Jaka jest najlepsza proporcja cukru do granity? Poznaj wyniki testu mieszanek 

Udostępnij

Zapewne wiesz już, jak przygotowuje się granitę. Ciągle nie masz jednak pewności, jak zachowa się napój w zależności od zawartości cukru? Z myślą o Tobie nasz ekspert Michał przeprowadził test, który rozwieje wszelkie wątpliwości.  

Udostępnij

Zapewne wiesz już, jak przygotowuje się granitę. Ciągle nie masz jednak pewności, jak zachowa się napój w zależności od zawartości cukru? Z myślą o Tobie nasz ekspert Michał przeprowadził test, który rozwieje wszelkie wątpliwości.  

Czy granita musi być aż tak słodka? 

Slushe i granity są obecnie bardzo popularne. W Polsce nawet najmniejsza miejscowość turystyczna obfituje w co najmniej w kilka stoisk z kolorowymi supersłodkimi granitami. Oczywiście dzieciaki na ich punkcie szaleją, ku przerażeniu rodziców, stomatologów, dietetyków i w zasadzie wszystkich zainteresowanych zdrowiem.  

Dlatego istnieje silna pokusa, żeby stosunek cukru w mieszance nieco zmniejszyć. W granitorach Royal Catering dostępnych w sklepie expondo producent podaje, że mieszanka musi mieć co najmniej 13% cukru. A co się stanie, jeśli pobawisz się nieco proporcjami? Tego właśnie dotyczył przeprowadzony test.

W komorach włączonych w tym samym trybie znalazły się: 

Po półtorej godzinie Michał otrzymał następujące wyniki: 

Jak widać, z cukrem nie należy przesadzać. Tylko czy można coś zrobić, aby granita była choć odrobinę zdrowsza? A co powiesz na alternatywę – ksylitol? Sprawdziliśmy.  

Czy z ksylitolu lub coli można zrobić granitę? 

W kolejnym teście na warsztacie znalazły się:  

Co się okazało? 

Cola zero w ogóle się nie zmroziła, a urządzenie zaczęło wydawać podejrzane dźwięki. W takich sytuacjach lepiej nie ryzykować i wyłączyć sprzęt. Ksylitol uzyskał dobrą konsystencję, choć smakuje nieco inaczej, delikatniej niż zwykły cukier. Cola to był strzał w dziesiątkę. Napój miał idealną konsystencję i proporcjonalną zawartość cukru.  


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak zrobić dubajską czekoladę? Oryginalny przepis

Marzysz o deserze, który łączy luksus z wyjątkowym smakiem? Dubajska czekolada, inspirowana bogactwem Bliskiego Wschodu, to…

Czytaj więcej

Jak zaparzyć idealną kawę w ekspresie przelewowym?

Marzysz o filiżance aromatycznej kawy, która doda Ci energii na cały dzień? Ekspres przelewowy jest nie…

Czytaj więcej

„Najlepiej spożyć przed” i „Należy spożyć do” – co oznaczają?

Czy wiesz, czym różni się „Najlepiej spożyć przed” od „Należy spożyć do”? Na pierwszy rzut oka…

Czytaj więcej

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym – szybki deser!

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej