Lista alergenów, czyli co czyha w menu restauracji

Udostępnij

Jaja, orzechy czy mleko jedynie z pozoru brzmią niewinnie. A to tylko niektóre z produktów mogących zaszkodzić gościom Twojego lokalu! Dlatego w dzisiejszym artykule prezentujemy kompletną listę alergenów. Podpowiadamy też, na co zwrócić uwagę, zamawiając potrawy w restauracji. Sprawdź, jak prawidłowo poinformować klientów o alergenach oraz co grozi za nieprzestrzeganie stosownych przepisów.

Udostępnij

Jaja, orzechy czy mleko jedynie z pozoru brzmią niewinnie. A to tylko niektóre z produktów mogących zaszkodzić gościom Twojego lokalu! Dlatego w dzisiejszym artykule prezentujemy kompletną listę alergenów. Podpowiadamy też, na co zwrócić uwagę, zamawiając potrawy w restauracji. Sprawdź, jak prawidłowo poinformować klientów o alergenach oraz co grozi za nieprzestrzeganie stosownych przepisów.

Alergeny a obowiązki nałożone przez sanepid

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, to doskonale wiesz, że alergie i nietolerancje pokarmowe stanowią poważny problem społeczny. Z roku na rok rośnie liczba osób doświadczających w różnym stopniu ich skutków. Szacuje się, że dziś problem dotyczy około 20% populacji świata. Z tego powodu alergie nazywane są wręcz epidemią XXI w.

Równie ważne, co książeczka sanepidowska czy karty monitorowania CP/CCP, są wystawione do bezpośredniego wglądu informacje o alergenach. Tak mówią przepisy. Sanepid podczas kontroli sprawdza przestrzeganie powyższego obowiązku i zapewne będzie chciał poznać wykaz alergenów w menu restauracji. Za brak lub nieprawidłowe oznaczenie grożą kary – od upomnienia do grzywny (zaczyna się od 500 zł).

Które restauracje i bary powinny umieścić listę alergenów w menu?

Podstawą prawną jest rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. Według niego obowiązek informowania o alergenach dotyczy wszystkich lokali gastronomicznych. Niezależnie od tego, czy jest to restauracja, mały bar kanapkowy, pub czy food truck. W Polsce przepisy te weszły w życie z datą 23 grudnia 2014 r. Zgodnie z rozporządzeniem lista alergenów pokarmowych odnosi się do 14 grup produktów i ich pochodnych:

Obowiązki kucharza i menedżera a lista alergenów

Jako menedżer restauracji musisz zatem udostępnić wykaz alergenów znajdujących się w oferowanych potrawach. Przepisy nie precyzują jednak jasno formy, w jakiej należy to zrobić. Do popularnych rozwiązań należą m.in. dołączenie listy alergenów do menu czy wystawienie osobnych tabel do pobrania przy barze. Możesz również zastosować dopisek przy danej pozycji w karcie dań. Podpisane ikony rozwiążą problem w czytelny i bardzo estetyczny sposób.

Kucharze powinni znać spis alergenów i pamiętać o stosowaniu się do niego w codziennej pracy. Utrzymuj wyposażenie baru w higienicznej czystości także ze względu na tzw. ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych. Mogą one wystąpić np. podczas wspólnego przechowywania odmiennych rodzajów produktów. Ryzyko pojawia się też, kiedy smażysz je w jednym oleju lub gotujesz w tym samym garnku. Niebezpieczne jest również krojenie różnych artykułów nieumytym ostrzem. Używasz do przygotowania sałatki noża, którym wcześniej siekano orzeszki ziemne? Absolutnie tego nie rób! Może to u osoby uczulonej wywołać po zjedzeniu dania tragiczny w skutkach wstrząs anafilaktyczny. O niebezpieczeństwie pamiętaj też, praktykując serwis angielski, czyli serwowanie różnych potraw z jednego wózka.

Zawsze starasz trzymać się menu? To świetnie! Czasami jednak podczas przygotowania potraw kucharz staje przed problemem braku jakiegoś składnika. Zwykle wtedy stosuje się będący pod ręką zamiennik. Osoby przyjmujące zamówienia powinny o następującej sytuacji informować gości. Bezwzględnie, jeżeli składnik znajduje się na liście alergenów.

Brak wykazu alergenów – co wtedy zrobić?

Klienci powinni bacznie zwracać uwagę na stosunek do kwestii informacji o alergenach w danym lokalu. Jeżeli masz alergię, a taka lista nie jest dostępna do wglądu, lepiej odpuść wizytę. Tym bardziej, kiedy widzisz, że obsługa wygląda na niezorientowaną, o co w ogóle chodzi. Jeżeli stosuje się tam serwis talerzowy i dania trafiają do klienta bezpośrednio z kuchni, nie ryzykuj.

Nawet, jeśli masz wgląd do interesujących danych, to cierpiąc na alergię, poinformuj o problemie kelnera. Jeżeli mimo tego ucierpisz, możesz śmiało ubiegać się o zwrot kosztów leczenia i zadośćuczynienie (np. za niezdolność do pracy i utratę dochodu). Podstawę stanowią zaświadczenie lekarskie i paragon (z tego samego/poprzedzającego dnia). Najlepiej też do wniosku dołącz oświadczenie osoby potwierdzającej zaistniałą sytuację.

Prowadzisz lokal gastronomiczny? Nie dopuszczaj się niedbalstwa! Jeśli gość dozna poważnego uszczerbku na zdrowiu, to sądowe sankcje mogą być bardziej dotkliwe niż konieczność wypłaty odszkodowania. Nie traktuj zatem właściwego przeszkolenia (całej!) załogi po macoszemu. Metody obsługi gości muszą więc uwzględniać także odpowiednie poinformowanie ich o alergenach.

Absolutna konieczność, czyli lista alergenów w menu restauracji i barów

Obecność alergenów w pożywieniu stanowi istotny problem w gastronomii. Na restauratorach leży zatem obowiązek właściwego poinformowania klientów o uczulających składnikach używanych do przyrządzania potraw z menu. Kluczowe znaczenie ma przeszkolenie w tej kwestii obsługi. Musi ona wiedzieć, jak prawidłowo obsłużyć gości zgłaszających alergię pokarmową oraz uniknąć wystąpienia zanieczyszczeń krzyżowych. Ratunkiem podczas serwowania dań może być np. serwis francuski. Ogranicza on do minimum ryzyko mieszania się ze sobą różnych potraw. Polega na wydawaniu części składowych potrawy (np. ziemniaków, surówki, mięsa) z oddzielnych półmisków.

Również alergicy powinni zwracać uwagę na podejście do poruszonej kwestii w danym lokalu. Oprócz dostępu do listy alergenów znaczenie ma ogólne podejście do czystości w danym miejscu. Niestety, zagrożenie czai się właściwie wszędzie. Czasem stanowi je nawet nieumyta po poprzednim kliencie miarka barmańska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej