Jeszcze nie ma południa, a żar z nieba już zwala Cię z nóg? Czujesz, że nie masz sił, a czeka dzisiaj chyba z milion rzeczy do zrobienia? Jest na to rada. Nic tak nie orzeźwia i nie stawia na nogi w upalny dzień jak mrożona kawa! Słoneczna, letnia pogoda ma swoje zalety. Co jednak, jeśli nie masz czasu na wielogodzinną sjestę? Wymęczony upałem organizm potrzebuje kopa! Picie wtedy gorącej kawy nie jest jednak zbyt dobrym pomysłem. Dużo lepiej sprawdza się jej mrożony wariant. Nie tylko zapewni optymalną dawkę kofeiny, ale również orzeźwi i w zależności od dodatków pozwoli cieszyć się wybornym smakiem kawowego deseru.
Jeszcze nie ma południa, a żar z nieba już zwala Cię z nóg? Czujesz, że nie masz sił, a czeka dzisiaj chyba z milion rzeczy do zrobienia? Jest na to rada. Nic tak nie orzeźwia i nie stawia na nogi w upalny dzień jak mrożona kawa! Słoneczna, letnia pogoda ma swoje zalety. Co jednak, jeśli nie masz czasu na wielogodzinną sjestę? Wymęczony upałem organizm potrzebuje kopa! Picie wtedy gorącej kawy nie jest jednak zbyt dobrym pomysłem. Dużo lepiej sprawdza się jej mrożony wariant. Nie tylko zapewni optymalną dawkę kofeiny, ale również orzeźwi i w zależności od dodatków pozwoli cieszyć się wybornym smakiem kawowego deseru.
Jak przygotować kawę mrożoną z ekspresu?
Jesteś zapalonym kawoszem? Zapewne w Twojej kuchni stoi więc ekspres do kawy. Taki sprzęt świetnie posłuży do zrobienia mrożonej kawy. Świeżo zmielone ziarna zapewnią napojowi odpowiednio atrakcyjny aromat. Przepis na kawę mrożoną z ekspresu jest bardzo prosty. Bazą do niego będzie tradycyjne espresso (lub nawet dwa). Przygotowany napój po ostygnięciu do temperatury pokojowej zmiksuj w blenderze wraz z mlekiem i cukrem (jeśli słodzisz). Następnie wlej do szklanki wypełnionej kostkami lodu – i gotowe! A tak wyglądają idealne proporcje składników na jedną porcję:
- 50 ml espresso,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżeczki cukru,
- 8 kostek lodu.
Całość możesz udekorować bitą śmietaną i posypać startym cynamonem. Pamiętaj przy tym, aby wybrać dużą, wysoką szklankę o grubych ściankach. W takiej kostki lodu będą wolniej się rozpuszczać. Jeśli często serwujesz kawę mrożoną, zwróć też uwagę na profesjonalne kostkarki do lodu. Dzięki nim na poczekaniu przygotujesz odpowiednią liczbę kostek.
Oczywiście możesz poeksperymentować! Jeśli nie pijesz krowiego mleka, z powodzeniem zastąpisz je wodą lub mlekiem roślinnym (sojowym, ryżowym). Zamiast niego możesz także wrzucić do blendera 3 gałki lodów. Uzyskasz wówczas ciekawy i orzeźwiający deser! Z kawą doskonale komponują się tradycyjne lody śmietankowe, a ze smaków owocowych – np. malinowe. Osoby pełnoletnie zapewne nie pogardzą kawą z odrobiną amaretto, dodatkiem rumu lub whisky.
Korzystając z ekspresu, pamiętaj, że ten sprzęt, aby działał długo i pomyślnie wymaga sporo uwagi. Ważne jest więc częste czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy.
Jak zrobić frappe? Czyli grecki sposób na upały
Najpopularniejszym rodzajem mrożonej kawy jest greckie frappe. Jest bardzo proste do zrobienia, ponieważ używa się do niego kawy rozpuszczalnej. Najlepsza będzie w proszku, ponieważ błyskawicznie się rozpuszcza. Jeśli w swojej kuchni masz kawę w granulkach, też możesz jej użyć. Pamiętaj jednak, aby wcześniej dobrze rozpuścić ją w niewielkiej ilości gorącej wody.
Do zrobienia frappe dla jednej osoby wykorzystasz:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 100 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 5 kostek lodu.
Najpierw wlej do blendera 4 łyżki wody, następnie dosyp kawę i cukier. Po zmiksowaniu dodaj resztę składników. Możesz także uszlachetnić napój syropem smakowym. Świetnie będzie pasował np. kokosowy.
Pamiętaj, że frappe powinno mieć grubą piankę! Jeżeli nie masz blendera, z powodzeniem uda Ci się zrobić ten rodzaj mrożonej kawy przy użyciu shakera lub solidnego, dobrze zakręconego słoika. Frappe podawaj koniecznie w szklance o przezroczystych ściankach. Pianka ma być dobrze widoczna. Na koniec posyp górę startym cynamonem.
Jak zrobić kawę mrożoną z mlekiem skondensowanym?
Fani mleka mogą pokusić się o zrobienie bardzo gęstego, kawowego przysmaku z dodatkiem mleka i mleka skondensowanego. Na jedną porcję potrzebujesz:
- 200 ml świeżo zaparzonej kawy,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżek mleka skondensowanego,
- 1 gałki lodów waniliowych i odrobiny syropu karmelowego.
Kawę wymieszaj z mlekiem skondensowanym. Po przestygnięciu dodaj mleka i całość umieść w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie napełnij szklankę do ok. 3/4, dodaj lody oraz polej całość syropem. Taki deserowy przysmak je się łyżeczką!
Jak przygotować mrożoną kawę z kawy rozpuszczalnej?
Kawę mrożoną zrobisz również bez mleka. Świetna wyjdzie jedynie przy użyciu kawy rozpuszczalnej i wody (sprawdź, jaka woda do kawy jest odpowiednia). Możesz użyć zimnej lub wrzątku. Drugi sposób wybierz, jeśli słodzisz. Cukier musi się dobrze rozpuścić. Po wstępnym przestygnięciu umieść na kilka godzin kawę w lodówce. Udany przepis na tego typu napój (jedną porcję) wygląda następująco:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 200 ml wody,
- 2 łyżeczki cukru
- 70 g śmietanki,
- kostka gorzkiej czekolady,
- 5 kostek lodu.
Przygotowaną wcześniej zimną kawę wlej do szklanki z kostkami lodu. Na górę nałóż dobrze ubitą śmietankę i posyp całość startą czekoladą.
Zaletą kawy rozpuszczalnej jest fakt, że czysty napój po ostygnięciu nie będzie mieć charakterystycznej goryczki. Niestety wielu osobom będzie ona przeszkadzać. Jest nieunikniona, jeśli używasz ziaren i gdy nie zamaskujesz jej dodatkami. Aby ją wyeliminować, można zastosować metodę cold brew – czyli długo namaczać zmielone ziarna w zimnej wodzie. W zależności od stopnia ich rozdrobnienia będzie to jednak trwać nawet dobę! Amatorzy napoju bez mleka chcący rozkoszować się kawą mrożoną, powinni zatem zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę rozpuszczalną w proszku. Dzięki niej błyskawicznie przygotują ulubiony napój.
Udostępnij