Twoje ulubione śniadanie to naleśniki? A może chcesz dodać tę potrawę do menu swojego lokalu gastronomicznego? W takim razie potrzebujesz naleśnikarki, dzięki której przygotujesz to danie łatwo i szybko, a także będziesz mieć pewność, że placki będą idealnie wysmażone, puszyste, ale przy tym bardzo cienkie i lekko chrupiące na brzegach. Sprawdź, jaką naleśnikarkę wybrać.
Twoje ulubione śniadanie to naleśniki? A może chcesz dodać tę potrawę do menu swojego lokalu gastronomicznego? W takim razie potrzebujesz naleśnikarki, dzięki której przygotujesz to danie łatwo i szybko, a także będziesz mieć pewność, że placki będą idealnie wysmażone, puszyste, ale przy tym bardzo cienkie i lekko chrupiące na brzegach. Sprawdź, jaką naleśnikarkę wybrać.
Typy naleśnikarek
Jesteś fanem naleśników? Wiesz, jak zrobić naleśniki bez miksera i znasz idealne receptury zarówno na klasyczne placki, jak i na pancakesy? W takim razie pora na kolejny krok – zakup urządzenia, z którym uda Ci się nawet pierwszy naleśnik! Początkowo poszukiwanie idealnej naleśnikarki może okazać się nieco skomplikowane. Dostępnych jest sporo różnych rodzajów tego typu urządzeń, które w większości przeznaczone są do użytku w lokalach gastronomicznych. Na jakie naleśnikarki możesz się więc natknąć podczas przeglądania oferty sklepów?
Naleśnikarki gastronomiczne
Profesjonalna naleśnikarka, zwana też naleśnikarką gastronomiczną, to urządzenie, które przeznaczone jest przede wszystkim do wyposażenia kuchni w restauracjach, śniadaniowniach i cukierniach. Wśród nich dostępne są zarówno naleśnikarki elektryczne, jak i naleśnikarki gazowe.
Choć ich przeznaczenie jest profesjonalne, można naturalnie wybrać je także do domu, jednak możliwości tego typu sprzętów znacząco przekraczają potrzeby nawet dużej rodziny, a do tego trzeba się liczyć z wyższą ceną naleśnikarki gastronomicznej. Jeśli planujesz używać sprzętu tylko we własnej kuchni, lepiej będzie zdecydować się na naleśnikarkę domową o mniejszej mocy.
Naleśnikarka – 40 cm okrągła | Naleśnikarka – Ø400 mm Royal Catering | Naleśnikarka – 2 x Ø400 mm Royal Catering | |
Napięcie | 230 V | 230 V | 230 V |
Moc | 3000 W | 3000 W | 2 x 3000 W |
Średnica płyty grzewczej | 400 mm | 400 mm | 2 x 400 mm |
Zakres regulacji temperatury | 50 – 300 °C | 50 – 300 °C | 50 – 300 °C |
Materiał płyty grzewczej | Żeliwo pokryte teflonem | Żeliwo | Żeliwo |
Szuflada na okruszki | nie | tak | tak |
Wymiary (DxSxW) [cm] | 43,00 x 43,00 x 16,80 | 51 x 45 x 23 | 89 x 51 x 23.5 |
Waga | 15,24 kg | 21.6 kg | 41.3 kg |
Naleśnikarki automatyczne
Automaty do ciągłego wytwarzania naleśników to inaczej naleśnikarki przemysłowe. Te stosowane są już nie tyle w kuchniach gastronomicznych, co po prostu w fabrykach, w których wytwarzane są półprodukty spożywcze. Warto wiedzieć o ich istnieniu, choć grupa docelowa zainteresowanych tego typu sprzętem jest bardzo wąska.
Naleśnikarki gazowe
Naleśnikarki gazowe wymagają stałego podłączenia do źródła gazu. W działaniu przypominają płyty grzewcze – pod strefą roboczą znajduje się palnik, który rozgrzewa naleśnikarkę do wysokich temperatur, pozwalając na efektywne smażenie placków. W domu rozwiązanie to jest niepraktyczne – konieczność podłączania urządzenia do instalacji gazowej może okazać się kłopotliwa. W gastronomii natomiast często sięga się po tego typu sprzęty – są idealne np. do serwowania jedzenia na festynach. Nie musisz mieć podłączenia do energii elektrycznej, wystarczy Ci butla gazowa!
Naleśnikarki elektryczne
Grupa urządzeń wybierana najczęściej i najchętniej ze względu na liczne zalety – wśród naleśnikarek elektrycznych bez trudu znajdziesz te idealne do domu, jak i bardziej zaawansowane, profesjonalne naleśnikarki. Wystarczy podłączyć je do prądu i włączyć, aby na dużych, rozgrzanych płytach wygodnie smażyć idealne naleśniki.
Czym kierować się przy wyborze naleśnikarek?
Czy istnieje idealna naleśnikarka? Dla każdego definicja takiego sprzętu będzie się różniła w zależności od potrzeb i oczekiwań. Na pewno jednak szukając tego urządzenia, warto zwrócić uwagę na następujące parametry:
- Rodzaj płyty – żeliwne czy aluminiowe? Płyty naleśnikarek mogą być wykonane z różnych materiałów, najważniejsze jednak, aby były wykończone nieprzywierającą powłoką. Wówczas nie będziesz musiał ich natłuszczać podczas smażenia, tym samym uzyskując niższą kaloryczność naleśników.
- Obudowa – materiał wykańczający naleśnikarkę powinien być odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz termoizolowany – dzięki temu ryzyko oparzenia się podczas robienia naleśników jest dużo mniejsze.
- Moc naleśnikarki – wybierasz urządzenie do domu? Zwracaj uwagę na sprzęty o mocy minimalnie 900 W. Jeśli jednak szukasz naleśnikarki gastronomicznej, powinieneś mieć większe wymagania. Wydajne urządzenia mają ok. 3000 W mocy!
- Średnica – chcesz smażyć duże czy małe naleśniki? Naleśnikarka powinna być wyposażona w płytę o średnicy nie mniejszej niż 30 cm, choć z powodzeniem znajdziesz także modele o większych wymiarach.
- Regulacja temperatury – zwróć uwagę, w jakich zakresach temperatury może działać upatrzona przez Ciebie naleśnikarka. Im większa rozpiętość, tym więcej dań możesz przygotować na urządzeniu. Ustawiaj grzanie na pożądanym poziomie, by usmażyć nie tylko naleśniki, ale też tortille, racuchy i bliny!
- Akcesoria – do naleśnikarki powinna zostać dołączona specjalna łopatka w kształcie litery T, dzięki której rozprowadzanie ciasta po płycie okaże się łatwiejsze.
Najlepsze naleśnikarki do lokali gastronomicznych
Jaka naleśnikarka okaże się najlepsza do użytku profesjonalnego? Na pewno należy wybierać modele o sporej średnicy płyty – optymalna do gastronomii 40-centymetrowa. Dobrym rozwiązaniem będą także naleśnikarki wyposażone w dwa pola grzewcze, które pozwolą Ci robić więcej naleśników w krótszym czasie.
Taką możliwość docenisz na pewno przy śniadaniach i w innych godzinach szczytu, kiedy w Twoim lokalu zajęte są wszystkie stoliki. W takich sytuacjach ucieszą Cię też naleśnikarki o dużej mocy, najlepiej ok 3000 W, które błyskawicznie się nagrzewają i pozwalają szybko smażyć placki jeden za drugim.
Naleśnikarka gazowa czy elektryczna? To zależy tylko od Twoich potrzeb i możliwości lokalowych. Zaletą urządzeń elektrycznych jest ich błyskawiczna praca i duża uniwersalność, gazowe natomiast pozwalają ograniczyć wydatki związane z zużyciem energii elektrycznej – warto pamiętać, że gaz jest dużo tańszym źródłem zasilania.
Dodatkowo zwróć też uwagę na obudowę sprzętu – naleśnikarki wykończone tworzywem sztucznym sprawdzają się w zastosowaniach domowych. Do profesjonalnych kuchni polecane są te stalowe, które nie ulegną zniszczeniu przez przypadkowe uderzenia, które mogą się zdarzyć w ferworze codziennych prac.
Jaką naleśnikarkę wybrać – podsumowanie
Wyposażanie własnego lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Trzeba przejść przez wiele etapów poszukiwań sprzętu, dzięki któremu będziesz mógł zaoferować swoim klientom do jedzenia tylko to, co najlepsze. Jaka gofrownica pomoże Ci przygotować idealne śniadanie, a jaka maszyna do lodów okaże się niezastąpiona przy deserach? Wybór naleśnikarki to kolejna zagwozdka, jednak dzięki powyższym poradom powinieneś sobie z nim poradzić bez większych trudności.
Pamiętaj jednak, by właściwie ocenić zapotrzebowanie na wytwarzanie naleśników i właśnie z myślą o tym kontekście dokonać zakupu. Z kolei wybierając naleśnikarkę elektryczną do domu, masz uproszczone zadanie. Sprzęt taki używany będzie z umiarkowaną częstotliwością, więc nie musi mieć wyśrubowanych parametrów.
Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy. Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected]
Udostępnij