Nie ma wątpliwości, że trylogia Ojca chrzestnego to jedna z najpopularniejszych serii filmów w historii kinematografii. Doskonała gra aktorska, niepowtarzalny klimat i ta historia. Nie będzie to jednak recenzja filmu, a prezentacja dania, które pojawiło się w pierwszej części – spaghetti z klopsikami Petera Clemenzy. Dowiedz się, jak zrobić je samodzielnie.
Nie ma wątpliwości, że trylogia Ojca chrzestnego to jedna z najpopularniejszych serii filmów w historii kinematografii. Doskonała gra aktorska, niepowtarzalny klimat i ta historia. Nie będzie to jednak recenzja filmu, a prezentacja dania, które pojawiło się w pierwszej części – spaghetti z klopsikami Petera Clemenzy. Dowiedz się, jak zrobić je samodzielnie.
Ani z Włoch, ani z Sycylii, tylko z USA
Gdy mówi się o spaghetti, to pierwsze co przychodzi do głowy to Włochy. I nic dziwnego, w końcu to kraj makaronem i sosem pomidorowym płynący. Jednak w przypadku spaghetti z klopsikami z Ojca chrzestnego sprawa nieco się komplikuje.
Okazuje się, że w tradycyjnej i prawdziwie włoskiej formie to danie podawane jest bez mięsa. Klopsiki są dodatkiem, który ma swoje korzenie w USA i tam zyskało największą popularność. Sława spaghetti z klopsikami jest tak wielka, że to właśnie tę wersję widzisz najczęściej w filmach i serialach. Doskonałym przykładem jest oczywiście Ojciec chrzestny.
Trzymaj swoich przyjaciół blisko, a dobre spaghetti jeszcze bliżej
Dość historii, pora wziąć się za kucharzenie! Przygotowanie spaghetti Petera Clemenzy zacznij od zrobienia klopsików. Wymagają najwięcej pracy i uwagi, więc im szybciej się nimi zajmiesz, tym lepiej. Do ich zrobienia potrzebujesz:
- mielonego mięsa wołowego,
- mielonego mięsa wieprzowego,
- bułki tartej,
- tartego parmezanu,
- jajek,
- soli,
- pieprzu,
- oleju do smażenia.
Wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia w jednolitą masę. Uformuj kulki mięsne i obsmaż je na złoty kolor z każdej strony. Gotowe klopsiki przerzuć na blaszkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Poza klopsikami do sosu pomidorowego należy również dodać kiełbasę włoską. Pokrój ją na dość grube plastry, a następnie obsmaż na patelni.
Mięso gotowe. Teraz ugotuj sos. Aby to zrobić, przygotuj:
- pomidory w puszce,
- koncentrat pomidorowy,
- czerwone wino,
- cukier,
- oregano,
- bazylię,
- czosnek,
- oliwę do smażenia.
Zacznij od podsmażenia posiekanego czosnku na oliwie. Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie wlej pomidory w puszce. Doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć klopsiki oraz kiełbasę. Dolej wino i przypraw cukrem i ziołami. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Pozostaje jedynie makaron spaghetti. Wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż będzie al dente. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą.
Podając gotowe danie, zacznij od nałożenia porcji makaronu na głęboki talerz. Polej go odrobiną sosu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj porządną chochlę sosu z klopsikami i kiełbasą. Udekoruj danie pietruszką i tartym parmezanem. Smacznego!
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.
W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Udostępnij