W wielu punktach gastronomicznych, barach a nawet domowych kuchniach kostkarka do lodu to sprzęt, bez którego trudno wyobrazić sobie przyrządzanie drinków, napojów chłodzących, mrożonej kawy, a nawet deserów. W naszym artykule radzimy, czym się kierować przy wyborze tego typu urządzenia i na co zwracać uwagę, decydując się na konkretny model.
W wielu punktach gastronomicznych, barach a nawet domowych kuchniach kostkarka do lodu to sprzęt, bez którego trudno wyobrazić sobie przyrządzanie drinków, napojów chłodzących, mrożonej kawy, a nawet deserów. W naszym artykule radzimy, czym się kierować przy wyborze tego typu urządzenia i na co zwracać uwagę, decydując się na konkretny model.
Jak działa kostkarka do lodu?
Zarówno domowa, jak i profesjonalna kostkarka działają w bardzo podobny sposób. Sprzęt posiada zbiornik na wodę i koszyk na gotowe kostki. Podobnie jak każda chłodziarka potrzebuje do pracy czynnika chłodniczego. Często do tego celu wykorzystuje się powietrze lub gazy R134a, R600a. Po wlaniu wody, podłączeniu do sieci i wybraniu żądanego programu kostkarka do lodu zaczyna wytwarzać kostki.
Tak przedstawia się ogólna zasada. Poszczególne modele mogą się nieco różnić obsługą ze względu na dostępne funkcje i wygląd panelu sterowniczego. Kostkarki do lodu oferują zwykle możliwość wyboru wielkości kostek, np. duże i małe, oraz kształtu – sześcianów, kul czy cylindrów. Dobre urządzenie powinno sygnalizować zakończenie procesu produkcji zaświeceniem lampki kontrolnej lub dźwiękiem. Warto, aby rozbudowana kostkarka do lodu gastronomiczna posiadała dodatkową opcję kruszenia lodu, która może przydać się do przygotowywania takich koktajli jak Frozen Margaritas, Daiquiris czy Mojito.
Kostkarka do lodu – parametry
Choć opisywany sprzęt nie jest absolutnie niezbędny w gastronomii, to koniecznie warto rozważyć jego zakup, jeśli zastanawiasz się, jak wyposażyć kawiarnię i cukiernię. Bez niego nie przygotujesz w upalne dni orzeźwiającej lemoniady, świeżych soków, mrożonej kawy, ani herbaty typu ice tea. Zatem robiąc biznes plan swojego lokalu i ustalając kartę napojów, musisz pamiętać o wydajnej kostkarce, która zda egzamin w profesjonalnym użytku.
W tym miejscu przechodzimy do kluczowej kwestii, czyli parametrów, jakie powinna mieć kostkarka do lodu, aby sprawdziła się w restauracji, bufecie, pubie, dyskotece czy kawiarni lub jako kostkarka do lodu domowa. Ogólna zasada mówi, że sprzęt powinien pokrywać zapotrzebowanie danego lokalu. Zatem wydajność w małej kawiarni będzie inna niż np. w restauracji dużego hotelu.
Na jakie jeszcze wartości trzeba zwrócić uwagę? Bezpośrednio z wydajnością wiąże się pojemność zbiornika na wodę oraz koszyka na kostki. Przykładowo niewielki sprzęt z ręcznym uzupełnianiem wody o wydajności 12 kg na dobę może być wyposażony w zbiornik mieszczący 1 kg gotowego produktu.
Istotne znaczenie ma również czas cyklu pracy, szczególnie w modelach przeznaczonych do domowego użytku. Dla typowych kostkarek do lodu wynosi on standardowo od 6 do 30 minut. W najkrótszym ustawionym czasie są w stanie wyprodukować nawet 9 kostek. Z kolei urządzenia przemysłowe wytwarzają lód do momentu, kiedy zbiornik się w całości napełni.
Kostkarka do lodu używana w restauracji lub hotelu powinna dysponować funkcją ECO, pozwalającą automatycznie się wyłączyć po skończonej pracy. Ma znaczenie przede wszystkim dla zaoszczędzenia energii, ale również optymalizuje organizację kuchni pod względem produktów wymagających niskiej temperatury.
Jak w przypadku każdego sprzętu elektrycznego także tutaj ma znaczenie moc. Przekłada się ona na wydajność, dlatego zawsze warto zwrócić na nią uwagę. Modelom do domowych kuchni wystarcza od 120 do 160 W, natomiast przeznaczonym do eksploatacji na dużą skalę potrzeba od 220 do 340 W.
Kostkarka do lodu gastronomiczna – czym się kierować przy zakupie?
Powyżej zasygnalizowaliśmy najważniejsze parametry kostkarki do lodu. Teraz przyjrzymy się warunkom, które powinna spełniać maszyna do gastronomii. Jak już wiesz, wydajność sprzętu powinna pokrywać się z zapotrzebowaniem klientów. Nawet jeśli prowadzisz niewielką kawiarnię lub bufet, warto mieć zawsze na względzie szczyt sezonu wakacyjnego, kiedy klienci kupują więcej chłodzących napojów niż o innych porach. Dlatego kostkarki do lodu gastronomiczne charakteryzują się wydajnością od 20 do 400 kg na dobę. Spośród tak szerokiej gamy każdy przedsiębiorca z branży HoReCa wybierze coś dla siebie – i właściciel małej pizzerii, i dużego pubu lub dyskoteki.
Jeśli decydujesz się na model o efektywności wynoszącej kilkaset kilogramów na godzinę, nie oznacza to jednak, że mała kostkarka do lodu się nie sprawdzi. Jeśli układ pomieszczeń w restauracji na to pozwala, może ona doskonale zdać egzamin jako sprzęt pomocniczy, dodatkowy.
Profesjonalna kostkarka do lodu musi charakteryzować się łatwością obsługi. Nie chodzi jednak tylko o czytelny panel sterowniczy i wyświetlacz LED lub LCD. Kluczowe znaczenie ma doprowadzanie wody ze stałego źródła. Najpewniejsze jest zasilanie wodą z wodociągu. Mały model wymagający ręcznego napełniania świetnie sprawdzi się np. na domowej imprezie, ale na pewno nie w lokalu o dużym natężeniu ruchu klientów.
Podobnie jak inne urządzenia i narzędzia używane w kuchniach także kostkarka do lodu powinna charakteryzować się trwałością. Dlatego obudowy opisywanego wyposażenia wykonuje się najczęściej ze stali nierdzewnej. Jest to materiał o wysokiej odporności na korozję, uszkodzenia mechaniczne (zarysowania, wgniecenia itp.) oraz działanie np. kwasów znajdujących się w sokach owocowych. Ponadto charakteryzuje się neutralnością biologiczną. Oczywiście, gdy respektuje się zasady przechowywania żywności, istnieje nieduże ryzyko zabrudzenia lodu jakimkolwiek składnikiem. Niemniej stal nierdzewna znacząco ułatwia utrzymanie czystości w kuchni.
Kostkarka do lodu domowa – jaką wybrać?
Kostkarka do lodu domowa od profesjonalnej różni się głównie gabarytami. Wolnostojąca powinna mieścić się na blacie i nie zabierać jednocześnie większości miejsca. Długość, szerokość i wysokość wynoszące po ok. 30 cm powinny okazać się optymalne w kuchni. Dla osób, które nie chcą kupować dodatkowego sprzętu, coraz częściej konkurencyjnym rozwiązaniem są lodówki z funkcją wytwarzania lodu. Nie stanowi ona jednak standardu w klasycznych modelach chłodziarek. Alternatywę w dużych kuchniach może stanowić kostkarka do lodu do zabudowy.
Parametry, które najczęściej opisują kostkarkę do lodu domową to:
- Wydajność – przeważnie podawana dla jednego cyklu pracy w liczbie kostek (np. 9 sztuk w 6 minut) lub kilogramach lodu na dobę (np. 8 kg/24 h).
- Cykl pracy – trwający od 6 do 30 minut.
- Pojemność zbiornika na wodę – zwykle wynosząca od 2,4 do 3 l.
- Pojemność koszyka na gotowe kostki – standardowo 1,2 l, czyli na ok. 700 g.
Aby długo cieszyć się zawsze świeżo zmrożonym lodem, trzeba odpowiednio dbać o maszynę. Przede wszystkim należy używać do niej przegotowanej zimnej wody lub kranówki, ale nie powinno się wlewać wody mineralnej. Może ona powodować powstawanie osadów wewnątrz urządzenia.
Nie wolno zaniedbywać oczywiście jej czyszczenia. Każda sterowana elektronicznie kostkarka do lodu dysponuje odpowiednim do tego celu programem, z którego co jakiś czas należy korzystać. Płynów do mycia używaj zawsze zgodnie z zaleceniem producenta sprzętu.
Jeśli zainteresowała Cię tematyka tego artykułu, to zachęcamy do przeczytania kolejnego, w którym odpowiadamy na pytanie o to, jaka chłodziarka do wina będzie najlepsza do Twojego lokalu.
Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.
Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij