Nadziewane awokado, czyli prosty przepis na szybkie i smaczne śniadanie 

Udostępnij

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Gefüllte Avocado zum Frühstück - Rezept

Udostępnij

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Twoja poranna dawka energii na talerzu

To, że z rana jest zwykle mało czasu, nie oznacza, że musi być nieciekawie i niezdrowo. Wręcz przeciwnie. Nasz ekspert Michał ma dla Ciebie propozycję – naładowane awokado, które da Ci energię i wprawi w dobry nastrój. Przepis jest naprawdę prosty i szybki! 

Przepis na nadziewane awokado 

Do przygotowania nadziewanego awokado potrzebujesz: 

Dwie sztuki awokado przetnij na pół. Po wyjęciu pestki lekko pogłęb dołek, aby zmieściło się w nim całe jajko. Wbij jajka. Teraz użyj odrobiny soli i pieprzu. Dodaj do środka ulubione składniki, takie jak np. chrupiące szparagi, boczek, pomidorki koktajlowe i ser cheddar. Nadziewane awokado włóż do piekarnika ustawionego na 180°C na kilka minut. Gdy jajka się zetną, udekoruj je szczypiorkiem i bazylią. Podawaj, póki ciepłe z kromkami pumpernikla.


Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej