Masz restaurację, bar lub hotel z menu śniadaniowym? Jajka ugotowane na miękko lub twardo – nie możesz się bez nich obejść! Przyda Ci się zatem praktyczny jajowar. Dowiedz się, czym jest to urządzenie, jak go poprawnie używać oraz serwisować.
Masz restaurację, bar lub hotel z menu śniadaniowym? Jajka ugotowane na miękko lub twardo – nie możesz się bez nich obejść! Przyda Ci się zatem praktyczny jajowar. Dowiedz się, czym jest to urządzenie, jak go poprawnie używać oraz serwisować.
- Jak działa jajowar?
- Komu przyda się jajowar?
- Jak używać jajowaru Royal Catering RCEB 6T
- Jajowar Royal Catering RCEB 6T – omówienie urządzenia
- Jajowar – co zrobić przed pierwszym użyciem?
- Jajowar – instrukcja obsługi
- Jajowar – czyszczenie i konserwacja
- Jak serwisować jajowar?
- Wymiana bezpiecznika resetowalnego w jajowarze Royal Catering RCEB 6T
- Wymiana grzałki w jajowarze Royal Catering RCEB 6T
- Wymiana termostatu w jajowarze Royal Catering RCEB 6T
Jak działa jajowar?
Jajowar to bardzo funkcjonalny sprzęt do gotowania jaj. Dzięki niemu szybko i wygodnie obsłużysz wielu klientów. Dzięki uchwytom w różnych kolorach łatwo rozróżnisz, które jajko jest dla kogo. Możesz zatem w prosty sposób indywidualnie dobrać pożądany stopień ugotowania wedle gustu, na miękko lub na twardo.
Zasada działania jajowara jest niezwykle prosta:
- Najpierw urządzenie podgrzeje wodę do ustawionej temperatury (30-110°C).
- Umieść w uchwycie jajo, zanurz tę część w wodzie, a górę zaczep delikatnie o brzeg jajowara.
- Po upływie określonego czasu po prostu wyjmij z wody uchwyt z ugotowanym jajkiem.
Dzięki temu, że poziom temperatury jest regulowany, sprzęt nadaje się zarówno do gotowania, jak i utrzymywania jaj w cieple.
Komu przyda się jajowar?
Urządzenie do gotowania jajek sprawdzi się przede wszystkim w gastronomii. Niezbędne będzie zwłaszcza, gdy oferujesz w swoim lokalu menu śniadaniowe. Nie mogą się bez niego obejść:
- właściciele hoteli,
- restauratorzy,
- osoby zajmujące się cateringiem,
- prowadzący stołówki oraz bary.
Jak używać jajowaru Royal Catering RCEB 6T
Royal Catering RCEB 6T
- Wydajność – element grzewczy o mocy 2600 W szybko podgrzewa wodę
- Niezawodność – automatyczny termostat utrzymuje wskazaną temperaturę
- Bezpieczeństwo – bezpiecznik termiczny wyłącza urządzenie w przypadku osiągnięcia zbyt dużej temperatury
- Trwałość – elementy konstrukcji wykonane zostały ze stali nierdzewnej, odpornej na uszkodzenia mechaniczne
- Mobilność – niewielkie gabaryty i waga umożliwiają swobodne przenoszenie jajowara
Jajowar Royal Catering RCEB 6T – omówienie urządzenia
Podstawowe elementy jajowaru Royal Catering RCEB 6T to:
- pokrętło termostatu,
- zbiornik,
- podajniki do jajek.
Jajowar – co zrobić przed pierwszym użyciem?
Korzystasz z jajowara pierwszy raz? Nie zapomnij, aby:
- Przed użyciem umyć całe urządzenie wraz z elementami.
- Ustawić sprzęt w odległości minimum 10 cm od ścian.
- Pilnować, aby temperatura otoczenia nie przekraczała 45°C, a wilgotność względna 85%.
Jajowar – instrukcja obsługi
- Przed każdym włączeniem urządzenia do zasilania upewnij się, że pokrętło termostatu [1] jest ustawione na pozycji „0”.
- Przed rozpoczęciem pracy nalej do zbiornika wody [2]. Podczas gotowania może ona wyparować. Stale monitoruj więc poziom wody i zadbaj o to, aby elementy grzewcze były cały czas poniżej.
- Ustaw przy pomocy termostatu [1] wybraną temperaturę. Zapali się kontrolka grzania w kolorze pomarańczowym. Gdy zgaśnie, oznacza to, że zadana temperatura została osiągnięta.
- Na ściankach urządzenia delikatnie zamocuj podajnik z jajami [3]. W momencie kiedy temperatura obniży się, urządzenie automatycznie uruchomi grzanie. Woda ponownie osiągnie zadaną temperaturę.
- Po skończonej pracy ustaw termostat urządzenia [1] na „0” i wyjmij wtyczkę z gniazda sieciowego. Poczekaj aż urządzenie ostygnie, a następnie umyj je i osusz.
Jajowar – czyszczenie i konserwacja
- Przed każdym czyszczeniem, a także jeżeli urządzenie nie jest używane, wyciągnij wtyczkę sieciową i poczekaj aż sprzęt całkowicie się ochłodzi.
- Do czyszczenia powierzchni stosuj wyłącznie środki niezawierające substancji żrących.
- Po każdym czyszczeniu wszystkie elementy dobrze wysusz, zanim urządzenie zostanie ponownie użyte.
- Jajowar przechowuj w suchym i chłodnym miejscu chronionym przed wilgocią i bezpośrednim promieniowaniem słonecznym.
- Podczas transportu zabezpiecz urządzenie przed wstrząsami i przewróceniem się oraz nie ustawiaj go „do góry nogami”.
Jak serwisować jajowar?
Aby jajowar działał długo i pomyślnie, trzeba go prawidłowo serwisować. Sprawdź poniżej, jak krok po kroku wymienić w nim kluczowe elementy.
Wszelkie naprawy powinny być wykonywane przez wykwalifikowane osoby. Urządzenia zawsze powinny być wyłączone i odłączone od zasilania. Naprawy dokonywane przez osoby bez kwalifikacji grożą porażeniem, kalectwem lub śmiercią.
Wymiana bezpiecznika resetowalnego w jajowarze Royal Catering RCEB 6T
Żeby wymienić bezpiecznik, będziesz potrzebować:
- śrubokrętu krzyżakowego,
- klucza płaskiego 10,
- klucza płaskiego 14.
Żeby wymienić bezpiecznik:
- sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania,
- opróżnij zbiornik,
- odkręć dolną osłonę obudowy,
- ściągnij płaską osłonę termobezpiecznika,
- odkręć nakrętkę mocującą termobezpiecznik,
- odepnij przewody zasilające od termobezpiecznika,
- rozkręć dławik na przewodzie termopary,
- odkręć termoparę od grzałki,
- wyciągnij termobezpiecznik z termoparą,
- zamocuj nowy bezpiecznik z termoparą,
- przykręć termoparę do grzałki,
- skręć dławik,
- przypnij przewody do termobezpiecznika,
- zamocuj termobezpiecznik i przykręć go nakrętką,
- przykręć plastikową osłonę termobezpiecznika,
- przykręć dolną osłonę obudowy,
- włóż akcesoria do zbiornika.
Wymiana grzałki w jajowarze Royal Catering RCEB 6T
Żeby wymienić grzałkę, będziesz potrzebować:
- śrubokrętu krzyżakowego,
- klucza płaskiego 17.
Żeby wymienić grzałkę:
- odkręć przewody zasilające grzałkę,
- odkręć grzałkę od obudowy,
- od grzałki odkręć termopary termostatu oraz termobezpiecznika,
- zdemontuj grzałkę,
- przełóż uchwyt termopar do nowej grzałki,
- zamontuj nową grzałkę w miejscu starej,
- do grzałki przykręć termopary termostatu oraz bezpiecznika,
- przykręć grzałkę do obudowy,
- przykręć przewody zasilające do grzałki,
- przykręć dolną osłonę obudowy,
- włóż akcesoria do zbiornika.
Wymiana termostatu w jajowarze Royal Catering RCEB 6T
Żeby wymienić termostat w jajowarze, będziesz potrzebować:
- śrubokrętu krzyżakowego,
- klucza płaskiego 10.
Żeby wymienić termostat:
- sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania,
- opróżnij zbiornik jajowara,
- odkręć dolną osłonę obudowy,
- ściągnij pokrętło termostatu,
- odkręć tarczę termostatu i zdemontuj termostat,
- odepnij przewody zasilające od termostatu,
- rozkręć dławik umieszczony na przewodzie termopary,
- odkręć termoparę od grzałki,
- wyciągnij termostat z termoparą,
- zamocuj nowy termostat z termoparą,
- przykręć termoparę do grzałki,
- skręć dławik,
- przypnij przewody do termostatu,
- zamocuj termostat w obudowie i przykręć z tarczą termostatu,
- załóż pokrętło termostatu,
- przykręć dolną osłonę obudowy,
- włóż pozostałe akcesoria do zbiornika.
Udostępnij