Jaki robot kuchenny wybrać? Poradnik

Udostępnij

Dobry robot kuchenny pomoże przygotować szereg potraw, skracając jednocześnie czas pracy. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jaki robot kuchenny będzie najlepszy do domu, a jaki sprawdzi się w restauracji lub kawiarni?

Welche Küchenmaschine soll man wählen

Udostępnij

Dobry robot kuchenny pomoże przygotować szereg potraw, skracając jednocześnie czas pracy. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jaki robot kuchenny będzie najlepszy do domu, a jaki sprawdzi się w restauracji lub kawiarni?

Na co zwrócić uwagę przed zakupem robota kuchennego?

Przed zakupem robota kuchennego warto zweryfikować nasze potrzeby. Na rynku znajdziemy obecnie wiele modeli, które różnią się sposobem miksowania składników, mocą czy pojemnością misy. Bardziej zaawansowane egzemplarze posiadają różne funkcje dodatkowe, dzięki którym przygotujesz np. świeży sok lub ukręcisz domową kiełbasę.

Jeżeli robot kuchenny będzie używany kilka razy w roku do wyrobu ciasta na naleśniki lub ubicia śmietany na deser – w zupełności wystarczy zwykły mikser lub robot planetarny, dzięki któremu bardzo szybko i dokładnie zmiksujesz składniki. W przypadku, gdy bardzo lubimy gotować i robimy to często lub szukamy sprzętu do zastosowań profesjonalnych, warto pochylić się nad sprzętem bardziej złożonym.

Kolejną kwestią jest materiał wykonania. Najtańsze modele przeznaczone do użytku domowego są zwykle prawie w całości wykonane z tworzyw sztucznych. Urządzenia stworzone z myślą o gastronomii mają z kolei wiele części (np. misę) zrobionych z wytrzymałej stali nierdzewnej. Przekłada się to na ich zwiększoną żywotność. Materiał ten jest również łatwy do utrzymania w czystości.

Bez względu na tworzywo, sprzęt musi być solidny i godny zaufania. Elementy powinny być dobrze spasowane, a całość odznaczać się stabilnością. Kwestiami kluczowymi są także ergonomia użytkowania oraz łatwość obsługi.

Jaki robot planetarny wybrać?

Typowy i najprostszy robot kuchenny będzie posiadał głowicę miksującą obracającą się jedynie wokół własnej osi. Korzystanie z takiego sprzętu wymaga sporo czasu, a efekt nie zawsze jest zadawalający. Często po bokach dzieży zbierają się niezmiksowane kawałki produktów. Obsługa robota wymaga zatem manipulowania urządzeniem, a w przypadku modelu stojącego – misą (lub częstego nagarniania składników).

Świetnym rozwiązaniem będzie w takim wypadku robot planetarny. Jego nazwa bierze się od charakterystycznego ruchu głowicy. Obraca się ona zarówno wokół własnej osi, jak i brzegu misy. Sposób ten pozwala bardzo dokładnie i skutecznie zmiksować składniki na ciasto, zetrzeć warzywa, a nawet skruszyć lód.

Wiele zaawansowanych modeli tego typu posiada nakładki specjalnego przeznaczenia – haki do mieszania, haki do zagniatania ciasta czy trzepaczki (świetne do śmietany). Bywają wyposażone również w moduły – np. do mielenia mięsa czy robienia makaronu. To, jaki robot planetarny kupić, zależy zatem ściśle od zakresu prac wykonywanych w danej kuchni.

Jaka moc robota kuchennego?

Moc stanowi niezwykle istotną cechę robotów kuchennych. Im wyższa, tym większa wydajność. Przekłada się to na szybkość pracy oraz dokładność miksowania poszczególnych składników. Urządzenia słabsze będą generalnie gorzej radzić sobie z mieleniem twardych produktów. Ze względu na poziom mocy roboty kuchenne można podzielić na trzy grupy.

Sprzęt o niższej mocy zwykle nie będzie posiadał opcji zmiany prędkości obrotów. Z kolei modele o najwyższej, taka regulację będą miały. Ma to duże znaczenie podczas korzystania z funkcji dodatkowych. Moduł do mielenia mięsa czy nadziewania będzie wymagał niskiej prędkości, natomiast blender bardzo wysokich obrotów.

Dostępne pojemności misy robota kuchennego

Roboty kuchenne posiadają misy bardzo różnych rozmiarów. Ich wielkość należy zawsze zestawić z mocą danego urządzenia oraz naszymi potrzebami. Słaby sprzęt z dużą misą raczej nie poradzi sobie dobrze z zagnieceniem ciasta na pizzę lub chleb. Z koli model posiadający misę o niewielkich rozmiarach nie będzie się nadawał, jeżeli mamy dużą rodzinę lub pracujemy w gastronomii. Urządzenia można podzielić ze względu na wielkość dzieży w następujący sposób:

Oczywiście istnieją również roboty o misach bardzo dużych: klikunasto- czy kilkudziesięciolitrowych. Są one używane w zakładach przetwórstwa żywności.

Funkcje robota kuchennego

Szukając dla siebie robota kuchennego, dobrze przyjrzeć się funkcjom oferowanym przez dany model. Warto aby prędkość była regulowana oraz sprzęt miał opcję pulsowania. Wszechstronność jest obecnie bardzo cenioną cechą, zatem oprócz miksera (do ubijania piany, zagniatania cista, tarcia puree) droższe egzemplarze na pewno będą posiadać:

Dzięki zestawowi tarcz o różnych kształtach uda nam się przygotować np. wiórki, pociąć warzywa w tzw. azjatyckim stylu czy nawet pokroić ziemniaki na cienkie frytki. Niektóre roboty posiadają też możliwość gotowania na parze lub za pomocą wbudowanej płyty indukcyjnej, a także temperowania czekolady. Z kolei robot z funkcją emulgowania będzie niezastąpiony do wyrobu majonezu.

Akcesoria do robota kuchennego

Przed zakupem robota kuchennego należy zweryfikować liczbę i jakość dostępnych akcesoriów. Części mające kontakt z żywnością powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Dotyczy to elementów, takich jak:

Ze stali nierdzewnej powinna być wykonana także misa, co przełoży się bezpośrednio na jej trwałość. Ma to znaczenie zwłaszcza w gastronomii. Dzieża w mikserze używanym w domu może być zrobiona z bezpiecznego dla żywności poliwęglanu. Z tego materiału zwykle robi się także kielich blendera (pozwala to kontrolować proces miksowania).

Zastosowanie robota kuchennego w lokalach gastronomicznych

Zakres obowiązków kucharza wymaga wyposażenia lokalu w dobrej klasy robota kuchennego. Urządzenie przede wszystkim powinno posiadać dużą moc (powyżej 1000 W) oraz misę (od pojemności 3 l). Sprzęt musi być solidny oraz wytrzymały. Zaś liczba funkcji oraz rodzaj akcesoriów będą ściśle zależeć od typu lokalu.

Jaki robot kuchenny wybrać do lokalu gastronomicznego – podsumowanie

Wybierając robot kuchenny do prywatnej kuchni, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim liczbę domowników oraz cel, w którym będzie używany. Zdrowe gotowanie nie może obecnie obejść się bez używania tego typu sprzętów. Małe roboty dobrze nadadzą się do wyrobu smoothie, różnego rodzaju koktajli owocowo-warzywnych lub musów. Jeżeli lubimy gotować – konieczne będą egzemplarze z nieco większa dzieżą, pozwalające przygotować ciasto na wypieki lub do naleśników. Sprzęt powinien mieć też większą moc. Warto zainwestować w robot wielofunkcyjny, ponieważ uda nam się przygotować szereg potraw (np. kiełbasę lub ugotować coś na parze) bez konieczności kupowania dodatkowych urządzeń. Nie są one tanie, zabierają też cenne w kuchni miejsce.

Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej, musimy zainwestować w robot kuchenny o wyższych parametrach. Niezbędna będzie misa ze stali nierdzewnej. Sprzęt powinien posiadać także wiele praktycznych akcesoriów (haki, trzepaczki), które pozwolą zarówno ubić pianę, zmiksować ciasto na lane kluski, jak i zagnieść je z przeznaczeniem na chleb czy pizzę. Urządzenie musi być solidne, aby znieść intensywną eksploatację.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej