Przepis na gofry – czyli jak zrobić gofry w gofrownicy

Udostępnij

Sekretem udanej przekąski na słodko jest przepis na gofry. Choć należą one do najpopularniejszych deserów, warto przyłożyć się do ich starannego przygotowania, aby wprost zachwycały swoim smakiem. Wysokiej jakości składniki, a także odpowiedni sprzęt sprawią, że Twoje gofry staną się ulubionym przysmakiem nie tylko domowników, ale i klientów lokalu gastronomicznego.

Rezept für Waffeln

Udostępnij

Sekretem udanej przekąski na słodko jest przepis na gofry. Choć należą one do najpopularniejszych deserów, warto przyłożyć się do ich starannego przygotowania, aby wprost zachwycały swoim smakiem. Wysokiej jakości składniki, a także odpowiedni sprzęt sprawią, że Twoje gofry staną się ulubionym przysmakiem nie tylko domowników, ale i klientów lokalu gastronomicznego.

Przepis na gofry domowe – od czego zacząć?

Niezbędnym sprzętem, w jaki musisz się zaopatrzyć, jest mocna gofrownica. Pozwala ona upiec deser nie tylko w optymalnej temperaturze, ale również w takim samym kształcie za każdym razem. Najpopularniejsze formy to prostokąty, koła i serca.

Prosta obsługa wynika z automatycznego działania gofrownicy. Urządzenie dzięki termostatowi precyzyjnie utrzymuje temperaturę. Profesjonalne modele do stosowania w gastronomii osiągają zwykle do 300°C, a jej wysokość zależy od użytkownika. Domowe często nie posiadają funkcji regulacji temperatury. Parametrem nierozerwalnie z nią połączonym jest moc gofrownicy. Zawsze warto decydować się na modele mające więcej watów, ponieważ przekłada się to na ich szybsze nagrzewanie, a co za tym idzie większą oszczędność energii. Profesjonaliści posługują się zwykle urządzeniami o mocy 1500-2000 W.

Jeśli w swojej kawiarni chcesz serwować gościom gofry, potrzebujesz gofrownicy gastronomicznej. Zapewniają ją modele podwójne, w których jednocześnie można piec aż cztery gofry o wymiarach wynoszących np. 17 x 10 cm. Tak efektywny sprzęt sprawdza się głównie w godzinach dużego natężenia ruchu klientów. W przypadku mniejszego zapotrzebowania wystarczy korzystać z jednej części gofrownicy – podłączyć do gniazdka tylko jedną z dwóch dostępnych wtyczek.

Prosty przepis na gofry z gofrownicy – składniki

Kiedy masz już w kuchni właściwy sprzęt, możesz szukać przepisu na gofry. Dla jednych będzie to przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na gofry domowe, a dla innych znaleziony w kulinarnym serwisie internetowym. Każdy powinien się sprawdzić, o ile użyjesz świeżych produktów.

My proponujemy recepturę wykorzystującą następujące składniki:

Przepis na gofry – przygotowanie

Wszystkie składniki (z wyjątkiem białek) zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie zmieszaj z ciastem. Wlej ciasto do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Piecz je przez ok. 2-3 minuty, aż przekąska się zarumieni. Po wyjęciu przestudź gofry na kratce.

Dodatki zależą od twojego gustu i pomysłowości kulinarnej. Najczęściej gofry podaje się z bitą śmietaną, cukrem pudrem, konfiturą lub owocami. Zwolenników ma też posypywanie deseru cynamonem, a nawet dodawanie typowo wytrawnych składników, np. sera mozzarella, łososia, jajek, oliwek, szpinaku i wielu innych.

Jeśli nie gustujesz w słodkościach lub ograniczasz w swojej diecie cukier, możesz zmodyfikować niemal każdy przepis na gofry. Wystarczy, że zamiast cukru użyjesz takich przypraw jak sól, pieprz, czosnek, bazylia czy oregano. Odrobina ziół i ostrych przypraw doskonale skomponuje się ze smakiem wytrawnych dodatków.

Przepis na chrupiące gofry bąbelkowe

Jeśli zastanawiasz się, jaką gofrownicę do lokali gastronomicznych wybrać albo planujesz poszerzenie oferty o nowe rodzaje deseru, strzałem w dziesiątkę mogą okazać się gofry bąbelkowe nazywane z języka angielskiego bubble waffle. Charakteryzują się unikalną, atrakcyjną wizualnie strukturą oraz jajecznym posmakiem. Na zewnątrz są niezwykle chrupiące, a w środku ciągnące i miękkie. Sprawdzają się nie tylko jako osobny deser, ale również wafelki do lodów.

