Nie ma lepszego śniadania na słodko niż naleśniki z owocami. A co jeśli Ci powiem, że możesz je zrobić w zupełnie inny sposób? W sposób doskonale znany w każdej szwedzkiej kuchni? Dowiedz się więc, jak zrobić naleśniki pannkakor z owocami i pysznym kremem mascarpone. Z nimi każdy dzień rozpoczniesz na pełnych obrotach.
Nie ma lepszego śniadania na słodko niż naleśniki z owocami. A co jeśli Ci powiem, że możesz je zrobić w zupełnie inny sposób? W sposób doskonale znany w każdej szwedzkiej kuchni? Dowiedz się więc, jak zrobić naleśniki pannkakor z owocami i pysznym kremem mascarpone. Z nimi każdy dzień rozpoczniesz na pełnych obrotach.
Na słodko nie znaczy niezdrowo. Jak zrobić pannkakor?
Szwedzi, podobnie, jak każdy inny kraj na świecie, ma swoje tradycyjne śniadanie. Podczas gdy na daleki wschodzie zajadają się ryżem, a we Francji croissantami, to na Półwyspie Skandynawskim mamy swoim pociechom robią pannkakor. Czym one są?
Są to smażone placuszki o puszystej strukturze, które dają bardzo dużo energii. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom czegoś słodkiego. Na szczęście, pomimo dodatku cukru, pannkakor zrobisz też na zdrowo. Wystarczy, że wykorzystasz owoce i trochę miodu. Jak w takim razie zrobić te szwedzkie naleśniki?
Przepis na pannkakor
Do przygotowania pannkakor potrzebujesz:
- jajek,
- mleka,
- cukru,
- mąki,
- proszku do pieczenia,
- oleju do smażenia.
Z kolei do zrobienia kremu wykorzystaj:
- serek mascarpone,
- jogurt grecki,
- miód.
Przyrządzanie pannkakor zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę, a gdy to zrobisz odstaw je na bok. Następnie utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj do nich mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy wkomponuj w nią pianę z białek. Najlepiej zrób to za pomocą łyżki i powoli, aby nie wybić powietrza z piany. Im będzie go więcej, tym bardziej puszyste uzyskasz placuszki. Ciasto odstaw na parę minut.
W międzyczasie warto zrobić krem. W miseczce lub robocie kuchennym, jeśli robisz większą ilość, wymieszaj mascarpone, miód i jogurt. Proporcje są dowolne. Dla większej słodyczy dodaj więcej miodu. Jeżeli chcesz bardziej zbitą masę, daj więcej serka. Jogurt z kolei rozrzedzi całość.
Na patelni rozgrzej nieco oleju i wylej na nią tyle ciasta, aby uzyskać niewielkie placuszki. Chcąc uzyskać idealne pannkakor, warto skorzystać z okrągłych rantów cukierniczych. Dzięki nim naleśniki będą identycznej wielkości, a do tego lepiej wyrośnięte. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz wsadzając patelnię z pannkakor do nagrzanego piekarnika.
Wyłóż gotowe placki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie ułóż je na talerzu, na każdy połóż łyżkę kremu i udekoruj wybranymi owocami. Świetnie sprawdzają się truskawki, maliny czy jagody. Nasz ekspert poleca również dodać odrobinę tartej ciemnej czekolady i listki mięty. Smacznego!
Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.
Udostępnij