Amerykańska klasyka, czyli Mac and Cheese z sosem beszamelowym. Poznaj sprawdzony przepis!

Udostępnij

Kuchnia amerykańska to przede wszystkim sycące potrawy, które potrafią dać energetycznego kopa na cały dzień. Jednym ze sztandarowych dań bez wątpienia jest Mac and Cheese, czyli makaron z serowym sosem na bazie beszamelu. Dziś Michał pokaże Ci, jak go zrobić z lekkim twistem. 

Udostępnij

Kuchnia amerykańska to przede wszystkim sycące potrawy, które potrafią dać energetycznego kopa na cały dzień. Jednym ze sztandarowych dań bez wątpienia jest Mac and Cheese, czyli makaron z serowym sosem na bazie beszamelu. Dziś Michał pokaże Ci, jak go zrobić z lekkim twistem. 

Podstawa to dobra baza, czyli słów kilka o sosie beszamelowym 

Jeśli chcesz, żeby Twój Mac and Cheese równał się z tym podawanym w amerykańskich lokalach, musisz lepiej poznać jego podstawę. I nie chodzi tu ani o makaron, ani o ser, ale o sos beszamelowy. To on jest odpowiedzialny za połączenie tych dwóch składników w jedną kremową całość. 

Nie ma się czemu dziwić, w końcu beszamel jest jednym z sosów macierzystych. Oznacza to, że stanowi on bazę dla wielu sosów, potraw czy dodatków. Aby go przygotować, potrzebujesz następujących składników: 

  • mąki, 
  • tłuszczu, 
  • mleka. 

Jeśli chodzi o ilości, to musisz pamiętać o tym, żeby stosunek mąki i tłuszczu w zasmażce (roux) zawsze wynosił 1:1. W przypadku mleka tradycyjnie powinno być dodawane w temperaturze pokojowej, ale lepsze jest lekko podgrzane. Wariacji sosu beszamelowego jest naprawdę dużo, a zaraz poznasz jedną z nich. 

Koniec teorii! Czas zrobić Mac and Cheese! 

Chcąc wprowadzić trochę zamieszania do tradycyjnego przepisu na Mac and Cheese, Michał postanowił dodać kilka składników od siebie. Aby przygotować jego wersję tego kultowego dania, przygotuj: 

Boczek, chorizo i cebulę pokrój na drobną kostkę i smaż na małym ogniu, aby wytopić cały tłuszcz. Dla smaku dodaj masło i duś w nim mięso. Po wytopieniu tłuszczu na parę minut dodaj czosnek. Następnie odcedź mięso i zlej tłuszcz do osobnego naczynia. Przyda Ci się do przygotowania sosu beszamelowego. 

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepszy jest al dente. Po ugotowaniu opłucz go zimną wodą. Wymieszaj też mleko ze śmietaną w stosunku 1:1. Dodaj gałkę muszkatołową, curry, pieprz cayenne, liście laurowe, ziarna pieprzu i chilli. Całość delikatnie podgrzej.

Na wytopionym tłuszczu z boczku i chorizo zasmaż mąkę. Pamiętaj o zachowaniu stosunku 1:1! Roux powinno mieć lekko zarumieniony kolor. Powoli dolewaj ciepłe mleko i cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki. Gdy sos beszamelowy będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj do niego tarty ser cheddar i mieszaj do całkowitego połączenia składników. 

Gotowy sos serowy wylej na ugotowany makaron i wymieszaj. Dla smaku i koloru dodaj posiekaną pietruszkę i szczypior. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp poszarpaną mozzarellą. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż ser z wierzchu się zarumieni. 

UWAGA! W związku z tym, że boczek, chorizo i cheddar są dość słone, a makaron jest gotowany w osolonej wodzie, lepiej uważaj z dodatkiem soli, bo możesz łatwo zepsuć danie.


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.    

 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej