Posiadając płytę indukcyjną, należy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia. Garnki, patelnie i rondle to jednak nie wszystko, ponieważ bardzo przydatny będzie też czajnik do gotowania wody. Podpowiadamy, jaki czajnik indukcyjny wybrać oraz czym jego użytkowanie różni się od wykorzystywania tradycyjnych modeli elektrycznych.
Posiadając płytę indukcyjną, należy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia. Garnki, patelnie i rondle to jednak nie wszystko, ponieważ bardzo przydatny będzie też czajnik do gotowania wody. Podpowiadamy, jaki czajnik indukcyjny wybrać oraz czym jego użytkowanie różni się od wykorzystywania tradycyjnych modeli elektrycznych.
Czajnik na płytę indukcyjną – charakterystyka
Płyty indukcyjne zyskują z roku na rok coraz większą popularność. Wynika to z wielu zalet względem tradycyjnych kuchenek gazowych i elektrycznych. Przede wszystkim charakteryzują się bardzo wysokim poziomem bezpieczeństwa – nagrzewają jedynie naczynia wykonane z tzw. materiałów ferromagnetycznych. Dzieje się tak, gdyż elementem grzewczym w kuchenkach indukcyjnych są specjalne cewki. Generują one zmienne pole magnetyczne, które powoduje rozgrzanie się dna naczynia. Błyskawiczne nagrzewanie, stygnięcie oraz bardzo niewielka utrata energii przekładają się na wymierne oszczędności. Pobór energii jest nawet o 25% mniejszy niż w tradycyjnych kuchenkach elektrycznych. Zakup takiego urządzenia warto zatem rozważyć, kompletując zarówno wyposażenie kawiarni i cukierni, małego baru, jak i domowej kuchni.
Z racji, że nie każdy materiał będzie kompatybilny z płytami indukcyjnymi, czajniki do tego rodzaju kuchenek muszą być wykonane z żelaza, stali, żeliwa, żeliwa emaliowanego lub aluminium. Nowoczesne czajniki z reguły oznaczone są specjalnym znakiem spirali (zwojnicy), który potwierdza, że będą się nadawały. Jeżeli go brakuje i mamy wątpliwości, można do naczynia przytknąć magnes. Jeżeli zostanie przyciągnięty – naczynie może być użyte.
Czajnik na indukcję: na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Przy wyborze czajnika na płytę indukcyjną należy zwrócić uwagę na wiele elementów. Woda na kawę czy herbatę będzie gotowana zapewne minimum kilkukrotnie w ciągu dnia, więc zakup nieodpowiedniego sprzętu będzie generował sporo kłopotów. Przede wszystkim trzeba rozważyć dla ilu osób naczynie ma być przeznaczone oraz zwrócić uwagę na kwestie związane z bezpieczeństwem użytkowania. Dlatego dobrze, aby nowoczesny czajnik na indukcję wyposażony był w odpowiednio donośny gwizdek. Typ unoszący się po naciśnięciu przycisku na rączce jest wygodniejszy od tradycyjnych gwizdków zdejmowanych.
Warto przy tym zaznaczyć, że uzdatnianie wody za pomocą podgrzewania jest najtańszym i bardzo skutecznym sposobem. Innymi popularnymi metodami stosowanymi do poprawy jakości wody wodociągowej są np. systemy odwróconej osmozy oraz dzbanki wyposażone we wkłady filtrujące.
Pojemność
Czajnik powinien być dostosowany wielkością do pola grzewczego naszej kuchenki indukcyjnej. Oznacza to, że średnica dna nie powinna być od niego większa, gdyż płyta może się w takim wypadku nie uruchomić. Rozmiar musi też odpowiadać naszym potrzebom. Jeżeli czajnik używany ma być w gospodarstwie kilkuosobowym, jego optymalna pojemność będzie oscylować w okolicach 2,5-3 l. Dla osób mieszkających samotnie, które tylko czasami przyjmują gości, wystarczające będzie z kolei naczynie 1,5-litrowe.
Materiał
Jak już wcześniej wspomniano, czajnik może być wykonany z wielu rodzajów materiałów ferromagnetycznych. Powodzeniem cieszą się czajniki z żeliwa emaliowanego oraz stali nierdzewnej. Te pierwsze dostępne są w szerokiej palecie atrakcyjnych kolorów i będą świetnie pasować do wystroju kuchni utrzymanego w nieco klasycznym stylu. Z kolei czajniki z nierdzewki o atrakcyjnym połysku idealnie sprawdzą się w miejscach, gdzie aranżacja kuchni jest minimalistyczna. Istnieją też specjalne czajniki aluminiowe, których wnętrze zabezpiecza specjalna powłoka. Posiadają tę zaletę, że woda w nich gotuje się niemal błyskawicznie.
Warto także zwrócić uwagę na rączkę, która nie może się nagrzewać. Musi również być wygodna (antypoślizgowa), aby nalewanie wrzątku z pełnego czajnika odbywało się komfortowo i precyzyjnie. W innym wypadku woda będzie rozchlapywana, co oprócz nieporządku grozi również poparzeniem.
Grubość dna
Dobry czajnik do indukcji posiada dno odpowiedniej grubości. Jeżeli nie chcemy, aby po pewnym czasie się zdeformowało, powinno mieć minimum 5 mm. A najlepiej, żeby to było około 10 mm, ponieważ zasada działania płyty indukcyjnej sprawia, że im grubsze dno, tym efektywniej przekazywane jest ciepło i woda szybciej się zagotuje. Naczynia wysokiej jakości posiadają dna kilkuwarstwowe, wykonane z różnych materiałów, dzięki czemu gotowanie wrzątku przebiega niezwykle efektywnie.
- Czajnik elektryczny – stacja do kawy i herbaty – 1,2 l – 1800 W – srebrny – Royal Catering 209,00 zł
- Czajnik elektryczny – stacja do kawy i herbaty – 1,2 l – 1800 W – czarny – Royal Catering 249,00 zł
-
Czajnik elektryczny – hotelowy – 1,2 l
259,00 zł239,00 zł - Czajnik elektryczny – stacja do kawy i herbaty – 1,2 l – 1800 W – złoty – Royal Catering
Czajnik na indukcję czy elektryczny?
Planując zakup czajnika na kuchenkę indukcyjną, należy zastanowić się nad różnicami tego typu sprzętów wobec tradycyjnych czajników elektrycznych. Największym wyróżnikiem jest na pewno oszczędność czasu (woda zagotowuje się znacznie szybciej), a także energii elektrycznej, co dostrzeżemy, analizując późniejsze rachunki za prąd. Dodatkowo zwykle czajniki trzymane są bezpośrednio na płycie indukcyjnej, oszczędzając miejsce na kuchennych blatach. Ma to znaczenie zwłaszcza w kuchniach o niewielkim metrażu.
Dobre czajniki na kuchenkę indukcyjną wykonywane są z materiałów wysokiej jakości. Stal i żeliwo są niezwykle wytrzymałe i odznaczają się wydłużoną żywotnością względem urządzeń z plastiku. Dodatkowo brak w nich grzałek oraz elementów elektronicznych, które mogą ulec awarii. Sprzęty te bardzo łatwo wyczyścić (nie przypalają się) oraz oferowane są w szerokiej gamie wariantów rozmiarowych i kolorystycznych. Niestety zwykle najmniejszym dostępnym modelem tego typu będzie czajnik 1-litrowy.
Wadą czajników na indukcję jest niestety niewielka mobilność. Mogą być bowiem używane jedynie na kuchenkach indukcyjnych i elektrycznych, ewentualnie gazowych. Czajnik elektryczny może być zaś ustawiony w dowolnym miejscu z dostępem do energii elektrycznej, co pozwala na zabranie go np. na działkę lub biwak. Czajniki elektryczne stanowią także niezastąpiony element wyposażenia pokoju hotelowego. Istnieją również bardzo nowoczesne modele czajników elektrycznych wyposażonych w specjalne filtry oraz umożliwiające wyłączenie się po osiągnięciu określonej temperatury, np. 80°C.
Cenione w gastronomii są specjalne podgrzewacze wody o dużej pojemności, wyposażone w kraniki. Jeżeli zatem posiadamy lokal nastawiony na obsługę dużej liczby gości, wybór takiego sprzętu będzie zwykle lepszym pomysłem niż korzystanie z czajników do indukcji.
Udostępnij