Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz lub nie chce Ci się rozkładać miksera? Zastanawiasz się, czy mimo to będziesz w stanie je zrobić? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – istnieje wiele sposobów na przygotowanie perfekcyjnych, cienkich placków bez konieczności używania żadnych urządzeń – jak zrobić naleśniki bez miksera?
Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz lub nie chce Ci się rozkładać miksera? Zastanawiasz się, czy mimo to będziesz w stanie je zrobić? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – istnieje wiele sposobów na przygotowanie perfekcyjnych, cienkich placków bez konieczności używania żadnych urządzeń – jak zrobić naleśniki bez miksera?
Przepis na naleśniki bez miksera
Urodzinowe śniadanie dla najbliższej osoby? A może ulubiony deser Twoich dzieci? Wszyscy kochają naleśniki – jedni nie mogą oprzeć się tym z dodatkiem sera i owoców, inni serwują je z masłem czekoladowo-orzechowym, a jeszcze kolejni najlepiej lubią ich wytrawne warianty. Masz ochotę na to pyszne danie, ale chcesz zrobić naleśniki bez miksera? Nic prostszego, ale zanim zapoznasz się z alternatywnymi metodami, poznaj przepis na najlepsze naleśniki!
Najprostsza receptura na naleśniki zawiera zaledwie trzy składniki – mąkę i mleko w proporcjach 1:2 oraz jajka. Jeśli jednak chcesz, by placki wyszły idealnie puszyste, zastąp połowę mleka gazowaną wodą mineralną.
Co jeszcze można dodać do naleśników, aby były perfekcyjne? Na pewno warto dodać do nich szczyptę soli, niezależnie od tego, czy chcesz je przygotować z wytrawnym, czy też słodkim nadzieniem, lub też łyżeczkę cukru do tych serwowanych z owocami, serem lub bitą śmietaną.
Ciekawym trikiem jest też wlanie do masy oleju lub roztopionego masła, co pozwala uniknąć dodawania tłuszczu bezpośrednio na patelnię podczas smażenia – dzięki temu naleśniki są też nieco mniej kaloryczne.
Jak zatem powinny wyglądać proporcje w przepisie na naleśniki bez miksera?
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka cukru (opcjonalnie).
Masz ochotę na amerykańskie pancakes? Przygotowanie takich naleśników bez miksera również jest bardzo proste. Co musisz przygotować? Składniki na pancakes to:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Czym można zastąpić mikser w przygotowaniu naleśników?
Kiedy zgromadzisz już wszystkie niezbędne składniki, przejdź do trudniejszego etapu – przygotowania naleśników bez miksera. Co masz do wyboru?
Trzepaczka – sposób na naleśniki bez miksera
Ciasto na naleśniki bez miksera nie przysporzy Ci najmniejszych trudności, jeśli w Twojej kuchni znajduje się trzepaczka. Za jej pomocą z łatwością połączysz wszystkie składniki – wystarczy, że energicznie wymieszasz je na gładką masę w misce lub garnku. Co dalej? Weź łyżkę wazową i nalewaj niewielkie porcje ciasta na naleśniki na rozgrzaną patelnię i smaż idealnie cienkie, ale i puszyste placuszki.
Naleśniki bez miksera i trzepaczki, ale ze słoikiem
Jak zrobić ciasto na naleśniki bez miksera? Pomoże Ci w tym słoik! Haczyk jest jedynie taki, że musi być on odpowiedniej wielkości – taki, by nie tylko pomieścić wszystkie składniki na masę, ale też umożliwić ich swobodne wymieszanie. Warto więc, by do wieczka pozostawić ok. ¼ wolnej przestrzeni. Wówczas możesz zakręcić słoik i rozpocząć „miksowanie”. Potrząsaj słoikiem w górę i w dół do momentu, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek.
Butelka, czyli sprytne naleśniki bez miksera
Poprzednia metoda przypadła Ci do gustu? W takim razie ta skradnie Twoje serce! Zamiast słoika weź plastikową butelkę po wodzie i to właśnie w niej wymieszaj wszystkie składniki. Obawiasz się, że napełnienie jej przez wąską szyjkę będzie trudne? Zarówno mąka, jak i pozostałe produkty bez trudu przedostaną się do niej za pomocą lejka – pamiętaj jednak, aby wcześniej rozbełtać jajka.
Przepis na naleśniki bez miksera pozostaje taki sam, jak w przypadku przygotowywania receptury w słoiku. Jednak teraz po zakończeniu mieszania, odkręć zakrętkę i wykonaj w niej duży otwór. Następnie znowu umieść ją na butelce i… ciasto naleśnikowe przelewaj od razu na rozgrzaną patelnię. Patent ten pokochasz nie tylko ze względu na jego cudowną prostotę, ale również dlatego, że ogranicza on późniejszą ilość naczyń do mycia – pustą butelkę po prostu wyrzuć do śmietnika!
Naleśniki – podstawowe wyposażenie każdej restauracji i baru
O ile zrobienie ciasta na naleśniki bez miksera nie jest wielką sztuką, o tyle smażenie samych placków jest już bardziej wymagające. W domowych warunkach potrzebna Ci do tego celu będzie jedynie „zaufana” patelnia, inaczej jednak kwestia przedstawia się w kuchniach gastronomicznych.
Restauracje, kawiarnie i inne knajpy z jedzeniem potrzebują profesjonalnego wyposażenia. Rozterki nad tym, jaką maszynę do lodów, jaką gofrownicę i jaki mikser kupić są normalnością w przypadku miejsc serwujących śniadania i słodkie desery. Jeśli właśnie taki ma być również Twój lokal, rozważ także zakup naleśnikarki.
Wybór tego urządzenia powinien być podyktowany przede wszystkim przepustowością i profilem Twojej restauracji. Jaką naleśnikarkę kupić?
- Wybierz model jedno- lub dwupłytowy, w zależności od tego, jaką chcesz mieć wydajność. Jeśli otwierasz naleśnikarnię lub śniadaniownię, wtedy wybieraj większe urządzenia.
- Zwróć uwagę na średnicę naleśników, jakie będziesz robić. Większe, np. 40-centymetrowe, umożliwią Ci serwowanie jednego naleśnika w formie pełnoprawnego dania – wypełnij je po brzegi najlepszymi dodatkami i zawijaj w kwadraty. Natomiast mniejsze, 30-centymetrowe, znakomicie sprawdzają się przy przygotowywaniu naleśnikowych rulonów czy też trójkątów na słodko.
- Moc urządzenia – im większa, tym szybciej płyty będą się nagrzewały, a naleśniki smażyły. Do lokali gastronomicznych warto wybrać nawet 3000-watowe modele, by przygotowywanie placków przebiegało błyskawicznie.
- Wygoda czyszczenia – wybieraj naleśnikarki, których płyty będą powlekane nieprzywierającymi powłokami. Dzięki nim nie tylko kolejne placki będą bez trudu odchodzić od dna w trakcie smażenia, ale też późniejsze czyszczenie urządzenia nie sprawi Ci problemu.
Serowanie naleśników w restauracji zawsze jest udanym pomysłem. Naleśniki można przygotować na tysiące sposobów, tak by każdy z gości mógł odnaleźć swoje ulubione smaki. Jest to więc ponadczasowe danie, które zawsze znajdzie swoich amatorów.
Jak zrobić naleśniki bez miksera – podsumowanie
Przygotowanie ciasto na naleśniki bez miksera jest bajecznie proste. Po prawdzie przy odrobinie determinacji wszystkie składniki jesteś w stanie wymieszać nawet zwykłą łyżką, ale z pewnością przytoczone wyżej metody okażą się szybsze i skuteczniejsze.
Najważniejsze jednak, że niezależnie od tego, gdzie jesteś i jakie akcesoria kuchenne masz do dyspozycji, z powodzeniem możesz przygotować swoje ulubione naleśniki na śniadanie, obiad czy kolację, a także podać je swoim najbliższym – również na wakacjach bez miksera!
Udostępnij