Nie masz czasu na gotowanie, a może nie jesteś za pan brat z garnkami i patelniami? To żaden problem. Gotować może dosłownie każdy, zwłaszcza gdy ma urządzenie do zadań specjalnych. Poznaj 5 przepisów na dania z multicookera i przekonaj się, jak łatwo zostać kucharzem.
Nie masz czasu na gotowanie, a może nie jesteś za pan brat z garnkami i patelniami? To żaden problem. Gotować może dosłownie każdy, zwłaszcza gdy ma urządzenie do zadań specjalnych. Poznaj 5 przepisów na dania z multicookera i przekonaj się, jak łatwo zostać kucharzem.
Multi co? Czym jest multicooker i dlaczego warto go mieć?
Jeśli uważasz, że do przyrządzania obiadów potrzebujesz tysiąca różnych sprzętów, to chyba nie wiesz, na czym polega nowoczesność w kuchni. W wielu z nich coraz częściej można spotkać wielofunkcyjne urządzenia, które zastępują tradycyjne wyposażenie. Jednym z nich jest właśnie multicooker. Za jego pomocą z łatwością możesz smażyć, gotować, dusić, parować, piec i nie tylko. A wszystko po naciśnięciu zaledwie kilku przycisków!
Multicookery mają wiele zalet, które warto poznać, jeśli zastanawiasz się nad kupnem takiego sprzętu. Oto kilka najważniejszych atutów:
- Łatwa obsługa – każde urządzenie tego typu posiada bardzo czytelny panel sterowania służący do wyboru trybów pracy. Możesz dokładnie określić czas i temperaturę obróbki, a także skorzystać z jednego z wielu programów do przyrządzania konkretnych potraw np. gotowania ryżu czy pieczenia mięsa.
- Oszczędność miejsca – multicookery są na tyle kompaktowe, że zmieszczą się na każdym blacie kuchennym. Co więcej, korzystając z licznych funkcji tego sprzętu, nie potrzebujesz już m.in. ryżowarów, opiekaczy, kombiwarów itp. Dlatego są niezbędne w małych kuchniach.
- Oszczędność czasu – dzięki temu, że do właściwej pracy urządzenie nie potrzebuje Twojego udziału (oczywiście poza wyborem odpowiedniego trybu), możesz śmiało zająć się pozostałymi zadaniami. Poza tym sama obróbka przebiega bardzo szybko, co z pewnością docenisz, gdy zabraknie Ci czasu na przygotowanie skomplikowanych dań.
- Oszczędność energii – w związku z tym, że gotowanie trwa o wiele krócej niż przy tradycyjnych metodach, multicooker nie pobiera tyle prądu, co zwykła kuchenka czy piekarnik.
- Zdrowsze jedzenie – zamknięty obieg i utrzymywanie wysokiego ciśnienia sprawia, że składniki odżywcze dłużej zachowują swoje właściwości. Dodatkowo wewnętrzne garnki posiadają nieprzywierającą powierzchnię, więc nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu do smażenia.
- Utrzymywanie temperatury – nawet po 24 godzinach od zakończenia gotowania, jedzenie pozostaje ciepłe. Wszystko za sprawą szczelnej konstrukcji, która zapobiega utracie wysokiej temperatury.
- Łatwe czyszczenie – wszystkie elementy mające kontakt z żywnością bez problemu wyjmiesz z urządzenia i wygodnie umyjesz w zlewie.
Nietrudno zgadnąć, że to zaledwie część korzyści, jakie płyną z wyboru własnego multicookera. Szukasz podobnych urządzeń, które ułatwią i przyspieszą pracę w kuchni? A co powiesz na szybkowary? Przeczytaj i dowiedz się jaki szybkowar wybrać, aby spełniał Twoje wymagania.
Co można przygotować z multicookerem?
Łatwiej byłoby wymienić to, czego w multicookerze nie zrobisz. Wielofunkcyjność sprzętu sprawia, że nadaje się do przyrządzenia tak wielu dań, że naprawdę trudno jest wymienić wszystkie. Ale warto poznać, chociaż parę z nich, aby zyskać obraz możliwości tego urządzenia. Co m.in. zrobisz w multicookerze?
- Zupy – rosół, pomidorową, jarzynową, z soczewicy, krupnik, grochówkę, minestrone.
- Gulasze – wołowy, wieprzowy, grzybowy, węgierski, myśliwski.
- Ryż i kasze – na sushi czy jako dodatek do obiadu.
- Dania makaronowe – spaghetti z pulpetami, mac and cheese, lasagne.
- Dania mięsne – pieczoną karkówkę, rwaną wieprzowinę, curry z kurczakiem, mostek wołowy.
- Dania warzywne – parowane brokuły, pieczone ziemniaki, gotowaną kukurydzę.
- Desery – sernik, budyń, ryż na mleku z owocami.
- Ciasta i pieczywa – chleb bananowy, biszkopt, ciasto drożdżowe.
- Jogurty – grecki, owocowy, naturalny.
- Dania jednogarnkowe – potrawkę z kurczaka, peallę, curry, łazanki.
Jeśli chodzi o rodzaj dań, to ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Z multicookerem z łatwością zaplanujesz obiady na cały tydzień, a nawet potrawy na imprezę dla rodziny i przyjaciół.
5 prostych przepisów na potrawy z multicookera
Teraz gdy już mniej więcej wiesz, co można zrobić za pomocą multicookera, czas przejść do konkretów. W tej części artykułu znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów na łatwe w przygotowaniu potrawy. Nie ma więc na co czekać i czas wziąć się za gotowanie!
1. Mac and cheese w 5 min
Składniki:
- 500 g makaronu kolanka (możesz też wybrać swój ulubiony)
- 700 ml bulionu drobiowego
- 300 ml śmietany 30%
- 60 g masła
- 400 g tartego sera (mozzarella, cheddar, gruyere)
- Sól i pieprz
Makaron wrzuć do multicookera i zalej go bulionem. Dodaj połowę śmietany i przypraw solą. Gotuj pod ciśnieniem przez 4 min.
Dodaj masło, pozostałą śmietanę i tarty ser. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
2. Gulasz w 45 min
Składniki:
- 800 g mięsa gulaszowego (np. zraz wołowy lub łopatka wieprzowa)
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 l bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- Olej
- Sól i pieprz
Mięso umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa obierz. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki lub ćwiartki.
Ustaw w multicookerze program gulaszu i poczekaj, aż się nagrzeje. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy już będzie gotowe, dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę i czosnek.
Po chwili dodaj pozostałe składniki i duś pod ciśnieniem przez 40 min. Dopraw do smaku i gotowe.
3. Chilli con carne
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Liście kolendry
- Limonka
- Śmietana 18%
- Sól i pieprz
Włącz tryb smażenia i poczekaj, aż multicooker się nagrzeje.
Cebulę, paprykę i czosnek pokrój w kostkę.
Mięso dokładnie obsmaż, a następnie dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż przez 2-3 min.
Dodaj odsączoną fasolę i pomidory i dobrze wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody lub bulionu.
Przełącz multicooker na tryb gotowania i ustaw timer na 30 min.
Gotowe chilli con carne podawaj skropione limonką, posypane posiekaną kolendrą i z łyżką śmietany.
4. Rosół z kury
Składniki:
- 500 g kury
- Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 l wody
- Sól i pieprz
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej wodą i ustaw tryb zupy. Gotuj przez 15 min.
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Nieobraną cebulę opal nad palnikiem, aż będzie czarna z wierzchu. Ząbki czosnku rozgnieć. Wszystkie warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy wrzuć do garnka. Ustaw timer na 45 min.
5. Sernik czekoladowy
Składniki:
- 150 g herbatników czekoladowych
- 30 g roztopionego masła
- 200 g ciemniej czekolady 80%
- 30 g masła
- 1 łyżka kakao
- 400 g pełnotłustego miękkiego twarogu
- 150 ml śmietany
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
- 2 duże jaja
Herbatniki pokrusz i wymieszaj w misce z roztopionym masłem. Przesyp do garnka multicookera i delikatni ubij, równomiernie rozprowadzając po dnie.
Czekoladę roztop z masłem w miseczce nad garnuszkiem z wodą. Dodaj przesiane kakao. Gdy całość będzie płynna, poczekaj, aż ostygnie.
Ser, śmietanę, przesiany cukier, ekstrakt i jajka wymieszaj na jednolitą masę za pomocą miksera lub trzepaczki. Wlej ostudzoną czekoladę i wymieszaj do całkowitego połączenia. Przelej masę sernikową do garnka na spód z herbatników.
Ustaw tryb deseru na wysoką temperaturę i piecz przez 35 min. Po tym czasie zostaw sernik w środku na ok. 15 min i go wyciągnij. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące multicookerów
Kupując multicooker dla siebie, z pewnością masz wiele pytań związanych z tym urządzeniem. Tutaj zawarliśmy te najczęściej zadawany, żeby ułatwić Ci dokonanie wyboru.
Jak działa multicooker?
Za właściwe działanie multicookera odpowiada wbudowany mikroprocesor. To dzięki niemu dobierana jest właściwa temperatura i czas obróbki żywności. Umożliwia również precyzyjne ustawienie własnych parametrów.
Jeśli chodzi o konstrukcję, to poza garnkiem, do którego wrzucasz składniki, urządzenie posiada również element grzewczy zapewniający wysoką temperaturę. Co istotne, grzanie odbywa się równomiernie ze wszystkich stron. Wszystko za sprawą szczelnej pokrywy, która zapobiega ucieczce ciepła. Dzięki temu nie musisz mieszać swoich potraw, aby je równomiernie ugotować czy upiec.
Czy multicooker pobiera dużo prądu?
Pobór energii poszczególnych modeli zależy od ich mocy. Im jest ona większa, tym więcej prądu potrzeba do zasilenia multicookera. Mimo to urządzenia te cechują się bardzo dobrą energooszczędnością. Dla porównania: standardowy piekarnik ma moc ok. 3000 W, a multicooker zaledwie 800-1000 W. Liczby mówią same przez siebie.
Czy warto mieć multicooker?
Odpowiedź na to pytanie już pewnie znasz po przeczytaniu tego artykułu. Jeśli jednak nadal masz wątpliwości, to warto sobie przypomnieć kilka najważniejszych atutów.
Multicooker to urządzenie wielofunkcyjne, z którym przygotujesz ogromną liczbę najróżniejszych potraw. Łączy on w sobie kilka sprzętów do gotowania, więc nie musisz ich już więcej kupować. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale i sporo miejsca w kuchni. Ponadto multicookery są bardzo łatwe w obsłudze, wygodne w czyszczeniu i zwyczajnie nie może ich zabraknąć w Twojej kuchni!
Udostępnij