Trudno sobie wyobrazić lato bez zimnych lodów, które przynoszą ulgę w gorące dni i zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Chcesz zacząć robić ten przysmak w domu lub swoim lokalu gastronomicznym? Sprawdź, jak działa maszynka do lodów i przekonaj się, że to bardzo proste!
Trudno sobie wyobrazić lato bez zimnych lodów, które przynoszą ulgę w gorące dni i zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Chcesz zacząć robić ten przysmak w domu lub swoim lokalu gastronomicznym? Sprawdź, jak działa maszynka do lodów i przekonaj się, że to bardzo proste!
Kiedy warto kupić maszynkę do robienia lodów?
Komu przyda się maszynka do lodów? Odpowiedź jest prosta – każdemu, kto nie może oprzeć się delikatnie słodkim, rozpływającym się w ustach deserom, które najlepiej smakują latem, ale przecież nikt nikomu nie zabroni zajadać się nimi także zimą. Jeśli i Ty masz słabość do tego typu słodkości, koniecznie zaopatrz się maszynkę do robienia lodów, dzięki której możesz zyskać większą kontrolę nad jakością ulubionych przekąsek!
Jeśli zawsze wybierasz zdrowe alternatywy dla wysoko przetworzonej żywności i szukasz sposobów na to, jak przygotować popcorn czy inne przekąski, by miały najlepszy dla zdrowia skład, z pewnością zachwycisz się innowacyjnym wyposażeniem cukierni i piekarni, które coraz częściej dostępne jest również w wersjach domowych.
Przygotowywanie lodów od podstaw w nowoczesnych maszynkach do lodów nie jest trudne, a pozwoli Ci uniknąć konserwantów czy zbyt dużej ilości substancji słodzących. Będziesz mieć zatem pewność, że lody będą dobre nie tylko w smaku, ale również dla Twojego organizmu.
Na zakup maszynki do robienia lodów z pewnością powinni się też skusić właściciele małej gastronomii – taki sprzęt stanowi niezbędne wyposażenie lodziarni czy cukierni. Warto jednak mieć świadomość, że domowe maszyny do lodów to zupełnie inne urządzenia od tych profesjonalnych – co warto wiedzieć o rodzajach tego typu sprzętów?
Rodzaje maszyn do lodów
Od tego, jak działają poszczególne maszyny do robienia lodów, będzie zależał Twój komfort przygotowywania ulubionych deserów. Dlatego warto wybrać sprzęt, który będzie od Ciebie wymagał minimum wysiłku. Co masz do wyboru?
Ręczne maszyny do lodów
Maszyny do lodów składające się z misy chłodzącej oraz mieszadła to najprostsze wyposażenie dla miłośników lodów. Do zalet takiego urządzenia należy jego pełna niezależność – lody możesz robić siedząc przed telewizorem i nie przejmując się odległością od gniazdka elektrycznego. Minusy? Całą pracę wykonujesz siłą własnych mięśni – można się zmęczyć!
Elektryczne urządzenia
Lody przygotujesz o wiele łatwiej, jeśli wybierzesz elektryczną maszynę do robienia lodów. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do misy chłodzącej i włączyć urządzenie, a cała praca wykona się bez Twojego udziału. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie wygodę.
Akumulatorowe maszyny do lodów
Nie chcesz się męczyć z ręcznym mieszaniem lodów, ale też planujesz robić lody z dala od gniazdka elektrycznego – np. ustawić urządzenie na stole, by Twoi goście mogli śmiało sięgać po lody w trakcie imprezy? W takiej sytuacji wybierz akumulatorową maszynkę do robienia lodów.
Jak działa maszyna do lodów?
Zastanawiasz się, jak to się dzieje, że z maszyny do robienia lodów wychodzą lody idealnie puszyste, delikatne i mające bardzo przyjemną dla podniebienia konsystencję? Dowiedz się zatem, jak działają maszynki do lodów.
Tego typu urządzenia składają się z miski na składniki, wkładu chłodzącego (często te dwa elementy łączone są w jeden) oraz szerokiego mieszadła. Elementy chłodzące należy włożyć na kilka lub kilkanaście godzin (w zależności od zaleceń producenta) do zamrażarki i po określonym czasie zamontować w maszynce do lodów. Wtedy możesz dodać do miski wszystkie składniki – najlepiej schłodzone, ponieważ wtedy deser będzie gotowy szybciej – i włączyć urządzenie.
Przez cały proces robienia lodów składniki są dokładnie mieszane, a więc i napowietrzane, co wpływa później na konsystencję deseru. Elementy chłodzące delikatnie zmrażają powstałą mieszankę i w efekcie otrzymujesz lody domowej roboty. To takie proste!
Składniki niezbędne do zrobienia lodów w maszynce
Aby zrobić samodzielnie pyszne lody, potrzebujesz trzech podstawowych składników – mleka, śmietanki 30% lub 36% oraz cukru. Jak można się łatwo domyślić, z produktów tych wyjdą Ci lody śmietankowe, ale w bardzo prosty sposób możesz zmienić je w desery o rozmaitych smakach!
Marzą Ci się lody stracciatella? Dodaj do nich drobno pokrojone kawałki czekolady. Jesteś miłośnikiem lodów owocowych? Przygotuj mus ze świeżych truskawek lub malin i dodaj je do mieszanki. Uwielbiasz bakalie? Te również mogą stać się pysznym i zdrowym składnikiem Twoich deserów lodowych – możliwości są nieograniczone, a wszystko zależy jedynie od Twojej wyobraźni i preferencji smakowych.
Jeśli natomiast na co dzień wybierasz lody o niższej zawartości kalorii, nie oznacza to, że musisz rezygnować z maszyny do robienia lodów – w takich urządzeniach z dużą łatwością przygotujesz także pełne witamin owocowe sorbety! Aby przygotować je do mrożenia w maszynce, zrób swój ulubiony koktajl. Zmiksuj wszystkie składniki, spróbuj, czy mieszanka jest odpowiednio słodka i włóż całość do lodówki. Gdy koktajl się schłodzi, przełóż go do maszynki, aby po kilkudziesięciu minutach otrzymać idealnie zmrożony sorbet ze świeżych owoców.
Czym się kierować przy wyborze maszyny do robienia lodów do gastronomii?
Maszyna do lodów do lodziarni czy małego bistro to już zupełnie inna kategoria produktowa. Tutaj właściciele lokali gastronomicznych nastawiają się na możliwość produkcji dużej ilości lodu w krótkim czasie i przy jak najmniejszym wysiłku. Należy tu więc zapomnieć o jakichkolwiek wkładach wymagających wcześniejszego zamrażania i wybrać profesjonalną maszynę do lodów.
Do wyboru masz m.in. maszyny z dyspenserami – idealne do robienia i serwowania lodów włoskich, kręconych, mrożonych jogurtów i innych uwielbianych deserów. Innym rodzajem jest natomiast maszyna do lodów tajskich, umożliwiająca przygotowywanie lodów w bardzo widowiskowy sposób.
Warto też rozważyć zakup dużej maszyny do robienia lodów na gałki – w większości lokali gastronomicznych zamawia się gotowe już lody w pudełkach, jeśli jednak Ty chcesz zaskoczyć swoich klientów naturalnym smakiem lodów rzemieślniczych, to taki sprzęt okaże się lepszym wyborem. Tym, co łączy wszystkie profesjonalne maszyny do lodów jest ich niezawodne działanie, ciągła gotowość do pracy i zawsze idealne efekty.
Jak działa maszynka do robienia lodów – podsumowanie
Maszyny do lodów cieszą się ogromną popularnością już nie tylko wśród właścicieli lokali gastronomicznych – takie urządzenia coraz częściej używane są w gospodarstwach domowych. Szczególnie chętnie sięgają po nie osoby, które szukają zdrowych alternatyw dla słodkich przekąsek. Zyskaj kontrolę nad składem swoich ulubionych lodów, przygotowując je samodzielnie – dzięki maszynce nie stracą one na smaku, a jedynie zyskają na jakości składników!
Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.
Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected].
Udostępnij