Ich przygotowanie wymaga użycia specjalnej gofrownicy, która wyróżnia się formą w kształcie bąbelków. Poza tym przyrządzanie niewiele różni się od tradycyjnej przekąski. Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na gofry:

Połącz jajka z mlekiem i olejem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Zmiksuj ciasto na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej porcję ciasta do formy, zamknij górną pokrywę i piecz ok. 2 minuty. Gofry powinny nabrać złocistego koloru.

Przepis na gofry z wodą gazowaną

Szukając idealnego przepisu na gofry domowe, z pewnością trafisz na takie, w których jednym ze składników jest woda gazowana. Sprawia ona, że deser staje się pulchniejszy i delikatniejszy. Nie dotyczy to tylko gofrów, ale również naleśników (sprawdź, jak zrobić naleśniki bez miksera) oraz innych ciast. Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na gofry z dodatkiem gazowanej wody:

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzej gofrownicę i wlej do formy porcję ciasta. Piecz przez ok. 2-3 minuty, aż gofry zarumienią się z zewnątrz. Jeśli często je przyrządzasz dla siebie i bliskich, warto rozważyć wybór robota kuchennego zamiast ręcznego miksera.

Przepis na gofry jak z budki nad morzem

Gofry to jeden z wakacyjnych symboli. Można je kupić zarówno w kurortach nadmorskich, jak i górskich. Miłośnicy tej przekąski zwracają uwagę na jej wyjątkową chrupkość. Osoby z dużym doświadczeniem w pieczeniu ciast i deserów radzą, jak zrobić gofry, aby smakowały jak z przysłowiowej budki nad morzem. Należy przygotować:

Ubij sztywną pianę z czterech białek z dodatkiem szczypty soli. Przełóż ją do osobnego naczynia. Połącz cztery żółtka, olej, wodę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Dodaj je do miski z pianą. Całość delikatnie wymieszaj przy użyciu ręcznej trzepaczki do osiągnięcia jednolitej, gęstej konsystencji. Wlej ciasto do formy i piecz kilka minut.

Niezależnie jaki przepis na gofry domowe wybierzesz, może okazać się, że podczas pieczenia przekąska przywiera do płyt grzewczych. Co w takiej sytuacji należy zrobić? Najlepiej delikatnie natłuścić powierzchnię olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Jeżeli dysponujesz gofrownicą wyposażoną w wyjmowane płyty, pamiętaj, że kiedy myjesz je z płynem do naczyń, to za każdym razem usuwasz warstwę zapobiegającą przywieraniu.

Sprzęt ma wielki apetyt

Przed jakim lokalem jest zawsze najdłuższa kolejka w Sopocie czy na Krupówkach? Gwarantuję, że do gofrów! Jest to jeden z najbardziej popularnych słodkich przysmaków. Warto wobec tego wyposażyć się w urządzenie, które szybko zaspokoi rzesze głodnych fanatyków gofrów. Przy mocy 2000 W pokryte specjalną emalią grzałki osiągają odpowiednią temperaturę bardzo szybko i zapobiegają przywieraniu ciasta. Mogąc jednorazowo podawać 4 wafle, z łatwością można obsłużyć nawet największe imprezy. Gorąco polecam do wszystkich gofrowni Prostokątną Gofrownicę 2 x 2000 W od Royal Catering.

Opinię wystawił Michał — expert Expondo, który pracował w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie.

Przepis na chrupiące gofry – podsumowanie

Przepisów na gofry istnieje niemal tyle samo, co miłośników tej przekąski. Nie dziwne – wymagają prostych składników, a ich przyrządzenie nie zabiera dużo czasu. Charakteryzują się chrupiącą strukturą o lekko słodkim smaku. Dają prawdziwe pole do popisu pod względem dodatków. Zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wybrednych łasuchów lubiących słodkości i nie tylko. Najbardziej klasyczne dodatki takie jak bita śmietana, konfitura czy cukier puder mają silną konkurencję w postaci sera mozzarella, łososia, oliwek i innych wytrawnych produktów.

Same składniki to jednak nie wszystko. Niezależnie od wybranego przepisu na gofry niezbędna jest dobra gofrownica, która pozwoli szybko upiec pięknie zarumienioną przekąskę. Zakup gofrownicy, podobnie jak wybór opiekacza do kanapek, należy poprzedzić porównaniem przede wszystkim mocy sprzętu. Jej odpowiednio wysoka wartość nie tylko skraca czas pracy urządzenia, ale zapewnia lepszą, bardziej puszystą strukturę gotowego ciasta.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej