Jajka możesz przygotować na setki różnych sposobów. Jednym z najciekawszych jest jajko po wiedeńsku, czyli w koszulkach. Wiele osób się obawia jego przygotowania. Jeśli do nich należysz, to nasz ekspert chętni Ci pokaże, jak je zrobić. Poznaj przepis na szybkie jajka po wiedeńsku na śniadanie!
Jajka możesz przygotować na setki różnych sposobów. Jednym z najciekawszych jest jajko po wiedeńsku, czyli w koszulkach. Wiele osób się obawia jego przygotowania. Jeśli do nich należysz, to nasz ekspert chętni Ci pokaże, jak je zrobić. Poznaj przepis na szybkie jajka po wiedeńsku na śniadanie!
Zawsze jest czas na śniadanie!
Wiele osób nie jada śniadań, tłumacząc się, że zwyczajnie nie mają czasu. Taki szybki styl życia nie jest dla nich dobry. Śniadanie daje w końcu energię na cały dzień. Nie bądź jak Ci ludzie i postaraj się znaleźć, chociaż parę minut, aby zjeść coś z rana.
Mając to na uwadze Michał, nasz ekspert, postanowił pomóc Ci i wszystkim, którzy są w ciągłym biegu. Przygotował on przepis na łatwe do zrobienia jajka po wiedeńsku w 7 minut. Takie śniadanie dostarczy nie tylko wystarczająco dużo energii, ale i zachwyci Twoje podniebienie.
Przepis na jajka po wiedeńsku
Poniżej znajdziesz listę składników, z których zrobisz jajka po wiedeńsku:
- jajka,
- boczek,
- pomidory,
- prażona cebula,
- prażone pestki dyni i słonecznika,
- ocet,
- szczypiorek,
- chleb.
Boczek pokrój na drobne kawałki i wrzuć go na patelnię. Smaż na wolnym ogniu, aby wytopić cały tłuszcz. Gdy już z boczku zrobią się chrupkie skwarki, odcedź go od tłuszczu i odstaw na bok. Pomidory umyj i pokrój w concasse, czyli drobną kostkę. Pestki i cebulę odstaw do osobnych miseczek.
Kupując jajka, staraj się wybierać te o najwyższej jakości. Najlepsze będą prosto od kury z zaufanej fermy czy gospodarstwa. Ewentualnie wybierz jajka sklepowe klasy 0. Zwróć tylko uwagę na datę umieszczoną na opakowaniu.
Wlej wodę do garnka i podgrzej ją na średnim ogniu. Nie doprowadzaj jej do wrzenia, ponieważ gotująca się woda rozerwie jajka. Do garnka dodaj też trochę octu. Przyspieszy on ścinanie białek. Zanim dodasz jajka, zamieszaj delikatnie wodę, aby powstał wir. W ten sposób uzyskasz jajeczną kulkę. Kolejne jajka wbijaj dopiero po delikatnym ścięciu poprzedniego. W międzyczasie możesz zamieszać wodę, ale bardzo delikatnie!
Ugotowane jajka w koszulkach wyłóż za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby obciekły. Następnie przełóż je do ładnej szklanki i dodaj trochę masła, soli oraz pieprzu. Teraz wsyp pokrojone pomidory, cebulkę, pestki i boczek. Na koniec udekoruj całość szczypiorkiem. Śniadanie podawaj z kromką chleba.
I gotowe! Przygotowanie zajmuje zaledwie 7 minut, więc na pewno z rana zdążysz zjeść jajka po wiedeńsku na śniadanie.
Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.
Udostępnij