – 3×2 l
Dyspenser do sosów Royal Catering RCDI-6L pozwoli Ci łatwo nalać odpowiednią ilość ketchupu, majonezu, musztardy czy dresingu.Ścianka o grubości 0,6 mm sprawia, że dozownik jest odporny na uszkodzenia mechaniczne.
- Wytrzymałość – obudowa z wysokiej jakości stali nierdzewnej
- Praktyczność – trzy pojemniki z pompkami
- Solidność – ścianka obudowy o grubości 0,6 mm
- Efektywność – pojemność całkowita 6 l
- Precyzja – z łatwością skontrolujesz ilość dozowanego sosu
Listwa do bonowania – 80 cm
Profesjonalna listwa do bonowania pozwala na wygodne przytrzymywanie zamówień, rachunków, wszelkiego rodzaju fiszek i paragonów. Konstrukcjo o długości 80 cm daje wiele miejsca na zamówienia. System kulek umieszczony wewnątrz szyny pewnie przytrzymuje karteczki, dając jednocześnie sposobność łatwego ich wyjęcia w razie potrzeby.
- Wytrzymała konstrukcja ze stali szlachetnej
- Duża przestrzeń na wiele zamówień
- Oszczędność miejsca – do zamontowania na ścianie
- Akcesoria montażowe w zestawie
Lokal z kebabem – przykładowe wyposażenie zmywalni (kliknij i rozwiń listę)
Stół ze zlewem – 3 komory
Trzy komory, w jakie wyposażono stół ze zlewem Royal Catering RCHS-5, zapewniają dokładne czyszczenie naczyń. Sprzęt od Royal Catering pozwala na zastosowanie tzw. trzyetapowej metody mycia.Stal szlachetna, z której wykonano oferowany stół z trzema zlewami, jest biologicznie obojętna i dlatego polecana do kontaktu z żywnością.
- 3 komory
- Wymiary: 100 x 50 x 97 cm
- Rant: 10 cm
- Głębokość komory: 25 cm
- Stal nierdzewna
Szafa na naczynia – 120 cm – stal nierdzewna
Metalowa szafa od Royal Catering przeznaczona jest do przechowywania różnego rodzaju naczyń, urządzeń kuchennych oraz żywności. Wygodę codziennego użytkowania zwiększają drzwi przesuwne.
- Wymiary: 50 x 118 x 180,5 cm
- Stal nierdzewna
- 4 przesuwne drzwi
- 4 poziomy
- Regulowane nóżki
Jak otworzyć kebab – podsumowanie
Otwarcie kebabu nie wymaga dużej wiedzy z zakresu gastronomii. O tym, czy Twój lokal odniesie sukces może zdecydować lokalizacja. Dbaj o jakość serwowanych potraw. Dzięki temu zbudujesz bazę stałych klientów. Pamiętaj o zachowaniu standardów BHP oraz odpowiednim wyposażeniu. Dobry sprzęt może przyczynić się do poprawy jakości serwowanych dań, a także zwiększenia mocy przerobowych, co w konsekwencji może przełożyć się na większe zyski.
Materiały źródłowe:
Wymagania higieniczne – system HACCP
Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi
Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.
Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij