Krótki biznesplan kebaba – przykład

Udostępnij

Jeśli chcesz przekonać inwestorów, żeby wsparli Twoją budkę z kebabem, potrzebujesz dobrego biznesplanu. Jest to jednak bardzo długi dokument, a nie każdy ma czas, żeby go dokładnie przeczytać. Dlatego dobrze jest przygotować krótki biznesplan kebaba, w którym zawrzesz najważniejsze informacje o swoim pomyśle.

Udostępnij

Jeśli chcesz przekonać inwestorów, żeby wsparli Twoją budkę z kebabem, potrzebujesz dobrego biznesplanu. Jest to jednak bardzo długi dokument, a nie każdy ma czas, żeby go dokładnie przeczytać. Dlatego dobrze jest przygotować krótki biznesplan kebaba, w którym zawrzesz najważniejsze informacje o swoim pomyśle.

Problem

Klienci miejscowych klubów, studenci oraz mieszkańcy szukają lokalu gastronomicznego serwującego sycące, smaczne i przystępne cenowo dania, które mogą zjeść w lokalu, na wynos lub zamówić do domu. Jednocześnie przykładają dużą uwagę na krótki czas oczekiwania oraz możliwość zamówienia nawet późno w nocy. Dostrzegamy również rosnące zainteresowanie potrawami pochodzącymi z Bliskiego Wschodu przyrządzanymi z oryginalnych składników.

Rozwiązanie

Lokal Ali Baba Kebab chce oferować przystępne cenowo dania w różnych formach i podawane w krótkim czasie. Do ich przygotowania będziemy wykorzystywać tradycyjne przepisy i wysokiej jakości surowce dostarczane przez certyfikowanych dostawców. Oferta będzie zawierać różne rodzaje kebabów (döner kebab, kebab na talerzu, kebab w bułce, kebab w tortilli), falafele, sosy (łagodny, ostry i bardzo ostry) sałatki, frytki oraz napoje.

Analiza rynku

Planujemy otworzyć Ali Baba Kebab w Warszawie blisko często uczęszczanych klubów. Zagwarantuje to stały napływ potencjalnych klientów oraz dobrą widoczność. Skupimy się na studentach oraz osobach uczęszczających do klubów w wieku 18-45 lat oraz turystach. Naszą grupą będą osoby poszukujące szybkiego, sycącego oraz smacznego posiłku w przystępnej cenie.

Konkurencja

Przewagi konkurencyjne

Na lokalnym rynku działają już inne budki z kebabem, które zdążyły zyskać lojalnych klientów. Do konkurentów zaliczamy także restauracje typu fast food skupiające się na podobnej grupie odbiorców. Planujemy przekonać do siebie klientów wysokiej jakości składnikami, szybką obsługą, atrakcyjnymi cenami oraz regularnymi promocjami.

Analiza SWOT

Wskaźniki sukcesu

Jak napisać biznesplan kebaba?

Popularność kebabowni z roku na rok rośnie, więc nic dziwnego, że chcesz założyć własny lokal tego…

Czytaj więcej

Biznesplan kebaba – przykład

Jak powinien wyglądać dobry biznesplan kebaba? Jak się odpowiednio przygotować? Co w nim zawrzeć? Stworzenie jakościowego…

Czytaj więcej

Najlepszy grill elektryczny dla Twojej restauracji

Posiadasz może restaurację, bar lub food truck, w którym chcesz serwować pyszne specjały z grilla? Jeśli dopiero…

Czytaj więcej

Idealny food truck dla Twojego gastrobiznesu

Sercem każdego biznesu foodtruckowego jest pojazd! Samo kupno i jego wyposażenie to najważniejszy wydatek, który musi zostać podjęty już na samym…

Czytaj więcej

Plan finansowy

Prognoza przychodów:

Koszt sprzedanych towarów (COGS):

Zysk brutto:

Koszty operacyjne:

Zysk netto (przed opodatkowaniem):

Podatki (szacowane na 15%):

Zysk netto (po opodatkowaniu):

Podsumowanie:

Początkowy deficyt w pierwszym roku działalności będzie stopniowo zmniejszać się w kolejnych latach. Dla nowych lokali gastronomicznych jest to typowy stan ze względu na wysokie koszty początkowe i brak stabilnej bazy klientów. W kolejnych latach istnieje szansa zysku, zwłaszcza po zbudowaniu marki i zdobycia lojalnej grupy odbiorców.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Mini pączki serowe – szybki deser z serkiem homogenizowanym

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej

Jak wyczyścić zmywarkę i przedłużyć jej żywotność?

Czy Twoja zmywarka nie działa tak skutecznie jak kiedyś? A może zauważyłeś nieprzyjemny zapach lub osady…

Czytaj więcej

Zamrażarka szokowa – niezbędnik w gastronomii

Zamrażarka szokowa to urządzenie, które zrewolucjonizuje sposób przechowywania i przygotowywanie żywności w Twojej restauracji. Dzięki niej…

Czytaj więcej

Jak mrozić grzyby, aby zachować ich smak i aromat?

Mrożenie grzybów jest jednym z najlepszych sposobów, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem poza sezonem.…

Czytaj więcej