O skuteczności frytownic elektrycznych przekonało się już wielu kucharzy. Urządzenia znacząco przyspieszają smażenie dużych porcji jedzenia w głębokim tłuszczu, co z kolei pozwala obsłużyć wielu klientów jednocześnie. Przeczytaj i dowiedz się, jak działa frytownica elektryczna i jak ją serwisować.
O skuteczności frytownic elektrycznych przekonało się już wielu kucharzy. Urządzenia znacząco przyspieszają smażenie dużych porcji jedzenia w głębokim tłuszczu, co z kolei pozwala obsłużyć wielu klientów jednocześnie. Przeczytaj i dowiedz się, jak działa frytownica elektryczna i jak ją serwisować.
- Jak działa frytownica?
- Gdzie i kiedy warto korzystać z frytownicy?
- Jak używać frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO?
- Co zrobić przed pierwszym użyciem frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO?
- Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO – omówienie urządzenia
- Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO – instrukcja obsługi
- Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO – jak serwisować?
- Wymiana grzałki we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
- Wymiana lampek kontrolnych we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
- Wymiana stycznika krańcowego we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
- Wymiana termobezpiecznika resetowalnego we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
- Wymiana termostatu we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
Jak działa frytownica?
Każda frytownica składa się z kilku podstawowych elementów. Są to:
- zbiornik na olej,
- element grzewczy,
- panel sterujący,
- koszyk.
Do zbiornika wlewa się tłuszcz przeznaczony do celów spożywczych. Najczęściej jest to olej lub frytura. Element grzewczy umieszczony na dnie pojemnika zapewnia wysoką temperaturę niezbędną do smażenia. Do jego uruchomienia i regulacji mocy grzania służy panel sterujący. Do koszyka wsypuje się natomiast frytki lub inne potrawy, które chcesz usmażyć.
Koszyk wykonany jest z metalowej kratki, dzięki czemu po zanurzeniu olej całkowicie otacza jedzenie. Z kolei po wyciągnięciu całości, nadmiar tłuszczu może swobodnie spływać z powrotem do zbiornika.
Gdzie i kiedy warto korzystać z frytownicy?
Frytownice to stały element wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. Wszystko za sprawą wysokiej wydajności smażenia w głębokim tłuszczu, która przewyższa tradycyjną obróbkę na patelniach. Duże zbiorniki pomieszczą wiele potraw, olej szybko osiąga pożądaną temperaturę, a regulacja grzania daje pełną kontrolę nad całym procesem.
Gdzie zatem warto wykorzystać frytownicę? Tam, gdzie smaży się duże ilości frytek! Mowa tutaj głównie o lokalach typu fast food, food truckach czy budkach na festynach. Dzienne zapotrzebowanie na ziemniaczane przekąski w tych punktach wymaga użycia sprzętu, który pozwoli szybko zaspokoić głód ogromnej liczby klientów.
Nie oznacza to jednak, że frytownice nadają się wyłącznie do frytek. Wykorzystuje się je do wszystkiego, co smaży się w głębokim tłuszczu, np.:
- kotletów de volaille,
- ryb,
- panierowanych serów,
- panierowanych warzyw,
- ziemniaczanych twisterów,
- krewetek w cieście itp.
Mając to na uwadze, można śmiało stwierdzić, że frytownice to jedne z podstawowych elementów każdej restauracji, baru czy stołówki.
Jak używać frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO?
Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO
- Duża pojemność – zbiornik na olej ma pojemność całkowitą do 10 l
- Szybkie nagrzewanie – grzałka 3200 W w krótkim czasie osiąga temp. do 200°C
- Bezpieczne smażenie – zimna strefa zapobiega przypalaniu się jedzenia
- Wygodne czyszczenie – wykonanie ze stali nierdzewnej ułatwia mycie frytownicy
- Prosta obsługa – regulacja temperatury za pomocą pokrętła
Co zrobić przed pierwszym użyciem frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO?
Zanim wrzucisz pierwszą partię frytek do frytownicy RCEF-10EY-ECO pamiętaj, żeby:
- zdemontować wszystkie elementy i je umyć oraz wyczyścić całe urządzenie,
- temperatura otoczenia nie przekraczała 45°C, a wilgotność 85%,
- zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza, utrzymując odstęp 10 cm od każdej ściany urządzenia,
- ustawić frytownicę z dala od gorących powierzchni,
- postawić ją na równym, stabilnym, czystym, ognioodpornym i suchym podłożu,
- dzieci nie miały do niej dostępu,
- mieć wygodny dostęp do wtyczki sieciowej,
- zasilanie odpowiadało wartościom na tabliczce znamionowej.
Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO – omówienie urządzenia
Frytownica stoi już jak należy. Czas przyjrzeć się poszczególnym elementom jej konstrukcji. Dzięki numeracji z łatwością je zlokalizujesz.
- Pokrętło do regulacji termostatu.
- Zielona lampka kontrolna informująca o włączeniu urządzenia.
- Pomarańczowa lampka kontrolna informująca o pracy termostatu.
- Uchwyt koszyka.
- Pokrywka.
Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO – instrukcja obsługi
Wszystko już wiadomo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zacząć smażyć! W tym celu:
- Wlej olej do zbiornika. Zwróć uwagę, żeby jego poziom był pomiędzy znacznikiem minimum a maksimum.
- Ustaw pokrętło termostatu [1] na „0” i włóż wtyczkę do gniazdka.
- Wybierz pożądaną temperaturę grzania. Zaświeci się pomarańczowa lampka kontrolna [3].
- Po osiągnięciu temperatury lampka kontrolna zgaśnie, informując o możliwości rozpoczęcia smażenia. Termostat będzie utrzymywał stały poziom temperatury przez automatyczne włączanie/wyłączanie grzałki.
- Przymocuj uchwyt [4] do koszyka i włóż do niego smażoną potrawę.
- Zanurz kosz w oleju i zacznij smażyć. Gdy skończysz zawieś koszyk na wieszaku znajdującym się przy panelu sterującym, aby nadmiar tłuszczu mógł swobodnie ściekać.
- Pokrywka [5] pozwala zachować czystość i wysoką temperaturę oleju. Przed jej nałożeniem upewnij się, że nie ma na niej wody.
- Po zakończeniu smażenia odchyl panel sterujący do tyłu, aby wyciągnąć element grzewczy ze zbiornika. Ustaw go w pionie pod kątem 90°, aby olej mógł spływać.
- Automatyczny wyłącznik odcina zasilanie, gdy element grzewczy jest podniesiony.
- Po ostygnięciu oleju wyciągnij misę ze zbiornika w celu wylania tłuszczu i wyczyszczenia frytownicy.
- Pamiętaj, żeby po zakończeniu smażenia przełączyć termostat na „0”.
- Aby uniknąć uszkodzenia termostatu, zalecamy stosowanie tłuszczu w postaci płynnej. Jeśli chcesz korzystać z tłuszczu formie stałej, to najlepiej wcześniej go roztop.
- Frytownica posiada zabezpieczenie przeciw przegrzaniu się. Wyłączy się, gdy osiągnie zbyt wysoką temperaturę. W tej sytuacji odczekaj, aż urządzenie ostygnie, a następnie zresetuj zabezpieczenie, wciskając przycisk „RESET”.
Czyszczenie i konserwacja:
- Odłącz urządzenie i poczekaj, aż ostygnie.
- Wylej olej i wyciągnij element grzewczy.
- Używaj wilgotnej szmatki do czyszczenia urządzeń lub naturalnego octu.
- Nie używaj wody do czyszczenia panelu sterującego. Może to spowodować uszkodzenie elementu, a tym samym utratę gwarancji.
- Do czyszczenia powierzchni używaj środków, które nie zawierają substancji żrących.
- Po czyszczeniu porządnie wysusz wszystkie elementy.
- Frytownicę przechowuj w miejscu suchym i chłodnym, chronionym przed wilgocią i bezpośrednim promieniowaniem słonecznym.
Frytownica Royal Catering RCEF-10EY-ECO – jak serwisować?
Chcesz wiedzieć, jak serwisować swoją frytownicę RCEF-10EY-ECO? Poniżej znajdziesz porady, jak krok po kroku wymienić poszczególne elementy w tym urządzeniu.
Wszelkie naprawy powinny być wykonywane przez wykwalifikowane osoby. Urządzenia zawsze powinny być wyłączone i odłączone od zasilania. Naprawy dokonywane przez osoby bez kwalifikacji grożą porażeniem, kalectwem lub śmiercią.
Wymiana grzałki we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
Aby wymienić grzałkę we frytownicy RCEF-10EY-ECO, potrzebujesz:
- śrubokręta krzyżakowego,
- szczypiec,
- klucza nasadowego z pokrętłem 8.
Jak wymienić element grzewczy we frytownicy RCEF-10EY-ECO krok po kroku?
- Sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania.
- Ściągnij głowicę z panelem sterującym ze zbiornika.
- Odkręć tylną obudowę głowicy.
- Odkręć termopary termostatu i termobezpiecznika od grzałki.
- Odkręć przewody zasilające od grzałki.
- Odkręć grzałkę od obudowy głowicy.
- Zdemontuj grzałkę.
- Zamontuj i przykręć nową grzałkę do obudowy głowicy.
- Przykręć przewody zasilające do grzałki.
- Zamontuj i przykręć termopary termostatu i termobezpiecznika do grzałki.
- Przykręć tylną osłonę obudowy.
- Zamontuj głowicę na zbiorniku.
Wymiana lampek kontrolnych we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
Aby wymienić lampki kontrolne we frytownicy RCEF-10EY-ECO, potrzebujesz:
- śrubokręta krzyżakowego.
Jak wymienić lampki kontrolne we frytownicy RCEF-10EY-ECO krok po kroku?
- Sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania.
- Ściągnij głowicę z panelem sterującym ze zbiornika.
- Odkręć tylną obudowę głowicy.
- Odepnij przewody zasilające od lampki kontrolnej.
- Przyciskając boczne blokady lampki, zdemontuj ją z obudowy.
- Nową lampkę wciśnij mocno w obudowę aż do zablokowania się bocznych blokad.
- Przypnij przewody zasilające do lampki kontrolnej.
- Przykręć tylną osłonę obudowy.
- Zamontuj głowicę na zbiorniku.
Wymiana stycznika krańcowego we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
Aby wymienić stycznik krańcowy we frytownicy RCEF-10EY-ECO, potrzebujesz:
- śrubokręta krzyżakowego,
- klucza nasadowego 13.
Jak wymienić stycznik krańcowy we frytownicy RCEF-10EY-ECO krok po kroku?
- Sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania.
- Ściągnij głowicę z panelem sterującym ze zbiornika.
- Odkręć tylną obudowę głowicy.
- Odkręć śrubę mocującą stycznika krańcowego.
- Odepnij przewody od stycznika krańcowego.
- Przypnij przewody do nowego stycznika krańcowego.
- Przykręć śrubę mocującą stycznika krańcowego.
- Przykręć tylną osłonę obudowy.
- Zamontuj głowicę na zbiorniku.
Wymiana termobezpiecznika resetowalnego we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
Aby wymienić termobezpiecznik resetowalny we frytownicy RCEF-10EY-ECO, potrzebujesz:
- śrubokręta krzyżakowego,
- szczypiec,
- klucza płaskiego 14.
Jak wymienić termobezpiecznik resetowalny we frytownicy RCEF-10EY-ECO krok po kroku?
- Sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania.
- Ściągnij głowicę z panelem sterującym ze zbiornika.
- Odkręć tylną obudowę głowicy.
- Ściągnij plastikową osłonę termobezpiecznika.
- Odkręć nakrętkę mocującą termobezpiecznik.
- Odepnij przewody zasilające od termobezpiecznika.
- Odkręć termoparę termobezpiecznika od grzałki.
- Wyciągnij termobezpiecznik z termoparą przez otwór w obudowie.
- Przez otwór obudowie przeciągnij nową termoparę z przewodem.
- Zamocuj termoparę do grzałki i ją przykręć.
- Podepnij przewody zasilające do termobezpiecznika.
- Zamocuj termobezpiecznik i przykręć go nakrętką.
- Przykręć plastikową osłonę termobezpiecznika.
- Przykręć tylną osłonę obudowy.
- Zamontuj głowicę na zbiorniku.
Wymiana termostatu we frytownicy Royal Catering RCEF-10EY-ECO
Aby wymienić termostat we frytownicy RCEF-10EY-ECO, potrzebujesz:
- śrubokręta krzyżakowego,
- szczypiec.
Jak wymienić termostat we frytownicy RCEF-10EY-ECO krok po kroku?
- Sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania.
- Ściągnij głowicę z panelem sterującym ze zbiornika.
- Odkręć tylną obudowę głowicy.
- Ściągnij pokrętło termostatu.
- Odkręć tarczę termostatu.
- Odepnij przewody zasilające od termostatu.
- Odkręć termoparę termostatu od grzałki.
- Wyciągnij termostat z termoparą przez otwór w obudowie.
- Przez otwór obudowie przeciągnij nową termoparę z przewodem.
- Zamocuj termoparę do grzałki i ją przykręć.
- Podepnij przewody zasilające do termostatu.
- Zamocuj termostat i przykręć go z tarczą termostatu.
- Załóż pokrętło termostatu.
- Przykręć tylną osłonę obudowy.
- Zamontuj głowicę na zbiorniku.
Udostępnij