Zamiast wymyślać, planuj! Dowiedz się, jak zaplanować tydzień pożywnych posiłków i nie martwić się na zapas 

Udostępnij

Co dziś zrobić na obiad? To pytanie z pewnością nieraz zaprzątało Ci głowę. Codzienne wymyślanie posiłków, a następnie jeżdżenie po sklepach, żeby je przygotować to męczące zadanie. A wiesz, że wystarczy poświęcić na to jeden dzień? Dowiedz się, jak zaplanować pożywne posiłki na cały tydzień i mieć czas na wszystko. 

Wie plant man eine Woche mit nahrhaften Mahlzeiten?

Udostępnij

Co dziś zrobić na obiad? To pytanie z pewnością nieraz zaprzątało Ci głowę. Codzienne wymyślanie posiłków, a następnie jeżdżenie po sklepach, żeby je przygotować to męczące zadanie. A wiesz, że wystarczy poświęcić na to jeden dzień? Dowiedz się, jak zaplanować pożywne posiłki na cały tydzień i mieć czas na wszystko. 

Korzyści dla zdrowia płynące z planowania posiłków 

Ustalanie, co zjeść w danym dniu to praktyka, która znacząco ułatwi Ci życie. Wiąże się z tym wiele korzyści, więc naprawdę warto zacząć planowanie posiłków jak najszybciej. Ale co dokładnie to daje? 

Widzisz więc, że planowanie posiłków na cały tydzień jest czymś, co warto rozważyć. Jeśli ciągle brakuje Ci czasu, chcesz schudnąć lub poprawić jakość swoich dań, to wiesz już, co trzeba zrobić. 

Niezbędne narzędzia i urządzenia do gotowania na zapas 

Gotowanie, podobnie jak malarstwo, to sztuka, która wymaga użycia odpowiednich przyborów. Tylko zamiast pędzla i płótna, Ty potrzebujesz narzędzi do wyczarowania pysznych i zdrowych dań. W co więc warto się zaopatrzyć? 

Praktyczne wskazówki, jak gotować posiłki na cały tydzień 

Gotowanie samo w sobie nie jest zajęciem trudnym. Zresztą wiesz o tym doskonale, bo do tej pory było sporą częścią każdego Twojego dnia. Planując tygodniowe posiłki, warto jednak wprowadzić kilka nowych rozwiązań, które ułatwią Ci przyrządzanie. Oto kilka pomocnych wskazówek: 

Przechowywanie i porcjowanie, czyli jak utrzymać jedzenie w świeżości 

Kluczem do gotowania posiłków na cały tydzień jest właściwe przechowywanie dań. Bez tego wiele z nich zepsułoby się już następnego dnia. W gastronomii istnieje wiele zasad związanych z przechowywaniem żywności, dzięki którym jedzenie jest dobre do spożycia na długo. Dlatego warto zastosować je w Twojej kuchni. Poznaj najważniejsze z nich. 

Nie masz pomysłu, jakie posiłki zaplanować na cały tydzień? Pomożemy! 

Istnieje wiele dań, które możesz ze spokojem przyrządzić na zapas. Ty decydujesz, które będą najlepsze dla Ciebie, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Brakuje Ci pomysłów? O to kilka propozycji, w których główne role odgrywają niskotłuszczowe źródła białka, produkty pełnoziarniste, a także warzywa i owoce. 

Chcesz dowiedzieć się, jak je zrobić? Żaden problem! Znajdziesz je w naszym następnym artykule z przepisami bogatymi w składniki odżywcze na cały tydzień

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej