Czym jest jajowar, jak z niego korzystać i serwisować?

Udostępnij

Masz restaurację, bar lub hotel z menu śniadaniowym? Jajka ugotowane na miękko lub twardo – nie możesz się bez nich obejść! Przyda Ci się zatem praktyczny jajowar. Dowiedz się, czym jest to urządzenie, jak go poprawnie używać oraz serwisować.

Was ist ein Eierkocher, wie wird er benutzt und gewartet?

Udostępnij

Masz restaurację, bar lub hotel z menu śniadaniowym? Jajka ugotowane na miękko lub twardo – nie możesz się bez nich obejść! Przyda Ci się zatem praktyczny jajowar. Dowiedz się, czym jest to urządzenie, jak go poprawnie używać oraz serwisować.

Jak działa jajowar?

Jajowar to bardzo funkcjonalny sprzęt do gotowania jaj. Dzięki niemu szybko i wygodnie obsłużysz wielu klientów. Dzięki uchwytom w różnych kolorach łatwo rozróżnisz, które jajko jest dla kogo. Możesz zatem w prosty sposób indywidualnie dobrać pożądany stopień ugotowania wedle gustu, na miękko lub na twardo.

Zasada działania jajowara jest niezwykle prosta:

Dzięki temu, że poziom temperatury jest regulowany, sprzęt nadaje się zarówno do gotowania, jak i utrzymywania jaj w cieple.

Komu przyda się jajowar?

Urządzenie do gotowania jajek sprawdzi się przede wszystkim w gastronomii. Niezbędne będzie zwłaszcza, gdy oferujesz w swoim lokalu menu śniadaniowe. Nie mogą się bez niego obejść:

Jak używać jajowaru Royal Catering RCEB 6T

Royal Catering RCEB 6T

Jajowar Royal Catering RCEB 6T – omówienie urządzenia

Podstawowe elementy jajowaru Royal Catering RCEB 6T to:

  1. pokrętło termostatu,
  2. zbiornik,
  3. podajniki do jajek.

Jajowar – co zrobić przed pierwszym użyciem?

Korzystasz z jajowara pierwszy raz? Nie zapomnij, aby:

Jajowar – instrukcja obsługi

  1. Przed każdym włączeniem urządzenia do zasilania upewnij się, że pokrętło termostatu [1] jest ustawione na pozycji „0”.
  2. Przed rozpoczęciem pracy nalej do zbiornika wody [2]. Podczas gotowania może ona wyparować. Stale monitoruj więc poziom wody i zadbaj o to, aby elementy grzewcze były cały czas poniżej.
  3. Ustaw przy pomocy termostatu [1] wybraną temperaturę. Zapali się kontrolka grzania w kolorze pomarańczowym. Gdy zgaśnie, oznacza to, że zadana temperatura została osiągnięta.
  4. Na ściankach urządzenia delikatnie zamocuj podajnik z jajami [3]. W momencie kiedy temperatura obniży się, urządzenie automatycznie uruchomi grzanie. Woda ponownie osiągnie zadaną temperaturę.
  5. Po skończonej pracy ustaw termostat urządzenia [1] na „0” i wyjmij wtyczkę z gniazda sieciowego. Poczekaj aż urządzenie ostygnie, a następnie umyj je i osusz.

Jajowar – czyszczenie i konserwacja

  1. Przed każdym czyszczeniem, a także jeżeli urządzenie nie jest używane, wyciągnij wtyczkę sieciową i poczekaj aż sprzęt całkowicie się ochłodzi.
  2. Do czyszczenia powierzchni stosuj wyłącznie środki niezawierające substancji żrących.
  3. Po każdym czyszczeniu wszystkie elementy dobrze wysusz, zanim urządzenie zostanie ponownie użyte.
  4. Jajowar przechowuj w suchym i chłodnym miejscu chronionym przed wilgocią i bezpośrednim promieniowaniem słonecznym.
  5. Podczas transportu zabezpiecz urządzenie przed wstrząsami i przewróceniem się oraz nie ustawiaj go „do góry nogami”.

Jak serwisować jajowar?

Aby jajowar działał długo i pomyślnie, trzeba go prawidłowo serwisować. Sprawdź poniżej, jak krok po kroku wymienić w nim kluczowe elementy.

Wszelkie naprawy powinny być wykonywane przez wykwalifikowane osoby. Urządzenia zawsze powinny być wyłączone i odłączone od zasilania. Naprawy dokonywane przez osoby bez kwalifikacji grożą porażeniem, kalectwem lub śmiercią.

Wymiana bezpiecznika resetowalnego w jajowarze Royal Catering RCEB 6T

Żeby wymienić bezpiecznik, będziesz potrzebować:

  1. śrubokrętu krzyżakowego,
  2. klucza płaskiego 10,
  3. klucza płaskiego 14.

Żeby wymienić bezpiecznik:

  1. sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od zasilania,
  2. opróżnij zbiornik,
  3. odkręć dolną osłonę obudowy,
  4. ściągnij płaską osłonę termobezpiecznika,
  5. odkręć nakrętkę mocującą termobezpiecznik,
  6. odepnij przewody zasilające od termobezpiecznika,
  7. rozkręć dławik na przewodzie termopary,
  8. odkręć termoparę od grzałki,
  9. wyciągnij termobezpiecznik z termoparą,
  10. zamocuj nowy bezpiecznik z termoparą,
  11. przykręć termoparę do grzałki,
  12. skręć dławik,
  13. przypnij przewody do termobezpiecznika,
  14. zamocuj termobezpiecznik i przykręć go nakrętką,
  15. przykręć plastikową osłonę termobezpiecznika,
  16. przykręć dolną osłonę obudowy,
  17. włóż akcesoria do zbiornika.

Wymiana grzałki w jajowarze Royal Catering RCEB 6T

Żeby wymienić grzałkę, będziesz potrzebować:

  1. śrubokrętu krzyżakowego,
  2. klucza płaskiego 17.

Żeby wymienić grzałkę:

Wymiana termostatu w jajowarze Royal Catering RCEB 6T

Żeby wymienić termostat w jajowarze, będziesz potrzebować:

  1. śrubokrętu krzyżakowego,
  2. klucza płaskiego 10.

Żeby wymienić termostat:

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej