Jeśli zależy Ci na tym, by każda pieczeń lub własnoręcznie zrobiona pizza były idealne, wybierz piekarnik, który pozwala na efektywne i równomierne pieczenie. Czym jest termoobieg? Dowiedz się już teraz!
Jeśli zależy Ci na tym, by każda pieczeń lub własnoręcznie zrobiona pizza były idealne, wybierz piekarnik, który pozwala na efektywne i równomierne pieczenie. Czym jest termoobieg? Dowiedz się już teraz!
Termoobieg – co to takiego?
Każda osoba, która lubi gotować na pewno nie musi się zapoznawać z tym terminem. Jeśli jednak stawiasz dopiero pierwsze kulinarne kroki, koniecznie dowiedz się, co to jest termoobieg.
Termoobieg jest jedną z funkcji piekarnika, która zrewolucjonizowała domowe przygotowywanie posiłków. Dzięki niemu stało się ono łatwiejsze, wydajniejsze i zawsze przynosi oczekiwane efekty. Zacznijmy jednak od technicznej strony – co to znaczy termoobieg. Już sama nazwa wskazuje na wprawianie gorącego powietrza w ruch i jest to jak najbardziej słuszne rozumowanie. W większości piekarników funkcja ta uruchamia grzanie górną oraz dolną grzałką oraz wentylator odpowiedzialny za równomierne rozprowadzanie ciepła po całej komorze pieczenia.
Innym rodzajem termoobiegu, który staje się coraz popularniejszy, jest ten bazujący na działaniu grzałki kołowej połączonej z wentylatorem. Zestaw ten cechuje się większą efektywnością od standardowych rozwiązań, więc coraz chętniej wprowadzany jest do nowoczesnych piekarników.
Naturalnie termoobieg występuje jedynie w urządzeniach elektrycznych, więc jeśli jeszcze masz wątpliwości, czy wybrać piekarnik gazowy, czy elektryczny, możesz mieć pewność, że ten drugi da Ci o wiele większe możliwości przygotowywania jedzenia.
Jakie są zalety stosowania termoobiegu?
Skoro już wiesz, czym jest termoobieg, czas poznać korzyści jakie przynosi używanie tej funkcji na co dzień:
- Energooszczędność – pieczenie w trybie termoobiegu jest tańsze niż przy użyciu standardowego, statycznego grzania. Różnicę pomiędzy obiema funkcjami szacuję się na ok. 20°C – ustawiając piekarnik na 160°C osiągniesz takie same efekty, jak przy pieczeniu w trybie góra-dół w temperaturze 180°C. Co więcej, komora pieczenia szybciej się nagrzewa dzięki równomiernemu rozprowadzaniu gorącego powietrza, a samo dopiekanie potraw trwa krócej niż przy innych programach.
- Szybsze gotowanie – jak już wspomnieliśmy, korzystanie z funkcji termoobiegu jest sporą oszczędnością czasu. Dlatego tryb ten w szczególności docenią zabiegane osoby, które często dopiero po powrocie z pracy mają czas na nastawienie obiadu. Czekanie na posiłek po całym dniu wysiłku potrafi być naprawdę koszmarne, jednak dzięki termoobiegowi cały proces trwa nieco krócej. Dodatkowo funkcja termoobiegu skróci czas potrzebny do pasteryzacji w piekarniku.
- Równomierne pieczenie – zawsze podczas pieczenia kaczki czy pieczeni masz obawy, czy mięso nie okaże się fragmentami surowe? A może zdarzało Ci się wyjąć z piekarnika częściowo niedopieczoną zapiekankę? Takim sytuacjom pomoże zapobiec stosowanie termoobiegu. Gorące powietrze w tym trybie jest ciągle w ruchu i dociera do każdego zakamarka piekarnika.
- Pieczenie na kilku poziomach jednocześnie – równomierne rozprowadzanie powietrza po komorze pieczenia ma jeszcze jedną zaletę. Nie musisz się stresować tym, na którym poziomie ustawisz blachę z jedzeniem, ponieważ w całym piekarniku temperatura jest taka sama. Sprawia to, że z powodzeniem możesz na jednym poziomie piec np. mięso, a na innym warzywa, by móc przygotować cały obiad bez konieczności dwukrotnego włączania piekarnika.
Zalety termoobiegu w piekarniku elektrycznym są niezaprzeczalne. Jednak czy funkcja ta nadaje się do pieczenia każdego rodzaju żywności? Sprawdź, które potrawy wyjdą perfekcyjnie przy termoobiegu, a które należy przygotowywać przy użyciu standardowych programów.
Do czego wykorzystać funkcję termoobiegu w piekarniku?
Równomiernie opieczone i wilgotne w środku – takie jest jedzenie przygotowywane w piekarniku z termoobiegiem. Od razu można sobie to zestawić ze wszelkimi kuchennymi wpadkami i mięsiwami, które przy nieumiejętnym pieczeniu mogą utracić wszystkie soki i swoją suchą, niezjadliwą strukturą zepsuć uroczysty obiad. W przypadku stosowania termoobiegu możesz liczyć na efekt odwrotny – soczyste i otulone chrupiącą skórką kawałki drobiu lub ulubionych pieczeni, które zachwycą nawet najwytrawniejszych smakoszy.
Jednak termoobiegu możesz używać nie tylko podczas pieczenia mięsa. Idealnie sprawdza się także w przypadku ryb oraz warzyw, a także wszystkich potraw, które najlepiej smakują zapieczone z wierzchu – a więc wszelkiego rodzaju zapiekanek czy makaronów. Jaki piekarnik do pizzy okaże się najlepszy? W tym przypadku również warto postawić na ten z termoobiegiem.
Co natomiast należy piec bez termoobiegu, a z wykorzystaniem statycznych programów? Na pewno wszelkie produkty, którym nie służyłoby zachowanie wilgoci wewnątrz. Do nich należą rozmaite wypieki – biszkopty, chleb, bułki i różnego rodzaju ciasta.
Piekarniki z termoobiegiem do lokali gastronomicznych
Czy piekarnik z termoobiegiem sprawdzi się jako element wyposażenia kuchni gastronomicznej? Tak, a co więcej, nadaje się do takich miejsc nadzwyczaj dobrze, ponieważ daje możliwość pieczenia kilku potraw jednocześnie. W lokalach serwujących jedzenie piekarnik często stanowi osobne urządzenie – tradycyjne kuchenki mogą okazać się za małe, a w takich kuchniach stawia się na rozbudowane płyty indukcyjne czy elektryczne.
Prowadzisz małe bistro albo foodtrucka? Oferta niewielkich, ale wysoce funkcjonalnych piekarników jest zróżnicowana. Znajdziesz wśród nich sporo propozycji nie tylko z funkcją termoobiegu, ale nawet z praktyczną funkcją rożna, na którym przygotujesz wyjątkowo aromatycznego kurczaka niezmiennie mającego sporą rzeszę miłośników. Przy swojej wszechstronności, piekarniki nie muszą jednak być duże – wybierz sprzęt o mniejszych gabarytach i ustaw go na blacie, jeśli potrzebujesz w funkcjonalny sposób urządzić małą kuchnię.
Piekarniki z termoobiegiem przeznaczone do kuchni gastronomicznych mają jeszcze kilka dodatkowych cech, które docenisz podczas codziennego przygotowywania jedzenia dla dużej liczby ludzi. Należy do nich chociażby timer umożliwiający ustawienie czasu pieczenia tak, by przez nieuwagę wynikającą z ogromu obowiązków przypadkiem nie przypalić zamówionych potraw. Innym korzystnym rozwiązaniem jest spora dostępność programów automatycznych, dzięki którym przygotowywanie pieczenia poszczególnych dań będzie prosta jak nigdy wcześniej.
Czym jest termoobieg – podsumowanie
Termoobieg w piekarniku jest funkcją, która w ostatnich latach pobiła rekordy popularności. Stopniowo wprowadzali go do swoich urządzeń kolejni producenci sprzętów AGD, aż w końcu stał się absolutnym standardem w nowoczesnych piekarnikach elektrycznych. Tego rozwiązania nie może zabraknąć i w Twojej kuchni – tak domowej, jak i w prowadzonym przez Ciebie lokalu. Dzięki niej przygotowywanie posiłków stanie się szybsze i oszczędniejsze, a każda z robionych potraw od razu zyska miano Twojego popisowego dania!
Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.
Udostępnij