W dobie pandemii, jak i po jej zakończeniu wielu z nas obawia się niechcianych bakterii na przedmiotach. Nie chodzi tylko o codziennie dotykane smartfony czy klamki, ale również to, co przynosimy do domu np. ze sklepu. Dlatego w naszym artykule spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy dezynfekcja zakupów ma sens i ewentualnie jak najlepiej ją przeprowadzać. Poznasz także sprzęt, który pomoże Ci utrzymać higienę na najwyższym poziomie.
W dobie pandemii, jak i po jej zakończeniu wielu z nas obawia się niechcianych bakterii na przedmiotach. Nie chodzi tylko o codziennie dotykane smartfony czy klamki, ale również to, co przynosimy do domu np. ze sklepu. Dlatego w naszym artykule spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy dezynfekcja zakupów ma sens i ewentualnie jak najlepiej ją przeprowadzać. Poznasz także sprzęt, który pomoże Ci utrzymać higienę na najwyższym poziomie.
Czy dezynfekcja zakupów jest konieczna?
Udowodniono, że koronawirus SARS-CoV-2 może przetrwać na powierzchniach płaskich wykonanych z różnych tworzyw nawet do kilku dni. Przykładowo na szkle do 4 dni, a na plastiku do tygodnia. Czym innym jest jednak jego żywotność, a czym innym aktywność mogąca prowadzić do zakażenia człowieka. Wirus może się utrzymywać na danym przedmiocie, ale nie zawsze stanowi dla nas zagrożenie. Zatem ryzyko zakażenia poprzez styczność np. z opakowaną żywnością jest relatywnie małe.
Jedną z podstaw profilaktyki zakażeń SARS-CoV-2 jest częste i staranne mycie rąk. Trzeba o nim pamiętać w szczególności zaraz po przyjściu do domu oraz skorzystaniu z toalety. Najlepiej robić to także po przyniesieniu zakupów, a następnie po ich wypakowaniu. W przypadku tej czynności większym bowiem zagrożeniem jest wirus mogący znajdować się na dłoniach i być przenoszony dalej niż same kupione produkty. Jak zatem powinna wyglądać dezynfekcja zakupów?
Jak dezynfekować zakupy?
Po przyniesieniu toreb do domu najlepiej wyznaczyć miejsce do ich wypakowywania. Po wypakowaniu ewentualnie można przetrzeć zakupy chusteczkami nasączonymi płynem dezynfekcyjnym. Produkty, które nie wymagają przechowywania w oryginalnych opakowaniach można przełożyć do własnych, np. mąkę, makaron lub herbatę przesypać do pojemnika, a chleb umieścić w chlebaku. Owoce i warzywa trzeba bezwzględnie myć pod bieżącą ciepłą wodą. Nie należy traktować ich płynami dezynfekcyjnymi zawierającymi alkohol! Te, które można obierać, najlepiej spożywać bez skórki. Na koniec, po rozmieszczeniu wszystkich produktów, warto zdezynfekować blat, na który były wyjmowane.
Jeśli należysz do grupy wysokiego ryzyka zakażeniem SARS-CoV-2 lub obawiasz się, że koronawirus na przedmiotach może być nadal niebezpieczny, warto przeprowadzić „kwarantannę” zakupów. W tym celu wystarczy odłożyć je w inne miejsce na 24 h lub nawet dłużej. Dotyczy to oczywiście produktów, które przez ten czas nie będą potrzebne i nie zepsują się. Przykładowo, nie wolno przechowywać żywności wymagającej warunków chłodniczych na balkonie, kiedy temperatura powietrza wynosi np. 15°C.
Do domu nie przynosimy wyłącznie zakupów spożywczych, ale również listy i paczki. Choć aktywność koronawirusa na papierze wynosi zaledwie kilka godzin i ryzyko zakażenia jest niewielkie, warto zawsze umyć ręce po odebraniu przesyłki oraz wyrzucić kopertę.
Aby mieć całkowitą pewność, że wirus nie został przyniesiony ze sklepu, po dezynfekcji zakupów warto zadbać o torby. Tekstylne można wyprać w odpowiednio wysokiej temperaturze, np. 60 lub 90°C, a następnie dodatkowo wyprasować. Żelazko zapewnia nie tylko usuwanie drobnoustrojów za pomocą temperatury, ale dodatkowo estetyczny wygląd. Jednorazowe torebki najlepiej wyrzucać.
Przede wszystkim należy jednak pamiętać, że odkażanie zakupów to środek pomocniczy. Wirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, zatem największe ryzyko zakażenia istnieje w dużych skupiskach ludzi. Sklepy najlepiej odwiedzać rzadko i kupować tyle, aby produktów starczyło na dłuższy czas. Zachowując dystans do innych klientów oraz dbając o higienę dłoni, mamy większą szansę na uniknięcie zakażenia. Zatem zamiast zastanawiać się nad tym, jak dezynfekować zakupy, lepiej zadać sobie pytanie: jak często muszę wychodzić do sklepu?
Profilaktyka koronawirusa na powierzchniach
Z poprzednich części artykułu wiesz już, jakich zasad należy przestrzegać, aby bezpiecznie robić i wypakowywać zakupy. Jednak zagadnienie ryzyka utrzymywania się koronawirusa poza organizmem człowieka nie wiąże się jedynie z wizytami w sklepie. Tym, co sprzyja walce z zakażeniami, jest szeroko pojęta dbałość o higienę. Nie chodzi tylko o mycie rąk i przestrzeganie dystansu społecznego, ale również stosowanie właściwych rozwiązań technicznych wszędzie, gdzie są niezbędne.
Bez wątpienia jedną z branż, która musi szczególnie uważnie dbać o higienę jest gastronomia. Jej zasady zostały szczegółowo przedstawione w przepisach sanitarnych i stanowią podstawę działania restauracji, barów szybkiej obsługi, kawiarni, firm cateringowych, a także mobilnych punktów serwujących żywność. Higiena w gastronomii to oprócz standardowych wymogów, również pole do popisu dla producentów nowoczesnego sprzętu gastronomicznego. Handlowcy prześcigają się w oferowaniu urządzeń, które usprawniają pracę w kuchni i zapewniają jej wysokie standardy. Z założenia profesjonalne produkty powinny charakteryzować się ergonomią, być proste w obsłudze i co szczególnie ważne w kontakcie z żywnością – łatwe w utrzymaniu czystości.
Ściśle związanym z najwyższymi standardami higieny procesem jest sterylizacja. Zawitała ona do gastronomicznych kuchni wraz ze sterylizatorami do noży. Wspomniane urządzenia doskonale odkażają noże z różnych drobnoustrojów dzięki wbudowanej lampie UV. Dezynfekcja sztućców jest nieco bardziej skomplikowana niż np. dezynfekcja zakupów, ale za to niezbędna, aby mieć pewność, że noże wyróżniają się idealną czystością.
Siedliskiem biologicznych zagrożeń może być niekiedy woda. Choć kranówkę poddaje się regularnym badaniom, dodatkowo poprawić jej jakość uda Ci się we własnym zakresie. Służą temu filtry do uzdatniania wody. Ich rolą jest usuwanie zanieczyszczeń takich jak bakterie, wirusy, metale ciężkie i związki organiczne. Dodatkowo chronią przed kamieniem, gdyż zapobiegają osadzaniu się minerałów. Przefiltrowana woda jest miękka i krystalicznie czysta. Doskonale nadaje się dzięki temu do przyrządzania posiłków (także dla niemowląt), parzenia wyśmienitej herbaty i kawy oraz stosowania np. w żelazkach, parownicach i nawilżaczach.
Podobną funkcję pełnią destylatory do wody. Nie są to urządzenia umieszczane pod zlewem, ale świetnie sprawdzą się w oczyszczaniu wody na mniejszą skalę. Zwykle mają pojemność wynoszącą kilka litrów i pozwalają oczyścić w zależności od wydajności ok. 1 l w godzinę. W zależności od modelu dysponują regulacją temperatury.
- Destylator do wody – 4 l – regulacja temperatury – szklany dzbanek 519,00 zł
- Destylator do wody – 4 l – regulacja temperatury 369,00 zł
- Destylator do wody – 4 l – szklany dzbanek 469,00 zł
-
Destylator do wody – 4 l
399,00 zł359,00 zł
Choć ryzyko zakażenia koronawirusem w gastronomii zostało zredukowane ze względu na wprowadzenie surowych obostrzeń specjalnie dla tej branży, obowiązują w niej również ogólne standardy. We wszystkich punktach bezpośredniej obsługi klienta stosuje się przezroczyste osłony z plexi. W sklepach, restauracjach, aptekach, urzędach i różnych salonach usługowych są one umieszczone w miejscach takich jak lady oraz stanowiska kasowe. Pozwalają oddzielić pracownika od klienta przy jednoczesnym zachowaniu kontaktu. Posiadają specjalne okienka, przez które można wygodnie podać gotówkę, terminal do kart płatniczych i dokumenty.
-
Osłona z plexi – 95 x 65 cm
159,00 zł79,00 zł -
Osłona z plexi – 82 x 60 cm
149,00 zł69,00 zł -
Osłona z plexi – 95 x 80 cm
319,00 zł229,00 zł - Osłona z plexi – 95 x 65 cm – duże okienko 50 x 16 cm
Odkażanie zakupów – ostrożności nigdy za wiele
Dezynfekcja zakupów nie jest koniecznym warunkiem utrzymania higieny w dobie pandemii. Koronawirus SARS-CoV-2 znajdujący się na powierzchniach opakowań produktów spożywczych nie stanowi tak dużego zagrożenia jak przenoszenie drogą kropelkową, np. poprzez kichnięcie czy kaszlnięcie. Podstawą profilaktyki jest częste mycie i dezynfekowanie rąk. Nie bez przyczyny przy wejściu do każdego sklepu umieszcza się dozowniki ze specjalnym płynem. Głównie na rękach przenosi się większość drobnoustrojów i właśnie o higienę rąk należy starannie dbać.
Odkażanie zakupów wystarczy traktować pomocniczo. Część kupionych produktów można przecierać chusteczkami dezynfekującymi, a te o długiej trwałości przechować na balkonie (pod warunkiem optymalnej temperatury panującej na zewnątrz). Warto pozbywać się jednorazowych toreb foliowych po zużyciu, a tekstylne – prać.
Udostępnij