Blendery kielichowe – recenzja i porównanie

Udostępnij

Blender to obecnie podstawowe wyposażenie niemal każdego lokalu gastronomicznego. Ale jaki wybrać? Nasz ekspert podpowiada, który sprzęt będzie idealny do restauracji, a który sprawdzi się w barze szybkiej obsługi z sokami i smoothie.

Udostępnij

Blender to obecnie podstawowe wyposażenie niemal każdego lokalu gastronomicznego. Ale jaki wybrać? Nasz ekspert podpowiada, który sprzęt będzie idealny do restauracji, a który sprawdzi się w barze szybkiej obsługi z sokami i smoothie.

Blender kielichowy – dlaczego musisz go mieć?

Funkcjonalne blendery kielichowe to urządzenia bez których nie obejdzie się współczesna gastronomia. Przyrządzisz dzięki nim przeciery, puree, musy i soki owocowo-warzywne. Świetnie nadają się też do kruszenia lodu oraz innych twardych dodatków typu orzechy.

Szef kuchni Michał Orłowski omawia i porównuje dwa blendery marki Royal Catering. Oba urządzenia są dość podobne, ponieważ dysponują mocą 1500 W. Model RCMB-2LB rozwija przy tym 32000 obr./min, natomiast RCMB-2LA nieco więcej: 38000 obr./min. Różnią się jednak funkcjami, co sprawia, że sprawdzą się w nieco innych lokalach.

Funkcje blendera to rzecz kluczowa

Okazuje się, że wybór właściwego blendera jest niezwykle istotny. Pomimo podobnej budowy i wydajności do restauracji świetny będzie model RCMB-2LB. Dysponuje on manualną regulacją prędkości. Dzięki niej doświadczony kucharz ma pełną kontrolę nad procesem rozdrabniania. Wygodnie wyreguluje szybkość obrotu ostrzy w zależności od typu składników.

Z kolei blender RCMB-2LA posiada funkcje timera (mielenie przez 35 / 60 / 90 s) oraz trójstopniową regulację prędkości. Będzie więc idealny do barów, gdzie liczy się szybkość i powtarzalność – np. oferujących soki lub smoothie. Może być też śmiało obsługiwany przez mniej wprawione osoby, które podczas pracy bazują na sprawdzonych recepturach.

Blendery kielichowe – podsumowanie

Dlaczego warto wybrać akurat blendery marki Royal Catering? Okazuje się, że urządzenia te mają szereg cenionych w gastronomii zalet. Przede wszystkim dysponują otworem w pokrywie, który umożliwia dokładanie składników podczas pracy. Zapobiega to chlapaniu i nie trzeba wyłączać sprzętu. Otwór tego typu będzie też niezbędny w trakcie emulgowania, kiedy stopniowo dodaje się masło lub dolewa olej. Inną zaletą jest wygodne czyszczenie. Elementy można rozkręcić i umyć np. w zmywarce. Również noże są wyjmowane, co umożliwia ich wygodne naostrzenie.

Niezwykle istotną cechą jest bezpieczeństwo. Dzięki specjalnej ochronie sprzęt nie uruchomi się, jeżeli kielich nie zostanie poprawnie nałożony. Pojemnik jest przy tym wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego bez BPA, które odznacza się bezpieczeństwem dla zdrowia.

Michał Orłowski radzi, aby kompletując wyposażenie lokalu, zawsze wybierać produkty przeznaczone typowo dla gastronomii. – Są trwalsze i bardziej funkcjonalne, a przez to będą działały dłużej – podkreśla. Zaznacza przy tym, że sprawdzą się również w domowej kuchni. – Lubisz poranne smoothie o idealnej konsystencji? Te blendery poradzą sobie nawet z najtwardszymi nasionami!


Pracuję z profesjonalnym sprzętem każdego dnia. W tym filmie zadbałem o to, aby dokładnie przetestować ten produkt. Możesz sprawdzić, w jaki sposób pracuje, a następnie zdecydować, który model wybrać do swojej firmy. Mam nadzieję, że mój film i wskazówki pomogą w jeszcze efektywniejszym prowadzeniu Twojej działalności.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej