Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej – urządzamy stanowisko pracy profesjonalnego kucharza

Udostępnij

Żaden lokal gastronomiczny, a w zasadzie jego zaplecze kuchenne nie mogłoby sprawni funkcjonować bez profesjonalnego stołu roboczego. Mebel ten stanowi stanowisko pracy kucharza, który to na stołowym blacie przygotowuje swoje kulinarne arcydzieła. Oczywiście istnieją rozmaite  stoły gastronomiczne, które różnią się od siebie nie tylko wymiarami, ale też funkcjonalnością i przeznaczeniem. Jeśli więc planujesz urządzić profesjonalne stanowisko pracy dla kucharza, a tym samym zwiększyć efektywność swojego lokalu, polecamy przeczytać nasz poradnik.

Udostępnij

Żaden lokal gastronomiczny, a w zasadzie jego zaplecze kuchenne nie mogłoby sprawni funkcjonować bez profesjonalnego stołu roboczego. Mebel ten stanowi stanowisko pracy kucharza, który to na stołowym blacie przygotowuje swoje kulinarne arcydzieła. Oczywiście istnieją rozmaite  stoły gastronomiczne, które różnią się od siebie nie tylko wymiarami, ale też funkcjonalnością i przeznaczeniem. Jeśli więc planujesz urządzić profesjonalne stanowisko pracy dla kucharza, a tym samym zwiększyć efektywność swojego lokalu, polecamy przeczytać nasz poradnik.

Rodzaje stołów kuchennych (stoły przyścienne, stoły ze zlewem, stoły do zmywarek, stoły centralne, stoły na kółkach)

Meble gastronomiczne, którymi są stoły ze stali nierdzewnej występować mogą w różnej postaci. Każda z nich to oczywiście produkt przeznaczony do innego celu i mający być pomocą podczas wykonywania prac na zapleczu profesjonalnej kuchni. Ze względu na funkcjonalność przypisaną zróżnicowanym stanowiskom roboczym, poszczególne stoły kuchenne charakteryzują się typowymi dla siebie cechami i zastosowaniem. 

To czy potrzebujesz każdego z nich, jest oczywiście sprawą indywidualną, zależną w głównej mierze od architektury kuchni i zakresu prac gastronomicznych w niej wykonywanych. Zobaczmy na czym polega ten podział stołów roboczych. 

Charakterystyka profesjonalnego stołu gastronomicznego ze stali nierdzewnej

Stoły gastronomiczne Royal Catering to sprzęt ceniony przez specjalistów z branży HoReCa. Na tle konkurencji wyróżniają się m.in. solidnym wykonaniem i przemyślaną konstrukcją. Przeczytaj, dlaczego w załączonym dokumencie. OTWÓRZ

Poznaliśmy już podział stołów gastronomicznych. Wiemy więc, czym poszczególne rodzaje różnią się od siebie, a także jakie funkcje spełniają na kuchennym zapleczu. Pomimo to należy jednak pamiętać, że wszystkie one spełniać powinny kilka ogólnych założeń, składających się na ogólną charakterystykę profesjonalnego stołu gastronomicznego. Sprawdźmy jak to wygląda w praktyce. 

Jedną z cech charakteryzujących profesjonalny stół kuchenny, jest jego biologiczna obojętność. Z tego właśnie względu najczęstszym materiałem używanym do produkcji mebli gastronomicznych jest stal nierdzewna. Oprócz wielu zalet wykazuje ona całkowity brak wchodzenia w reakcje z żywnością. Dzięki temu mamy pewność, że przygotowywane w naszej kuchni potrawy nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowi gości. 

Kolejną cechą charakteryzującą stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej jest łatwość utrzymania ich w czystości. Stal nierdzewna jest odporna bowiem na różnego rodzaju trwałe zabrudzania, o które, jak nietrudno się domyślić, w ferworze pracy na zapleczu kuchennym jest bardzo łatwo. Żeby więc przestrzegać restrykcyjnych zasad higieny w miejscach zbiorowego żywienia, stanowiska robocze muszą być bezwzględnie czyste. Stal nierdzewną można myć najzwyklejszymi detergentami i po przetarciu szmatką wyglądać będzie jak nowa. 

Trzecią z zalet profesjonalnych stołów gastronomicznych jest ich wysoka trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Również w tym przypadku wynika ona z cech stali nierdzewnej. Ta bowiem, oprócz braku podatności na korozję, wykazuje również odporność na trwałe odkształcenia, wgniecenia i zarysowania. W efekcie więc nawet najintensywniej eksploatowany stół roboczy nie ulegnie tak łatwo uszkodzeniu, a jego blat zawsze będzie charakteryzował się równą powierzchnią. 

Stół ze stali nierdzewnej w profesjonalnym wydaniu powinien posiadać też solidną konstrukcję. Oprócz idealnie dopasowanych elementów, silnych śrub i wsporników, niektóre modele dysponują też wzmocnieniem w postaci drewnianej listwy umieszczonej pod blatem. Solidna konstrukcja w przypadku stołów gastronomicznych jest o tyle ważna, że bardzo często stać będą na nich różne ciężkie urządzenia, wielkie naczynia wypełnione potrawami. Nawet z dużym obciążeniem stół powinien zachować pełnię swej funkcjonalności. 

Ostatnią cechą ważną dla profesjonalnych stołów kuchennych jest ich stabilność. Oczywiście po części wynika ona z poprzedniej cechy, jednakże dużą rolę odgrywają tutaj stołowe nogi. W przypadku stołów gastronomicznych bezwzględnie muszą one być masywne, a jednocześnie stanowić wsparcie dla całej konstrukcji. Co więcej, długość nóg stołów można też regulować. Pozwala to nie tylko zapewnić stabilność w przypadku ustawienia na nierównej podłodze, ale też dopasować wysokość stołu do warunków fizjonomicznych kucharza, czyli np. do jego wzrostu. 

Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej – podsumowanie

Polecamy
Stół roboczy ze stali nierdzewnej – ECO – 150 x 70 cm – 226 kg – półka pośrednia – Royal Catering

Stół roboczy z półkami – Royal Catering

Solidność – wysoka nośność 226 kg dzięki mocnej konstrukcji
Pojemność – duża powierzchnia robocza i 2 praktyczne półki
Stal nierdzewna – higieniczna, trwała i łatwa w pielęgnacji
Stabilność – bezpieczna podstawa dzięki nóżkom o regulowanej wysokości
Czystość – z osłoną przeciwbryzgową o wysokości 115 mm

Best deals

W profesjonalnej gastronomii, stoły kuchenne pełnią wiele istotnych funkcji. Dzięki dostępności w różnych rodzajach mogą służyć nie tylko jako stanowisko robocze dla kucharza przygotowującego potrawy, ale też do przechowywania przypraw, składników dań lub akcesoriów kucharskich. Inne zaś sprawdzą się jako miejsce do zmywania naczyń, ustawienia lodówki, bądź też załadunku i rozładunku produktów spożywczych. Niezależnie jednak od swojego przeznaczenia wszystkie one charakteryzują się dużą trwałością, bezpieczeństwem dla zdrowia i łatwością utrzymania w czystości. Stoły ze stali nierdzewnej są więc podstawą funkcjonowania lokalu gastronomicznego.  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej