Dobry robot kuchenny pomoże przygotować szereg potraw, skracając jednocześnie czas pracy. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jaki robot kuchenny będzie najlepszy do domu, a jaki sprawdzi się w restauracji lub kawiarni?
Dobry robot kuchenny pomoże przygotować szereg potraw, skracając jednocześnie czas pracy. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jaki robot kuchenny będzie najlepszy do domu, a jaki sprawdzi się w restauracji lub kawiarni?
- Na co zwrócić uwagę przed zakupem robota kuchennego?
- Jaki robot planetarny wybrać?
- Jaka moc robota kuchennego?
- Dostępne pojemności misy robota kuchennego
- Funkcje robota kuchennego
- Akcesoria do robota kuchennego
- Zastosowanie robota kuchennego w lokalach gastronomicznych
- Jaki robot kuchenny wybrać do lokalu gastronomicznego – podsumowanie
Na co zwrócić uwagę przed zakupem robota kuchennego?
Przed zakupem robota kuchennego warto zweryfikować nasze potrzeby. Na rynku znajdziemy obecnie wiele modeli, które różnią się sposobem miksowania składników, mocą czy pojemnością misy. Bardziej zaawansowane egzemplarze posiadają różne funkcje dodatkowe, dzięki którym przygotujesz np. świeży sok lub ukręcisz domową kiełbasę.
Jeżeli robot kuchenny będzie używany kilka razy w roku do wyrobu ciasta na naleśniki lub ubicia śmietany na deser – w zupełności wystarczy zwykły mikser lub robot planetarny, dzięki któremu bardzo szybko i dokładnie zmiksujesz składniki. W przypadku, gdy bardzo lubimy gotować i robimy to często lub szukamy sprzętu do zastosowań profesjonalnych, warto pochylić się nad sprzętem bardziej złożonym.
Kolejną kwestią jest materiał wykonania. Najtańsze modele przeznaczone do użytku domowego są zwykle prawie w całości wykonane z tworzyw sztucznych. Urządzenia stworzone z myślą o gastronomii mają z kolei wiele części (np. misę) zrobionych z wytrzymałej stali nierdzewnej. Przekłada się to na ich zwiększoną żywotność. Materiał ten jest również łatwy do utrzymania w czystości.
Bez względu na tworzywo, sprzęt musi być solidny i godny zaufania. Elementy powinny być dobrze spasowane, a całość odznaczać się stabilnością. Kwestiami kluczowymi są także ergonomia użytkowania oraz łatwość obsługi.
Jaki robot planetarny wybrać?
Typowy i najprostszy robot kuchenny będzie posiadał głowicę miksującą obracającą się jedynie wokół własnej osi. Korzystanie z takiego sprzętu wymaga sporo czasu, a efekt nie zawsze jest zadawalający. Często po bokach dzieży zbierają się niezmiksowane kawałki produktów. Obsługa robota wymaga zatem manipulowania urządzeniem, a w przypadku modelu stojącego – misą (lub częstego nagarniania składników).
Świetnym rozwiązaniem będzie w takim wypadku robot planetarny. Jego nazwa bierze się od charakterystycznego ruchu głowicy. Obraca się ona zarówno wokół własnej osi, jak i brzegu misy. Sposób ten pozwala bardzo dokładnie i skutecznie zmiksować składniki na ciasto, zetrzeć warzywa, a nawet skruszyć lód.
Wiele zaawansowanych modeli tego typu posiada nakładki specjalnego przeznaczenia – haki do mieszania, haki do zagniatania ciasta czy trzepaczki (świetne do śmietany). Bywają wyposażone również w moduły – np. do mielenia mięsa czy robienia makaronu. To, jaki robot planetarny kupić, zależy zatem ściśle od zakresu prac wykonywanych w danej kuchni.
Jaka moc robota kuchennego?
Moc stanowi niezwykle istotną cechę robotów kuchennych. Im wyższa, tym większa wydajność. Przekłada się to na szybkość pracy oraz dokładność miksowania poszczególnych składników. Urządzenia słabsze będą generalnie gorzej radzić sobie z mieleniem twardych produktów. Ze względu na poziom mocy roboty kuchenne można podzielić na trzy grupy.
- Moc do 600 W – sprzęt do mało wymagających zadań typu ubijanie śmietany, jajek czy przygotowania ciasta na naleśniki. Roboty takie używane są w domowych kuchniach.
- Moc od 600 W do 1000 W – te modele również przeznaczone są do prywatnego użytku. Nadają się do większości kuchennych zastosowań.
- Moc od 1000 W – urządzenia o tej mocy znajdą zastosowanie w gastronomii. Dobrze sprawdzą się przy zagniataniu ciężkich ciast.
Sprzęt o niższej mocy zwykle nie będzie posiadał opcji zmiany prędkości obrotów. Z kolei modele o najwyższej, taka regulację będą miały. Ma to duże znaczenie podczas korzystania z funkcji dodatkowych. Moduł do mielenia mięsa czy nadziewania będzie wymagał niskiej prędkości, natomiast blender bardzo wysokich obrotów.
Dostępne pojemności misy robota kuchennego
Roboty kuchenne posiadają misy bardzo różnych rozmiarów. Ich wielkość należy zawsze zestawić z mocą danego urządzenia oraz naszymi potrzebami. Słaby sprzęt z dużą misą raczej nie poradzi sobie dobrze z zagnieceniem ciasta na pizzę lub chleb. Z koli model posiadający misę o niewielkich rozmiarach nie będzie się nadawał, jeżeli mamy dużą rodzinę lub pracujemy w gastronomii. Urządzenia można podzielić ze względu na wielkość dzieży w następujący sposób:
- do 1 l – sprzęt świetny dla singli lub do ubijania śmietany na desery czy innych drobnych zadań,
- od 1 do 3 l – urządzenia sprawdzą się w typowym użytkowaniu przez małe rodziny,
- powyżej 3 l – modele przeznaczone dla dużych rodzin oraz do wykorzystywania w gastronomii.
Oczywiście istnieją również roboty o misach bardzo dużych: klikunasto- czy kilkudziesięciolitrowych. Są one używane w zakładach przetwórstwa żywności.
Funkcje robota kuchennego
Szukając dla siebie robota kuchennego, dobrze przyjrzeć się funkcjom oferowanym przez dany model. Warto aby prędkość była regulowana oraz sprzęt miał opcję pulsowania. Wszechstronność jest obecnie bardzo cenioną cechą, zatem oprócz miksera (do ubijania piany, zagniatania cista, tarcia puree) droższe egzemplarze na pewno będą posiadać:
- blender – świetny do kruszenia lodu, miksowania koktajli, kremów czy smoothie,
- maszynkę do mielenia – sprawdzi się do mięsa, grzybów lub warzyw; za pomocą różnych końcówek uda nam się także przygotować swojska kiełbasę, makaron i kibeh,
- sokowirówkę – która pozwoli zrobić soki ze świeżych owoców.
Dzięki zestawowi tarcz o różnych kształtach uda nam się przygotować np. wiórki, pociąć warzywa w tzw. azjatyckim stylu czy nawet pokroić ziemniaki na cienkie frytki. Niektóre roboty posiadają też możliwość gotowania na parze lub za pomocą wbudowanej płyty indukcyjnej, a także temperowania czekolady. Z kolei robot z funkcją emulgowania będzie niezastąpiony do wyrobu majonezu.
Akcesoria do robota kuchennego
Przed zakupem robota kuchennego należy zweryfikować liczbę i jakość dostępnych akcesoriów. Części mające kontakt z żywnością powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Dotyczy to elementów, takich jak:
- hak do mieszania,
- hak do zagniatania ciasta,
- trzepaczka,
- noże w blenderze,
- moduł z maszynką do mięsa.
Ze stali nierdzewnej powinna być wykonana także misa, co przełoży się bezpośrednio na jej trwałość. Ma to znaczenie zwłaszcza w gastronomii. Dzieża w mikserze używanym w domu może być zrobiona z bezpiecznego dla żywności poliwęglanu. Z tego materiału zwykle robi się także kielich blendera (pozwala to kontrolować proces miksowania).
Zastosowanie robota kuchennego w lokalach gastronomicznych
Zakres obowiązków kucharza wymaga wyposażenia lokalu w dobrej klasy robota kuchennego. Urządzenie przede wszystkim powinno posiadać dużą moc (powyżej 1000 W) oraz misę (od pojemności 3 l). Sprzęt musi być solidny oraz wytrzymały. Zaś liczba funkcji oraz rodzaj akcesoriów będą ściśle zależeć od typu lokalu.
- Kawiarnia – robot będzie używany głównie do ubijania śmietany do kawy czy deserów. Nie musi mieć więc bardzo dużej pojemności, ponieważ dodatki te zwykle robi się na bieżąco. Wyposażenie kawiarni powinno uwzględniać egzemplarze mające trzepaczkę. Jeżeli w ofercie są świeże soki/smoothie lub lody, przyda się model z sokowirówką czy blenderem.
- Cukiernia – doskonale sprawdzi się w niej dobrej klasy robot planetarny. Urządzenie znajdzie zastosowanie zarówno do wyrobu ciast na wypieki, jak i ubijania kremów, śmietany, robienia musów owocowych oraz ucierania dodatków – np. orzechów. W cukierni znajdzie zastosowanie sprzęt z funkcją temperowania czekolady. Urządzenie powinno mieć sporą moc i pojemność.
- Restauracja – tutaj potrzebny będzie robot o bardzo dużej wydajności. Będzie musiał poradzić sobie z zagniataniem tzw. ciast ciężkich, miksowaniem twardych warzyw, szatkowaniem, ucieraniem owoców itp. Warto by miał możliwość mielenia i blendowania.
- Blender ręczny – 500 W – 500 mm – regulowana prędkość – 6000 – 18000 obr./min 689,00 zł
-
Blender ręczny – 500 W – 400 mm – regulacja prędkości 6000-18000 obr./min
869,00 zł789,00 zł - Blender ręczny – 175 W – 230 mm – 2 prędkości
-
Blender ręczny – 350 W – 400 mm – regulacja prędkości 6000-18000 obr./min
599,00 zł539,00 zł
Jaki robot kuchenny wybrać do lokalu gastronomicznego – podsumowanie
Wybierając robot kuchenny do prywatnej kuchni, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim liczbę domowników oraz cel, w którym będzie używany. Zdrowe gotowanie nie może obecnie obejść się bez używania tego typu sprzętów. Małe roboty dobrze nadadzą się do wyrobu smoothie, różnego rodzaju koktajli owocowo-warzywnych lub musów. Jeżeli lubimy gotować – konieczne będą egzemplarze z nieco większa dzieżą, pozwalające przygotować ciasto na wypieki lub do naleśników. Sprzęt powinien mieć też większą moc. Warto zainwestować w robot wielofunkcyjny, ponieważ uda nam się przygotować szereg potraw (np. kiełbasę lub ugotować coś na parze) bez konieczności kupowania dodatkowych urządzeń. Nie są one tanie, zabierają też cenne w kuchni miejsce.
Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej, musimy zainwestować w robot kuchenny o wyższych parametrach. Niezbędna będzie misa ze stali nierdzewnej. Sprzęt powinien posiadać także wiele praktycznych akcesoriów (haki, trzepaczki), które pozwolą zarówno ubić pianę, zmiksować ciasto na lane kluski, jak i zagnieść je z przeznaczeniem na chleb czy pizzę. Urządzenie musi być solidne, aby znieść intensywną eksploatację.
Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.
Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].
Udostępnij