Lubisz domowe maratony filmowe, bo pozwalają Ci się poczuć swobodniej niż w kinie, jednak brakuje Ci dostępu do chrupiącej, prażonej kukurydzy? A może chcesz rozszerzyć ofertę swojego lokalu gastronomicznego lub foodtrucka o przekąskę? Dowiedz się, jak zrobić popcorn, żeby smakował jak ten w kinie.
Lubisz domowe maratony filmowe, bo pozwalają Ci się poczuć swobodniej niż w kinie, jednak brakuje Ci dostępu do chrupiącej, prażonej kukurydzy? A może chcesz rozszerzyć ofertę swojego lokalu gastronomicznego lub foodtrucka o przekąskę? Dowiedz się, jak zrobić popcorn, żeby smakował jak ten w kinie.
Jaka kukurydza na popcorn?
Domowy popcorn może być naprawdę zdrową i smaczną przekąską. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych jest nieodłączną częścią seansów filmowych czy też spotkań w gronie przyjaciół lub rodziny. Prażone ziarna kukurydzy są wartościowszą przekąską od chipsów, a można ją przygotować tak, by była równie smaczna.
Aby jednak nie naciąć się na popcorn pełen konserwantów i polepszaczy smaku, nie warto kupować paczek ze zrobionym już popcornem lub ziarnami przygotowanymi do przyrządzenia w mikrofalówce. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór certyfikowanych produktów ekologicznych, choć zwykłe ziarna bez żadnych dodatków również zdadzą egzamin. Sprawdź zatem, jak przygotować popcorn.
Jak zrobić dobry popcorn – wybierz ulubione dodatki
Jak się robi popcorn? Na pewno warto zacząć od przygotowania wszystkich potrzebnych składników. Zadbaj więc, aby mieć pod ręką ziarna kukurydzy, tłuszcz oraz sól, a jeśli jesteś smakoszem popcornu – również rozmaitych dodatków, nadających przekąsce ulubiony smak.
Popcorn maślany
Jak zrobić popcorn z masłem? Jest to jeden z prostszych przepisów, ponieważ do przygotowania go potrzebne są Ci tylko ziarna kukurydzy, masło (pamiętaj, by wybrać klarowane, które się nie przypala) oraz sól (oczywiście nie musisz solić popcornu, jeśli odpowiada Ci jego naturalny smak).
Popcorn serowy
Przygotowanie popcornu z serem jest już nieco trudniejsze. Nadają się do tego tylko twardsze gatunki sera, jak grana padano czy parmezan – inne pod wpływem wysokiej temperatury mogą się zbrylać i zepsuć cały efekt. Co ciekawe, serowy posmak można uzyskać także w inny sposób – spróbuj zrobić serowy popcorn, dodając do niego kilka łyżeczek nieaktywnych płatków drożdżowych!
Popcorn z karmelem
Preferujesz słodkie przekąski? W takim razie dowiedz się, jak zrobić popcorn z karmelem. W tym przypadku osobno należy przygotować prażoną kukurydzę, a osobno karmel, a dopiero na końcu połączyć oba składniki. Karmel uzyskasz, roztapiając z cukier trzcinowy z masłem, a następnie dodając odrobinę soli i sody, gdy masa jest już jednolita – całość należy energicznie wymieszać. Karmel połącz z popcornem i poczekaj, aż na nim zastygnie – wtedy będzie gotowy do podania. Jeśli chcesz, by popcorn był bardziej chrupiący, możesz go dodatkowo podpiec w piekarniku.
- Maszyna do popcornu – witryna grzewcza – czerwona 1 999,00 zł
- Maszyna do popcornu – czarny dach 949,00 zł
- Maszyna do popcornu – amerykański design 1 199,00 zł
-
Maszyna do popcornu – z szafką dolną i kółkami – Royal Catering – średniej wielkości
14 399,00 zł12 999,00 zł
Sposoby na zrobienie popcornu jak w kinie
Jest kilka sposobów na robienie popcornu – każdy z nich jest na szczęście nieskomplikowany, więc przygotowanie tej przekąski nie będzie dla Ciebie zbyt dużym wyzwaniem.
Jak zrobić popcorn w garnku lub na patelni?
Każdy, kto ma kuchnię wyposażoną w podstawowy sprzęt, jest w stanie samodzielnie zrobić popcorn w domu. Do tego celu, oprócz produktów spożywczych, potrzebne Ci będą tylko garnek lub patelnia z pokrywką oraz płyta grzewcza. Na dno naczynia daj tłuszcz – tak, by po roztopieniu przykrywał całe dno – może to być masło klarowane, oliwa czy olej kokosowy. Rozgrzej tłuszcz do wysokiej temperatury, a następnie wrzuć do niego ziarna kukurydzy i przykryj pokrywką. Kiedy popcorn zacznie strzelać, zmniejsz ogień pod garnkiem i poczekaj, aż ten zapełni się smakowitymi kulkami!
Jak zrobić popcorn w piekarniku lub mikrofali
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić popcorn w piekarniku. Niestety, sposób ten nie jest specjalnie efektywny – ziarna kukurydzy prażą się bardzo długo i nierównomiernie, więc przygotowanie popcornu w piekarniku nie jest najlepszym pomysłem. Z powodzeniem natomiast zrobisz popcorn w mikrofali.
Jak już wspomnieliśmy, nie warto sięgać po torebki z popcornem gotowe do wrzucenia do kuchenki mikrofalowej, ponieważ mogą zawierać różne dodatki. Aby przygotować przekąskę samodzielnie, potrzebujesz dużej, nadającej się do użytku w mikrofalówce miski i talerza, którym ją przykryjesz. Wybierz najwyższą moc urządzenia i rozpocznij prażenie – przy mocy 1000 W powinno ono trwać ok. 3 minut.
PRZEPIS NA SUKCES
DLA TWOJEJ RESTAURACJI
I FIRMY CATERINGOWEJ
Jak zrobić słony popcorn z maszynki?
Maszyny do popcornu nie są już tylko wyposażeniem kuchni gastronomicznej, kinowych multipleksów czy małego bistro. Coraz częściej można spotkać kompaktowe wersje tego typu urządzeń, które z powodzeniem mieszczą się na blatach domowych kuchni, pozwalając szybko, profesjonalnie i w efektowny sposób uprażyć kukurydzę dla najbliższych. Tak przygotowywany popcorn może stać się wspaniałą atrakcją dla dziecięcych imprez, podobnie jak robienie domowej waty cukrowej w specjalnych urządzeniach.
Zrobienie popcornu w maszynie trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund. Ta metoda jest zdecydowanie najefektywniejsza – ziarna kukurydzy są w mniejszym stopniu narażone na przypalenie, a procent tych, które w ogóle nie wystrzeliły jest znikomy. Możesz więc bez wysiłku przygotować idealny popcorn dla swoich bliskich. Co więcej, będzie on zdrowy i pozbawiony tłuszczu – jeśli chcesz natomiast zrobić popcorn maślany, masło dodaj już do gotowej porcji prażonej kukurydzy.
Popcorn w małej gastronomii
Planujesz otworzyć własny lokal małej gastronomii i zastanawiasz się, czy zakup profesjonalnej maszyny do popcornu będzie dobrym pomysłem? Takie urządzenie z pewnością sprawdzi się w wielu miejscach – po prażoną kukurydzę chętnie będą sięgali bywalcy pubów i barów, ale też innych lokali, w których ludzie umawiają się na spotkania.
Maszyna do popcornu z powodzeniem może się więc stać wyposażeniem cukierni, kawiarni czy popularnych w ostatnim czasie beach barach. Do takich miejsc zalecane są jednak bardziej zaawansowane modele od tych domowych, które pozwolą przygotować większą ilość popcornu w krótkim czasie.
Jak się robi popcorn – podsumowanie
Robienie popcornu jest nie tylko pomysłem na smaczną i relatywnie zdrową przekąskę w domowym zaciszu – może się także stać jednym z elementów gastronomicznego biznesu. Koszt zakupu profesjonalnej maszyny nie jest wysoki – cena takiego sprzętu sięga od kilkuset do dwóch tysięcy złotych – więc wydatek może się szybko zwrócić, jeśli optymalnie wykorzystasz jej możliwości. Domowe maszynki są jeszcze tańsze, a zrobienie popcornu przy użyciu standardowego wyposażenia kuchennego niemal bezkosztowe. Możesz się więc cieszyć idealnym smakiem popcornu i zmienić każdy rodzinny seans filmowy w fantastyczne wydarzenie dla dzieci i dorosłych.
Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.
Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij