Jakie drinki przygotować na sylwestra?

Udostępnij

Sylwester już niedługo! Szampańskiej zabawie towarzyszą nieodłącznie kolorowe drinki. Urzekają smakiem oraz pozwalają wprawić się w dobry nastrój. W artykule znajdziesz sprawdzone pomysły na koktajle. Zrobisz je z łatwością, aby zachwycić swoich gości.

Getränke für die Silvesternacht

Udostępnij

Sylwester już niedługo! Szampańskiej zabawie towarzyszą nieodłącznie kolorowe drinki. Urzekają smakiem oraz pozwalają wprawić się w dobry nastrój. W artykule znajdziesz sprawdzone pomysły na koktajle. Zrobisz je z łatwością, aby zachwycić swoich gości.

Popularne drinki sylwestrowe

Podczas sylwestra – oprócz tradycyjnego szampana o północy – zwykło się pić głównie drinki o owocowych smakach i jaskrawych kolorach. Pozwalają przywołać letnie wspomnienia, a ich atrakcyjny wygląd świetnie komponuje się z szaleństwem noworocznych zabaw. Są też bardzo uniwersalne. Pasują zarówno do dużego eleganckiego przyjęcia w lokalu, jak i kameralnej domówki w gronie przyjaciół. Jeżeli więc planujesz otworzyć bar z imprezami lub organizujesz noworoczną zabawę u siebie w mieszkaniu, powinieneś zapoznać się z przepisami na sprawdzone, proste drinki na sylwestra.

Tego dnia unika się jednocześnie trunków kojarzonych tradycyjnie z zimową porą roku: grzanego wina, mocnych ciemnych piw typu porter, mlecznych koktajli czy likierów. Pozostawia się je raczej na spokojne wieczory przy kominku lub posiadówki podczas wypadów na narty.

Potrzebne składniki do drinków

Do sylwestrowej zabawy trzeba dobrze się przygotować. Z wyprzedzeniem należy kupić wszystkie niezbędne składniki, których użyjemy później do wyrobu drinków. W dniu zabawy powinny być świeże i zgromadzone w takich ilościach, aby podczas imprezy ich nie zabrakło. Nie można zapominać zwłaszcza o lodzie wykorzystywanym również do schładzania napojów bezalkoholowych czy szampana w wiaderku.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej często zawiera specjalne kostkarki, które umożliwiają przygotowanie dużych ilości lodu na bieżąco – w czasie zaledwie kilku minut. Jeżeli więc organizujemy większy bal sylwestrowy, np. w swoim lokalu gastronomicznym, to warto zainwestować w zakup tego typu urządzenia. Bez niego wyrób lodu będzie długo trwać (w zamrażalniku ok. 3 godziny).

Rodzaje drinków

Drinki na sylwestra nie powinny być zbyt wymyślne. Ważne, żeby ich przygotowywanie trwało możliwie jak najszybciej i mogło odbywać się na bieżąco. Warto postawić na proste koktajle o wyraźnych smakach. Podobnie jak w przypadku szampana bardzo istotna jest atrakcyjność podania. Wszystkie napoje powinny być serwowane w odpowiednim dla danego trunku szkle oraz w miarę możliwości udekorowane.

Drinki na sylwestra z wódką

Z martini

Z whisky

  • Rusty nail: dość mocny, ale jednocześnie orzeźwiający, drink sylwestrowy dla amatorów whisky. Do szklanki wsypujemy lód, następnie wlewamy 45 ml whisky i 45 ml likieru drambuie (na bazie whisky, miodów wrzosowych i szkockich ziół). Całość dekorujemy plasterkiem pomarańczy.
  • Szampańska whisky: drink stworzony do wznoszenia noworocznych toastów! Do szampanówki wlewamy 40 ml whisky, 2 łyżeczki syropu z cukru waniliowego i zalewamy całość do pełna mocno schłodzonym szampanem.

Inne alkohole

Niezbędny sprzęt do robienia drinków sylwestrowych

Wyposażenie baru w hotelu czy barku w salonie warto wzbogacić nie tylko w różnorodne szklanki i kieliszki, ale także akcesoria ułatwiające późniejsze serwowanie drinków. Niezwykle przydatne będą w tym wypadku wszelkiego rodzaju tace na szkło. Świetnie sprawdzą się też pojemniki barmańskie z przegródkami, które idealnie nadają się do owoców (plasterki cytryny, limonki, cząstek pomarańczy), gałązek mięty, brązowego cukru oraz innych przypraw (sól, pieprz). Dzięki tego typu naczyniom przyrządzanie koktajli będzie przebiegać bardzo sprawnie.

Niezbędne też są miarki barmańskie, shakery, łyżeczki do mieszania, a jeżeli często wyprawiamy huczne przyjęcia, warto pomyśleć o zakupie profesjonalnego koktajlera.

Koktajler – 1 l – 20000 obr./min

  • Efektywny silnik – moc znamionowa 80 W przy prędkości mieszadła do 20000 obr./min zapewnia szybkie i dokładne łączenie składników
  • Dwie prędkości umożliwiają mieszanie i miksowanie w celu uzyskania idealnej tekstury oraz ułatwiają kontrolę nad pracą koktajlera
  • Pojemność zbiornika 1 litr pozwala na przygotowanie jednorazowo dużej porcji napoju
  • Wysokiej jakości stal nierdzewna to materiał idealny dla gastronomii
  • Ochrona przed przypadkowym włączeniem zwiększa poziom bezpieczeństwa

Wiadro ze stali szlachetnej do lodu, szampana

  • Świetny do obsługi gości hotelowych i restauracyjnych.
  • Pojemność 8 l.
  • Do różnorodnych produktów. Idealny do wina, lodu lub warzyw
  • Doskonałe utrzymanie temperatury.
  • Stal nierdzewna – ochrona przed korozją.
  • Pokrywka chroniąca lód przed zanieczyszczeniami.

Drinki na sylwestra – podsumowanie

Najważniejszą miarą udanej zabawy sylwestrowej jest zadowolenie gości, którzy powinni poczuć się tej nocy wyjątkowo. Dlatego nie warto poprzestawać jedynie na zakupie szampana i popularnych alkoholi serwowanych na zasadzie szwedzkiego stołu. Własnoręczne podanie przez gospodarza bawiącym się gościom nawet dość prostych drinków, pozwoli im poczuć się docenionym i sprawi, że zapamiętają tę imprezę na długo.

Jeżeli interesuje Cię tematyka eventowa, przeczytaj nasz artykuł na temat BHP w gastronomii i sprawdź, jakie warunki należy spełnić, aby otworzyć lokal i organizować w nim przyjęcia.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej

Jak zrobić domowe grzane wino? Przepisy na zimowego grzańca z czerwonego i białego wina

Grzane wino to niezastąpiony napój na chłodne, zimowe wieczory, pełen aromatycznych przypraw, które rozgrzewają ciało i…

Czytaj więcej