Sztuka carvingu

Udostępnij

Rzeźbienie w warzywach i owocach, czyli carving, to sztuka, która przywędrowała do Europy z krajów azjatyckich, gdzie już od starożytności stanowiła element regionalnej kultury. Używając specjalnie przeznaczonych do tego noży, praktycznie każdy może zacząć tworzyć jedyne w swoim rodzaju rzeźby, które staną się ozdobą stołu i cieszyć będą oko zasiadających przy nim gości. Tego typu dekoracje spotkać możemy również w restauracjach, na bankietach, dużych imprezach, i podczas uroczystości weselnych itp.

carving

Udostępnij

Rzeźbienie w warzywach i owocach, czyli carving, to sztuka, która przywędrowała do Europy z krajów azjatyckich, gdzie już od starożytności stanowiła element regionalnej kultury. Używając specjalnie przeznaczonych do tego noży, praktycznie każdy może zacząć tworzyć jedyne w swoim rodzaju rzeźby, które staną się ozdobą stołu i cieszyć będą oko zasiadających przy nim gości. Tego typu dekoracje spotkać możemy również w restauracjach, na bankietach, dużych imprezach, i podczas uroczystości weselnych itp.

Jak zacząć przygodę z carvingiem?

Obecnie w krajach dalekiego wschodu carving funkcjonuje jako rzemiosło, które nauczane jest w dedykowanych temu szkołach. W Tajlandii kształcenie w tym zakresie rozpoczyna się już po ukończeniu 11 roku życia. Nic więc dziwnego, że podczas różnego rodzaju tamtejszych obrzędów i świąt zobaczyć możemy niesamowite rzeźby wykonane z owoców i warzyw. Co ciekawe, zwyczaj ten kultywowany jest również w Irlandii i wiąże się z obchodami święta Shamain.

Do krajów europejskich, w tym do Polski, carving dotarł stosunkowo późno. Pierwsi adepci tejże sztuki, swoją wiedzę zdobywali od tajskich mistrzów, po czym przywożąc ją na rodzinny grunt, propagowali wśród zainteresowanych tematem osób. W 2007 roku powstała pierwsza polska internetowa strona poświęcona rzeźbieniu w warzywach i owocach, zaś od 2008 zaczęły pojawiać się publikacje książkowe. 2007 był też rokiem, kiedy to odbyły się pierwsze Mistrzostwa Polski w Carvingu Owocowym.

Obecnie wcale nie trzeba wyjeżdżać do krajów dalekiego wschodu, by móc nauczyć się sztuki carvingu. Na naszym terenie funkcjonują bowiem wyspecjalizowane grupy prowadzące kursy rzeźbienia w warzywach i owocach. Każdy więc może, bez większych trudności przystąpić do kursu. Efekty zaś, zależą wyłącznie od zaangażowania i jak przystało na sztukę, od talentu i wyobraźni. Co więcej, carving stał się obiektem zainteresowania wielu szefów kuchni, a tym samym elementem gastronomii.

Jak mówią osoby zaznajomione z tematem, nauka tego rzemiosła wcale nie jest trudna. Zwykle wystarcza jeden dzień, by zupełny amator przyswoił wiedzę i umiejętności pozwalające zgłębiać carving. Krok po kroku, wystarczy po prostu dążyć do doskonałości. Oczywiście potrzebne będą też specjalne noże, którymi wykonuje się dekoracje z owoców i warzyw.

Noże do carvingu

Rozpoczynając zgłębianie sztuki jakiegoś rękodzieła, prawie zawsze koniecznym jest zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt. Nie inaczej wygląda to, jeśli chodzi o carving. Narzędzia niezbędne podczas wykonywania rzeźb z warzyw i owoców to specjalne noże, sprzedawane zwykle w zestawach. Charakteryzują się one cienkimi ostrzami, pozwalającymi uzyskiwać niezwykle wyraźne wzory, a także umożliwiającymi łatwe prowadzenie po owocu.

Ostrza te są również bardzo ostre. Tylko dzięki temu można nimi wykonywać precyzyjne cięcia, bez jakiegokolwiek ryzyka, że uszkodzony zostanie rzeźbiony obiekt. Noże do carvingu wykonywane są zwykle ze stali nierdzewnej, której głównymi cechami jest to, że nie utlenia się, przez co nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi, a także, co ma wpływ na wygląd finalny dzieła, nie pozostawia żadnych śladów w miejscach cięcia.   

Najbardziej elementarnym z narzędzi do carvingu jest nóż tajski. Jego ostrze i okrągły uchwyt zapewniają dużą poręczność i wygodę w użytkowaniu, a co za tym idzie precyzję podczas wycinania wszelkiego rodzaju wzorów i zdobień. Równie niezbędny okazuje się nóż ze szpiczastym i cienkim grotem. To narzędzie używane jest do nakreślania wstępnych kształtów wzorcowych na skórce owocu lub warzywa.

Zestaw do carvingu nie może obejść się także bez noży pełniących role dłutek. Ich ostrza wykonane są w kształtach liter U oraz V. Dzięki takiemu wyprofilowaniu możliwe jest wykonywanie charakterystycznych wgłębień. Bardzo przydatne będą także nóż w kształcie sierpa do wycinania napisów, dwustronna łyżeczka do wyżłabiania kulek oraz nożyczki do nacinania płaskich elementów.

Mając więc do dyspozycji taki komplet, carving i jego możliwości stanie przed nami otworem.        

Carving w owocach

Owocami, których używa się do carvingu, są zwykle owoce egzotyczne takie jak ananasy, czy arbuzy.  Świetnie do carvingu nadają się także melony oraz dynie, które ze względu na swoje rozmiary stanowią znakomity materiał dla początkujących adeptów tejże sztuki.  W owocach najlepiej rzeźbić, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ani zbyt soczyste. Owocowe rzeźby często przyozdabia się warzywami takimi jak: marchew, kabaczek, rzodkiewka, seler, buraki, czy też kalarepa.

Carving w warzywach

Nieco bardziej wymagającym wyzwaniem jest carving w warzywach. Te bowiem charakteryzują się o wiele twardszą strukturą niż owoce. Wykonanie określonych wzorów oraz kształtów wymaga więc nie tylko większej siły, ale i wprawy, oraz doświadczenia w temacie. Proces tworzenia rzeźb wykonanych z warzyw, związany jest więc z poświęceniem większej ilości czasu, aniżeli w przypadku rzeźb owocowych. Jako ozdoby używane mogą być papryczki chilli, zioła, sałaty, a także owoce.

Podsumowanie

Carving, czyli sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach ma swoją historię sięgającą aż do starożytności. Przeniesiona na nasz grunt z krajów azjatyckich stała się nie tylko forma sztuki, ale i świetnym pomysłem na zwiększenia atrakcyjności różnego rodzaju imprez. Duże restauracje, a także mała gastronomia chętnie korzystają z tajników carvingu, oferując swoim gościom niezapomniane emocje w postaci pięknie wykonanych rzeźb zdobiących stoły.

Nauka tejże sztuki nie jest jakoś specjalnie trudna, wystarczą chęci, zapał, trochę wyobraźni, no i oczywiście odpowiednie narzędzia. 


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej