Kombiwar a parowar – co wybrać?

Udostępnij

Chcesz, by Twoja kuchnia była w pełni funkcjonalna, a przygotowywanie posiłków łatwe i szybkie? W takim razie zadbaj o optymalne wyposażenie swojej strefy gotowania i wybierz najpotrzebniejsze sprzęty małego AGD. Parowar czy kombiwar? Sprawdź, które urządzenie ma lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Kombikocher und Dampfgarer

Udostępnij

Chcesz, by Twoja kuchnia była w pełni funkcjonalna, a przygotowywanie posiłków łatwe i szybkie? W takim razie zadbaj o optymalne wyposażenie swojej strefy gotowania i wybierz najpotrzebniejsze sprzęty małego AGD. Parowar czy kombiwar? Sprawdź, które urządzenie ma lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Jak działa kombiwar?

Zanim poznasz najważniejsze różnice pomiędzy kombiwarem a parowarem, dowiedz się najpierw, czym są oba urządzenia. Zacznijmy od kombiwaru, który nie jest standardowym wyposażeniem kuchni, choć potrafi bardzo wiele i w niektórych gospodarstwach domowych z powodzeniem mógłby stanowić alternatywę dla bardziej zaawansowanych sprzętów.

Popularność kombiwarów ciągle rośnie, więc i oferta rynku staje się coraz atrakcyjniejsza. Nic dziwnego – wiele osób wybiera kombiwar zamiast standardowego piekarnika, co pozwala na zaoszczędzenie sporej ilości miejsca w niewielkiej kuchni. Czym zatem jest kombiwar, skoro potrafi zastąpić sprzęt AGD, bez którego domorośli kucharze nie wyobrażają sobie gotowania?

Jak działa kombiwar? Urządzenie składa się z żaroodpornej misy, wentylatora i halogenowych żarówek wykorzystujących podczerwień do wytwarzania ciepła oraz dezynfekowania żywności. Wentylator tworzy natomiast funkcję termoobiegu – co to takiego? Tryb pozwalający na równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza po całej przestrzeni roboczej, a więc zapewniający perfekcyjne efekty gotowania. Na nowoczesnych kombiwarach znajdziesz też rozbudowany panel sterowania umożliwiający łatwe korzystanie z licznych programów automatycznych i innych ustawień kombiwaru.

Niektórzy porównaliby kombiwar do prodiża, choć jest to dla niego dość krzywdzące zestawienie. Owszem, sprawdza się on we wszystkich sytuacjach, przed którymi stawiane były popularne dawniej prodiże, ale oprócz tego potrafi o wiele więcej. Na co możesz liczyć?

Kombiwary sprawdzają się w wielu sytuacjach – również wtedy, gdy trzeba ugotować jaja na śniadanie czy też zrobić grzanki. Okazują się więc niezastąpione podczas robienia pożywnych i smacznych śniadań.

Zdrowa żywność, czyli jak działa parowar?

Kombiwar czy parowar? Tym razem poznaj działanie parowaru, Urządzenie to kochają wszyscy miłośnicy zdrowych, beztłuszczowych diet – dzięki niemu przygotowywanie pełnowartościowych, ale niskokalorycznych obiadów jest w zasięgu zabieganych osób oraz z tych z umiarkowanymi umiejętnościami kulinarnymi. Najczęściej składa się z trzech pięter, co pozwala na przygotowanie trzech elementów obiadu jednocześnie – np. ryżu, ryby lub mięsa i warzyw.

W parowarze wszystko przyrządzisz bez najmniejszego dodatku tłuszczu, a przy tym zachowując pełnię składników odżywczych, witamin i minerałów poszczególnych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, czynnikiem wykorzystywanym do obróbki termicznej w tym przypadku jest para wodna. Urządzenie wyposażone jest w spory pojemnik na wodę, która w procesie podgrzewania zamienia się w parę wodną. Ta unosi się do góry i to właśnie w niej gotują się produkty poukładane na poszczególnych piętrach parowaru.

Parowar doskonale sprawdzi się też podczas przygotowywania pierogów, pampuchów, klusek i innych dań mącznych. Jest to zatem dość uniwersalne urządzenie, choć swoją funkcjonalnością nie może się równać z opisanym wcześniej kombiwarem.

Podstawowe różnice między kombiwarem a parowarem

Różnic pomiędzy parowarem a kombiwarem jest mnóstwo – są to dwa odrębne urządzenia, które będą odpowiadały potrzebom różnych użytkowników. Tym, co je łączy, jest z pewnością możliwość przygotowywania posiłków w prosty sposób i w krótkim czasie, a także fakt, że do obu sprzętów możesz podczas gotowania zaglądać, bez konieczności otwierania pokrywy – ścianki w kombiwarach i parowach są przezroczyste, co ułatwia kontrolowanie procesu. Jakie są równice pomiędzy parowarem a kombiwarem?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu?

Niezależnie od tego, na które z urządzeń się zdecydujesz – kombiwar czy parowar, powinieneś zwrócić uwagę na następujące cechy urządzeń;

Wady i zalety kombiwaru i parowaru

Warto podsumować wszystkie zalety, ale i wady parowaru i kombiwaru. Co wyróżnia każde z tych urządzeń?

Zalety kombiwaru:

Wady kombiwaru:

Zalety parowaru:

Wady parowaru:

Kombiwar a parowar do lokali gastronomicznych

Czy kombiwar i parowar sprawdzą się jako wyposażenie lokali gastronomicznych? O ile to pierwsze urządzenie ma szansę w nich zaistnieć, o tyle drugie jest naprawdę rzadko spotykane. Wynika to z tego, że mało kto chodzi do restauracji po to, by zjeść gotowane na parze warzywa czy mięsa. Kombiwar natomiast ma sporo zalet i zastosowań, przez co profesjonalni kucharze łatwo znajdują dla niego zastosowanie. Świetnie nadaje się do szybkiego zapiekania dań – robi to o wiele szybciej niż tradycyjny piekarnik gazowy czy elektryczny. Usprawnia odmrażanie półproduktów czy grillowanie pysznych mięs. To właśnie prędkość, z jaką przyrządza potrawy, jest jego główną zaletą, choć nie należy ukrywać, że kombiwar sprawdzi się raczej w małym bistro niż w wielkiej kuchni gastronomicznej. Podobnie jest z multicookerami czy szybkowarami, które są bardzo praktyczne i wszechstronne, ale też nie zawsze znajdują zastosowanie w większych knajpach.

Kombiwar czy parowar – podsumowanie

Biorąc pod uwagę wszystkie wady i zalety, można łatwiej podjąć decyzję – kombiwar czy parowar? Okazuje się jednak, że nie da się jednoznacznie wskazać lepszego urządzenia. Choć w kombiwarze z powodzeniem możesz przygotowywać jedzenia na parze, to i tak powinieneś wybrać parowar, jeśli właśnie taka forma gotowania jest najczęściej przez Ciebie stosowaną. Parowar zapewni Ci lepsze, precyzyjniejsze efekty, a także pozwoli gotować większe ilości jedzenia naraz. Z kolei kombiwar okaże się lepszym wyborem dla tych, którzy lubią eksperymentować, a poszczególne potrawy szybko im się nudzą. To urządzenie na pewno zachwyci ich swoją wszechstronnością.


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej