Stosując dietę bezglutenową, ważne jest, aby odkrywać dania, które są zarówno aromatyczne, jak i sycące. Bezglutenowe jedzenie nie oznacza rezygnacji ze smaku; oznacza otwarcie się na świat kulinarnych możliwości. Oto kilka pysznych pomysłów na obiad i kolację bez glutenu, z którymi się najesz i utrzymasz swoją dietę!
Stosując dietę bezglutenową, ważne jest, aby odkrywać dania, które są zarówno aromatyczne, jak i sycące. Bezglutenowe jedzenie nie oznacza rezygnacji ze smaku; oznacza otwarcie się na świat kulinarnych możliwości. Oto kilka pysznych pomysłów na obiad i kolację bez glutenu, z którymi się najesz i utrzymasz swoją dietę!
- Bezglutenowe dania makaronowe z sosem pomidorowym
- Pizza na cieście kalafiorowym z różnymi dodatkami bezglutenowymi
- Sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami, serem feta i pikantnym winegretem
- Grillowany kurczak z dodatkiem bezglutenowego kuskusu i szparagami gotowanymi na parze
- Bezglutenowy smażony ryż lub makaron ryżowy
Bezglutenowe dania makaronowe z sosem pomidorowym
Wbrew pozorom makaron występuje w wielu różnych wariantach niż tylko wersji pszennej. W końcu narodził się na dalekim wschodzie, więc makaron ryżowy nie powinien Cię dziwić. Mało tego, robi się go też z kukurydzy, ciecierzycy, a nawet z warzyw! Nie musisz więc ograniczać się tylko do jednego, aby zrobić pyszne dania z domowymi sosami.
Składniki:
- Makaron bezglutenowy (np. makaron ryżowy, kukurydziany lub z ciecierzycy),
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 3 pomidory świeże / 1 pomidory w puszce / 1 passata pomidorowa,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka
- 1 cebula,
- 1 czosnek,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oleju,
- Bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj osoloną wodę w garnku lub warniku do makaronu i gdy zacznie wrzeć, dodaj wybrany przez siebie makaron. Gotuj, aż będzie al dente.
- Na patelni na oleju usmaż mięso do jego zarumienienia. Przerzuć je do osobnej miski.
- Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w kostkę warzywa i odrobinę wody. Drewnianą łyżką zeskrob delikatnie przysmażone kawałki mięsa. Całość mieszaj.
- Po kilku minutach dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszaj go z warzywami. Pozwól, aby się lekko przypalił do patelni.
- Wrzuć pokrojone pomidory lub wlej passatę i wymieszaj, zeskrobując koncentrat z dna patelni. Przykryj i duś, aż warzywa zmiękną. Mieszaj co chwilę, aby sos się nie przypalił.
- Gdy warzywa zmiękną, zblenduj całość na jednolitą masę. Dorzuć mięso i duś jeszcze przez kilkanaście minut. Po tym czasie przypraw.
- Na talerzu wyłóż makaron i polej obficie sosem.
Wejdź do świata makaronów bezglutenowych, wybierając spośród wielu opcji i przygotowując własny sos pomidorowy. Efekt? Satysfakcjonujący posiłek pełen smaku. A jedyne czego potrzebujesz to dobrej jakości składniki i podstawowy sprzęt gastronomiczny.
Pizza na cieście kalafiorowym z różnymi dodatkami bezglutenowymi
Wiesz, że ciasto na pizzę możesz zrobić nie tylko z mąki? Istnieje wiele przepisów, w których głównymi składnikami na spód są najróżniejsze warzywa! Jednym z nich jest niepozorny, ale za to jaki smaczny kalafior. Jak z niego zrobić pizzę?
Składniki:
- 1 kalafior,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 jajko,
- Passata pomidorowa,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- Ulubione dodatki (mozzarella, szynka, kukurydza, ananas itd.)
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie lub na parze, a gdy będzie miękki, zmiksuj na gładką masę. Za pomocą sitka lub gazy odciśnij nadmiar wody z pulpy.
- Do miski z kalafiorem dodaj jajko, parmezan, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Gotowe „ciasto” wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj cienkie koło o grubości ok. 1 cm.
- Spód podpiecz w piekarniku przez ok. 10 min w 200°C. Gdy się lekko zarumieni, wyjmij z pieca.
- Passatę wymieszaj z przyprawami i ziołami, a następnie delikatnie rozprowadź ją po spodzie z kalafiora. Ułóż resztę dodatków.
- Piecz przez 10 min 200°C
Pożegnaj pogląd, że pizza bezglutenowa nie może być pyszna. Ze spodem z kalafiora i wybranymi bezglutenowymi dodatkami będziesz cieszyć się fantastycznym posiłkiem. A jeśli zostanie Ci kilka kawałków, to zachowaj je na później! Świetnie sprawdzą się, gdy zabraknie Ci pomysłów na bezglutenowe przekąski.
Sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami, serem feta i pikantnym winegretem
Sałatki to świetny sposób na uzupełnienie swojej diety bezglutenowej o źródła bogate w składniki odżywcze. Zwłaszcza jeśli zrobisz ją z niezwykle zdrową komosą ryżową. Jest jednym z tych zbóż, o które nie musisz się martwić. Dlatego śmiało zrobisz z niej pyszną bezglutenową sałatkę.
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej (quinoa),
- Mieszanka warzyw (np. papryka, cukinia, pomidorki koktajlowe)
- Ser typu feta,
- Sok z cytryny,
- Oliwa z oliwek,
- Świeże zioła.
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Umyte warzywa skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Upiecz w piekarniku w temperaturze 180°, aż będą miękkie.
- W misce wymieszaj ugotowaną komosę ryżową, pieczone warzywa i ser feta.
- Sałatkę skrop pikantnym winegretem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy z oliwek i świeżych ziół.
Ta sałatka z komosy ryżowej to wspaniały i bezglutenowy sposób na delektowanie się pożywnym posiłkiem pełnym smaków, tekstur i niezbędnych składników odżywczych. Z pewnością sprosta wymaganiom osób z nietolerancją, które szukają porad na smaczne życie bez glutenu.
Grillowany kurczak z dodatkiem bezglutenowego kuskusu i szparagami gotowanymi na parze
W diecie bezglutenowej piękne jest to, że nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o smaki. Dzięki temu możesz zjeść np. pyszne grillowane mięso prosto z rusztu. Dorzuć do tego kilka zdrowych dodatków i warzyw, a masz już pełnoprawne i bezglutenowe danie.
Składniki:
- Pierś z kurczaka,
- 100 g kuskusu kukurydzianego,
- Szparagi zielone,
- Ulubiony sos.
Jak przygotować:
- Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój na mniejsze płaty i ułóż np. na rozgrzanym grillu kontaktowym. Smaż, aż nie będzie surowy.
- Kuskus ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Ugotuj na parze, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Polej całość ulubionym sosem.
To grillowane danie z kurczaka, podawane z bezglutenowym kuskusem i gotowanymi na parze szparagami jest zbilansowanym i obfitym posiłkiem. Z pewnością zaspokoi Twoje bezglutenowe pragnienia.
Bezglutenowy smażony ryż lub makaron ryżowy
Smażony ryż lub makaron ryżowy to propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej. Jest to mieszanka dość mocnych smaków, więc na pewno się nie zawiedziesz. Zaopatrz się tylko w dość dużą patelnię, aby móc przygotować tyle jedzenia, ile będziesz w stanie zjeść.
Składniki:
- Składnik białkowy (np. kurczak, wołowina, tofu, krewetki),
- Świeże warzywa (np. papryka, brokuły, marchewka, cebula),
- Bezglutenowy sos sojowy lub tamari dla smaku,
- Ryż lub makaron ryżowy,
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Ryż lub makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż powinien być sypki, najlepiej z poprzedniego dnia.
- Dodatek białkowy pokrój na kawałki wielkości kęsa.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż warzywa, cały czas mieszając. Po kilku minutach dorzuć mięso, tofu lub krewetki.
- Wrzuć ryż lub makaron i polej całość wybranym przez siebie sosem. Smaż jeszcze przez ok. 8 min.
Ta bezglutenowa potrawa typu stir-fry to łatwy i aromatyczny sposób na cieszenie się zbilansowanym posiłkiem bez uszczerbku dla preferencji dietetycznych.
Skoro znasz już pomysły na obiad i kolację bez glutenu, pora spróbować przegotować tę szeroką gamę smaków i tekstur. Dzięki nim uszczęśliwisz nie tylko swoje kubki smakowe czy żołądek, a nawet dietetyka. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem makaronów, pizzy, sałatek czy dań z grilla, możesz cieszyć się aromatycznymi i satysfakcjonującymi posiłkami bez obawy o gluten. Zatem śmiało, wypróbuj te przepisy i ubarw swój dzień niepowtarzalnymi przysmakami.
A może szukasz czegoś, co pomoże Ci zacząć dzień z przytupem? W takim razie nasz kolejny wpis jest właśnie dla Ciebie! Poznaj przepisy na śniadanie bez glutenu, z którymi nie zabraknie Ci energii na cały dzień!
Udostępnij