Z degustacją wina na Ty. Jak się do niej przygotować i co trzeba wiedzieć? 

Udostępnij

Degustacja wina to prawdziwa sztuka, którą uprawia się od wieków. Wbrew pozorom nie robi się tego ze względu na alkohol zawarty w trunku, a aromat i smak wydobyty z winogron. Co trzeba wiedzieć, zanim nalejesz pierwszy kieliszek? Odpowiedź na to pytanie poznasz z naszym ekspertem Michałem, który odwiedził winnicę Cantina. 

Wein richtig verkosten

Udostępnij

Degustacja wina to prawdziwa sztuka, którą uprawia się od wieków. Wbrew pozorom nie robi się tego ze względu na alkohol zawarty w trunku, a aromat i smak wydobyty z winogron. Co trzeba wiedzieć, zanim nalejesz pierwszy kieliszek? Odpowiedź na to pytanie poznasz z naszym ekspertem Michałem, który odwiedził winnicę Cantina. 

Przygotowania do degustacji wina 

Chcąc spróbować swoich sił jako kiper, warto się do tego odpowiednio przygotować. Chodzi przede wszystkim o przystosowanie zmysłów do oceny trunku. Głównie chodzi tutaj o smak, ale swój udział mają również węch i wzrok. Co więc należy zrobić? 

Aby móc wykryć jak najwięcej aromatu z wina, nie możesz przed degustacją jeść niczego o intensywnym smaku. Zapomnij więc o gumie do żucia. Unikaj też słodyczy i deserów, których słodycz sprawi, że wino będzie wydawało się bardziej wytrawne niż w rzeczywistości. Oczywiście nie możesz degustować na pusty żołądek. Dlatego warto zjeść coś lekkiego na godzinę przed wizytą w winnicy.  

W kwestii przygotowania z pewnością spotkasz się z założeniem, że „wino musi pooddychać”. O co z tym chodzi? Niektóre odmiany potrzebują kontaktu z tlenem, aby rozwinąć pełny bukiet smakowy. Dotyczy to głównie trunków ciężkich o stosunkowo gęstej konsystencji i złożoności. Wystarczy, że otworzysz butelkę i zostawisz ją bez korka na min. 30 minut. 

Jak przebiega degustacja? 

Zmysły wyciszone, wino napowietrzone, można przystąpić do degustacji. Tylko od czego zacząć? Zwykle w takich sytuacjach do posmakowania masz kilka wariantów. Jak więc wybrać pierwsze wino, aby nie zepsuło smaku następnego? 

Istnieją dwie szkoły. Pierwsza z nich opiera się na kolorach trunków. Według niej powinno się zacząć od win białych, następnie przejść do rose, a zakończyć na czerwonych. Druga metoda mówi o podziale ze względu na zawartość cukru resztkowego. W tym przypadku zacznij od win wytrawnych i przejdź kolejno przez półwytrawne, półsłodkie, słodkie kończąc na likierowych. 

W porządku, metoda obrana, pierwszy kieliszek za Tobą i rodzi się kolejne pytanie: wypluć czy połknąć? To zależy od Ciebie. Jeśli planujesz degustować kilkanaście czy kilkadziesiąt win, to rozsądniej byłoby wypluć. Jeśli jednak przed Tobą jest zaledwie parę butelek do wyboru, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby połknąć. 

Pozostaje jeszcze kwestia przygotowania do kolejnego wina. W idealnym scenariuszu każda odmiana ma osobny kieliszek. Czasami są sytuacje, np. podczas zwiedzania winnicy, że masz tylko jedną lampkę. Wówczas wystarczy, że przepłuczesz ją wodą. Opłuczesz nią też usta, więc nie wylewaj jej. Ma to na celu oczyszczenie kubków smakowych przed kolejną degustacją. Ogólna zasada mówi, że powinno się wypić tyle wody, ile wina wypiło się przy poprzedniej degustacji. 


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. 

W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej