Jakie śniadanie zrobić, żeby było szybkie, pożywne i na długo zaspokoiło głód? Jajecznica czy omlet może i są dobrymi odpowiedziami, ale ile można? Czas wprowadzić trochę innowacji do Twojego śniadaniowego menu. Poznaj sadzoniaka! Przeczytaj i zrób go samodzielnie!
Jakie śniadanie zrobić, żeby było szybkie, pożywne i na długo zaspokoiło głód? Jajecznica czy omlet może i są dobrymi odpowiedziami, ale ile można? Czas wprowadzić trochę innowacji do Twojego śniadaniowego menu. Poznaj sadzoniaka! Przeczytaj i zrób go samodzielnie!
Ni to omlet, ni to sadzone, to co to jest sadzoniak?
Jajko to bez wątpienia integralny składnik wielu śniadaniowych potraw. Świetnie smakuje zarówno ugotowane, jak i smażone. No i doskonale komponuje się z szeroką gamą dodatków. Jeśli jednak nudzi Cię tradycyjna jajecznica lub omlet, to spróbuj zrobić sadzoniaka. Jest to swoiste połączenie obu dań, ale o zupełnie innej jakości.
Przepis na sadzoniaka
Aby zrobić sadzoniaka, nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczą Ci:
- boczek w plastrach,
- jajka,
- rukola,
- szczypiorek,
- chleb,
- masło
- sól i pieprz ziołowy.
Zanim zaczniesz smażyć, wybierz odpowiednią patelnię. Powinna ona pomieścić tyle jajek, ile chcesz zużyć do jednej porcji, np. 3 sztuki.
Na zimną patelnię wyłóż plastry boczku. To jak to zrobisz, zależy od Twojej wizji – możesz ułożyć je na krzyż lub w kratkę. Teraz postaw patelnię na palniku i ustaw grzanie na średnią moc. Od razu wbij jajka. Dopraw je solą i pieprzem. Smaż do ścięcia białka.
W międzyczasie posmaruj kromkę chleba masłem i wstaw ją do tostera lub na drugą patelnię. Opiekaj do uzyskania złocistej chrupkiej skórki.
Na sadzoniaka wyłóż świeżą rukolę i złóż go w pół, tak aby zmieścił Ci się na kromkę. Teraz wyłóż go na grzankę. Do udekorowania użyj szczypiorku i voilà. W parę chwil masz sycące i pyszne śniadanie.
Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.
Udostępnij