Piekarnik elektryczny czy gazowy – który wybrać?

Udostępnij

Piekarnik elektryczny czy gazowy - który wybrać?

Piekarnik gazowy czy elektryczny — który lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Urządzenia te różnią się od siebie nie tylko sposobem zasilania. Wybór między piekarnikiem gazowym a elektrycznym jest ważny, ponieważ określi to, jak będziesz gotować. Wpłynie też na sposób urządzenia pomieszczenia kuchennego. Jakie są plusy i minusy poszczególnych rodzajów piekarników?

Udostępnij

Piekarnik elektryczny czy gazowy – który wybrać?

Piekarnik gazowy czy elektryczny — który lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Urządzenia te różnią się od siebie nie tylko sposobem zasilania. Wybór między piekarnikiem gazowym a elektrycznym jest ważny, ponieważ określi to, jak będziesz gotować. Wpłynie też na sposób urządzenia pomieszczenia kuchennego. Jakie są plusy i minusy poszczególnych rodzajów piekarników?

Plusy i minusy piekarnika gazowego

Kuchnia gazowa występuje w kilku wariantach, w tym jako:

Jedną z głównych zalet sprzętu tego typu są koszty utrzymania. Gaz jako źródło zasilania jest tańszy w porównaniu do prądu. Ponadto, koszt zakupu urządzenia gazowego jest też często niższy w porównaniu do kuchni elektrycznej.

Piekarnik tego typu możesz podłączyć nie tylko do instalacji gazowej danego budynku. Urządzenie będzie też działać po podpięciu do butli. Piekarnik gazowy może być więc dobrym rozwiązaniem, jeśli mieszkasz bądź prowadzisz lokal w miejscu o niezbyt rozwiniętej infrastrukturze.

Jeżeli zastanawiasz się, co będzie lepsze, piekarnik elektryczny czy gazowy, weź też pod uwagę to, że ten drugi rodzaj urządzenia pozwoli Ci gotować nawet wtedy, gdy nagle zabraknie prądu.

Atutem urządzeń na gaz jest także łatwość obsługi. Zazwyczaj taki sprzęt jest wyposażony w wygodne pokrętła. Najczęściej nie musisz mieć zapałek, żeby wytworzyć płomień. Obecnie zapalarka jest często wbudowana w każdy palnik, a uruchamia się ją wciskając gałkę na froncie piekarnika elektrycznego.

Piekarniki gazowe nie mają tylu funkcji związanych z przygotowywaniem potraw, ile piekarniki elektryczne. Ponadto, brakuje im opcji samooczyszczania, która znacznie ułatwia bieżącą eksploatację i utrzymanie sprzętu w dobrym stanie.

Różnice między piekarnikiem gazowym a elektrycznym dotyczą też kwestii bezpieczeństwa. Gaz ziemny jest łatwopalny, trzeba więc koniecznie zadbać o szczelność instalacji. Producenci wyposażają kuchenki w tzw. zabezpieczenia przeciwwypływowe, które odcinają dopływ gazu po zgaśnięciu płomienia, ale pewne ryzyko związane z eksploatacją jednak istnieje. Dodatkowo, pomieszczenie, w którym znajduje się kuchnia gazowa musi być odpowiednio wentylowane. Możliwe, że trzeba będzie zamontować nad urządzeniem okap, który będzie mechanicznie wymieniał powietrze.

Zalety i wady piekarnika elektrycznego

Piekarnik elektryczny może wymagać podłączenia do układu trójfazowego, czyli sieci o napięciu 400 V. W nowym budownictwie jest to właściwie standard. W starszych nieruchomościach może istnieć konieczność zmodyfikowania instalacji elektrycznej, przekształcenia sieci z jednofazowej na trójfazową. Żeby ocenić, czy masz możliwość korzystania z piekarnika na prąd w danym lokalu, najlepiej będzie poradzić się elektryka.

De facto konieczność podłączenia do instalacji o odpowiednim napięciu jest jedyną większą wadą piekarnika elektrycznego. Do minusów można także zaliczyć wyższy koszt eksploatacji w porównaniu do piekarnika gazowego. Z drugiej strony, jeśli zainwestujesz w urządzenie o wysokiej klasie energetycznej, np. A++, różnica w opłatach w stosunku do sprzętu na gaz nie powinna być znacząca.

Piec gazowy a piekarnik elektryczny — który ma więcej funkcji? Z tego porównania zwycięsko wychodzi sprzęt na prąd. Kuchenki elektryczne mają większe możliwości, jeśli chodzi o tryby pieczenia. Do dyspozycji będziesz mieć nie tylko standardowe grzanie, ale też termoobieg czy funkcję grilla.

Ponadto, piekarnik elektryczny pozwala bardziej precyzyjnie ustawiać temperaturę w porównaniu do kuchni gazowej. Niektóre modele mają funkcję timera – sprzęt wyłączy się samoczynnie po ustalonym przez Ciebie czasie. Co więcej, wybrane piekarniki elektryczne mają specjalne, automatyczne programy do przygotowywania określonych typów potraw. Gdy z menu wybierzesz przepis na kurczaka ważącego kilogram, piekarnik elektryczny sam dostosuje czas i temperaturę pieczenia.

W przypadku lokali gastronomicznych, atutem piekarników elektrycznych jest większa elastyczność, jeżeli chodzi o możliwości aranżacyjne. Projekt technologiczny baru czy restauracji będzie łatwiej przygotować, ponieważ kuchenka na prąd nie musi się znajdować przy rurze. Odpowiednich przyłączy elektrycznych jest zazwyczaj więcej w porównaniu do gazowych. Piekarnik nie musi się też znajdować pod dedykowanym wyciągiem.

Piec gazowy a piekarnik elektryczny – różnice w pieczeniu

Piekarnik elektryczny czy gazowy – które z tych urządzeń pozwoli łatwiej przygotowywać potrawy? Większą wszechstronność zapewni Ci sprzęt zasilany prądem. Dlaczego?

Piec gazowy ma jedno źródło ciepła, pod postacią palnika zlokalizowanego na dole komory pieczenia. W związku z tym, dana potrawa jest podgrzewana tylko od spodu. Poza tym, w piekarniku gazowym ciepło rozprowadzane jest mniej równomiernie w porównaniu do piekarnika elektrycznego. Wymienione czynniki sprawiają, że szykowane jedzenie może się przypalać od spodu, niekoniecznie będzie tak samo podgrzane na całej powierzchni, a w ciastach może powstawać zakalec.

W piekarniku elektrycznym możesz ustawić grzanie od góry, od dołu lub z obu kierunków równocześnie. Dzięki termoobiegowi temperatura będzie stała i taka sama w każdym miejscu komory. Możesz przygotowywać kilka dań równocześnie i na różnych piętrach, bez obaw o to, że jedno z nich będzie niedopieczone lub zimne, a drugie zbytnio nagrzane czy przypalone.

Różnica między piekarnikiem elektrycznym a gazowym polega też na czasie nagrzewania. Urządzenie na prąd osiąga docelową temperaturę szybciej, potrawy przygotujesz więc w krótszym czasie. Poza tym, kuchenka elektryczna może mieć tryb gotowania parowego, co pozwala zachować aromat i wartości odżywcze składników. Będzie to miało szczególne znaczenie, jeśli będziesz szykować w piekarniku warzywa.

Większe możliwości i poziom bezpieczeństwa oferowane przez piekarnik elektryczny to również argument za tym, żeby właśnie tego typu sprzęt wybrać, gdy dobierasz wyposażenie kuchni gastronomicznej. Dania szybciej będą lądować na stołach klientów, kucharze będą mieli większą kontrolę nad tym, jak powstają potrawy i nie będzie ryzyka, że w gorączce przygotowywania jedzenia z kuchenki nagle buchnie płomień, gdy coś spadnie z palnika.

Piekarniki najwyższej jakości – jakie powinien mieć cechy?

Wybór odpowiedniego sprzętu powinien być uzależniony od kilku czynników. Jednym z nich jest konieczność dopasowania kuchenki do danego pomieszczenia. Zanim kupisz piekarnik, sprawdź, czy zmieści się w Twoje kuchni na szerokość.

Możesz też wybrać sprzęt do zabudowy. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że nie rzuca się tak w oczy na tle mebli. Ponadto, masz większe możliwości, jeśli chodzi o aranżację. Piekarnik do zabudowy możesz zainstalować nie tylko pod blatem, ale też w kolumnie, na wysokości klatki piersiowej. Dzięki temu nie trzeba się schylać, żeby włożyć potrawę do komory pieczenia.

Piekarnik do zabudowy gazowy czy elektryczny – który lepiej się sprawdzi? Przez wzgląd na większą funkcjonalność i brak konieczności doprowadzania instalacji gazowej do danego miejsca w pomieszczeniu, lepszym rozwiązaniem może być piekarnik na prąd. Możesz też zdecydować się na rozwiązanie, które polega na montażu palników gazowych na blacie oraz osobnego piekarnika elektrycznego.

Piekarnik dobrej jakości powinien mieć przede wszystkim dużo opcji ułatwiających przyrządzanie potraw, w tym wspomniany termoobieg, możliwość podgrzewania od góry i dołu, funkcję grilla. Zwróć uwagę czy sprzęt został wyposażony w rozwiązania ułatwiające czyszczenie. Wykorzystywane są takie technologie, jak pyroliza (spalanie nieczystości w wysokiej temperaturze) czy kataliza (stosuje się filtry, na których osadza się tłuszcz i inne zanieczyszczenia).

Higiena i utrzymanie urządzenia w dobrym stanie będzie szczególnie ważne z punktu widzenia BHP w gastronomii. Gdy będziesz dobierać piekarnik do restauracji czy baru, dobrym pomysłem może być inwestycja w kuchenkę ze stali nierdzewnej. Materiał ten łatwo się czyści i jest odporny na korozję. Piekarnik do lokalu gastronomicznego może mieć wysokie nóżki, dzięki którym łatwiej będzie wyczyścić podłogę, bez konieczności przesuwania sprzętu.

Gdy zdecydujesz się na kuchenkę na prąd, musisz jeszcze podjąć decyzję o tym, czy lepsza będzie płyta indukcyjna czy elektryczna. Gotowanie na indukcji wymaga specjalnych garnków i patelni. Z drugiej strony, jest rozwiązaniem bezpiecznym. Podgrzewana jest nie sama płyta, ale naczynie, spada więc ryzyko poparzenia. W przypadku gastronomii istotnym faktem jest też to, że płyta indukcyjna nie generuje ciepła, co sprawia, że w kuchni jest chłodniej.

Podsumowując – piekarnik gazowy czy elektryczny?

Jaki piekarnik będzie dla Ciebie lepszy, gazowy czy elektryczny? Jeżeli przede wszystkim zależy Ci na niskich kosztach i rzadko pieczesz, zdecyduj się na kuchnię gazową, ewentualnie urządzenie z palnikami oraz elektrycznym piecykiem.

Piekarnik elektryczny jest rozwiązaniem nowocześniejszym i z potencjalnie większą liczbą funkcji. Będzie też sprzętem bezpieczniejszym, a także pozwalającym przygotowywać potrawy szybciej i w bardziej kontrolowanych warunkach w porównaniu do piekarnika gazowego.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej