Każdy kraj ma swój tradycyjny deser. W Niemczech jest to jabłkowy strudel, w Anglii świąteczny pudding, a w Polsce np. pączki z różanym nadzieniem. Jednak na Półwyspie Iberyjskim królują hiszpańskie churrosy. W tym artykule dowiesz się, jaka jest historia tego przysmaku oraz jak zrobić go samemu.
Każdy kraj ma swój tradycyjny deser. W Niemczech jest to jabłkowy strudel, w Anglii świąteczny pudding, a w Polsce np. pączki z różanym nadzieniem. Jednak na Półwyspie Iberyjskim królują hiszpańskie churrosy. W tym artykule dowiesz się, jaka jest historia tego przysmaku oraz jak zrobić go samemu.
Co to jest churros i jaka jest jego historia?
Hiszpańskie churrosy to rodzaj wypieku na bazie ciasta parzonego w kształcie podłużnej rurki o przekroju gwiazdki. Posiadają chrupiące rumiane skórki oraz miękkie środki. W związku z tym, że uformowane ciasto smaży się na głębokim tłuszczu, to często churrosy są nazywane „hiszpańskimi pączkami”.
Historia tego deseru jest niejasna. Jedna wersja mówi o tym, że na Półwysep Iberyjski trafił za sprawą portugalskich podróżników. Sprowadzili oni pomysł na smażone ciasto z Chin, gdzie przyrządza się Youtiao, które obecnie nazywa się „chińskim churros”.
Druga wersja zakłada, że churros wymyślili hiszpańscy pasterze owiec. Gdy wyprowadzali zwierzęta na pastwiska, często borykali się z brakiem świeżego chleba. Rozwiązaniem tego problemu miało być przygotowanie prostego smażonego ciasta, które z czasem wyewoluowało we współczesne churros. Historia ta miałaby też być genezą dla nazwy wypieku. Według niej nazwa pochodzi od baranów rasy Navajo-Churro, których rogi kształtem przypominają ciastko.
Jak jeść churrosy i gdzie można je dostać?
W Hiszpanii churrosy stanowią doskonałą przekąskę jedzoną podczas śniadania. Macza się je w świeżo zaparzonej kawie lub płynnej czekoladzie. Wiele osób sięga po nie również w ciągu dnia jako deser do popołudniowej małej czarnej.
Nie ma jednego określonego sposobu na jedzenie churros. Możesz np. tylko posypać je cukrem, cukrem z cynamonem lub cukrem pudrem albo polać czekoladą i stworzyć churros con chocolate. Coraz częściej przyrządza się też nadziewane hiszpańskie pączki z kremem śmietankowym (churros rellenos de dulce de leche), karmelowym lub orzechowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam stworzył nowy wariant.
Tradycyjnie churrosy sprzedaje się w cukierniach lub kawiarniach nazywanymi churrerías. Jednak, wraz ze wzrostem popularności, stoiska serwujące tę przekąskę stały się coraz częstszym widokiem na różnego rodzaju festynach, jarmarkach i imprezach plenerowych. Możesz też spotkać foodtrucki, w których przyrządza się świeże churrosy. Jeśli też chcesz taki otworzyć, to przeczytaj następny wpis o tym, jak założyć własny foodtruck.
Maszyny do hiszpańskich churros
We wspomnianych kawiarniach, a także w zakładach zajmujących się produkcją tych przysmaków stosuje się specjalne urządzenia, czyli churrera, które w krótkim czasie pozwalają wytworzyć duże ilości ciastek. Jak one działają?
Maszyny do churros posiadają pionowe zbiorniki w kształcie cylindrów, do których nakłada się parzone ciasto. Następnie tłoki sterowane ręcznie lub maszynowo wyciskają surowe churros przez otwory znajdujący się na dole. Bardzo często można w nich umieścić lejki lub formy, które pozwalają uzyskać ciastka o różnych kształtach.
Na rynku znajdziesz dwa modele churrera. Pierwsze z nich należy ustawić w pobliżu smażalnika i stopniowo porcjować ciasto wpadające na gorący tłuszcz. Drugi rodzaj maszyn do churros posiadają zintegrowane smażalniki umieszczone bezpośrednio pod otworem, z którego wydobywa się ciasto.
We wspomnianych kawiarniach, a także w zakładach zajmujących się produkcją tych przysmaków stosuje się specjalne urządzenia, czyli churrera, które w krótkim czasie pozwalają wytworzyć duże ilości ciastek. Jak one działają?
Maszyny do churros posiadają pionowe zbiorniki w kształcie cylindrów, do których nakłada się parzone ciasto. Następnie tłoki sterowane ręcznie lub maszynowo wyciskają surowe churros przez otwory znajdujący się na dole. Bardzo często można w nich umieścić lejki lub formy, które pozwalają uzyskać ciastka o różnych kształtach.
Na rynku znajdziesz dwa modele churrera. Pierwsze z nich należy ustawić w pobliżu smażalnika i stopniowo porcjować ciasto wpadające na gorący tłuszcz. Drugi rodzaj maszyn do churros posiadają zintegrowane smażalniki umieszczone bezpośrednio pod otworem, z którego wydobywa się ciasto.
Do smażenia churros możesz też wykorzystać m.in. dobrej jakości frytownice gastronomiczne. Nie tylko posiadają one wystarczająco duże zbiorniki, ale mają też termostaty do precyzyjnego ustawiania poziomu grzania. Dzięki temu dokładnie określisz temperaturę smażenia. Dowiedz się, jaką frytownicę wybrać, aby móc smażyć różne potrawy.
-
Smażalnik – 18 l – 3200 W – zimna strefa
679,00 zł619,00 zł -
Smażalnik – 36 l – 400 V – 2 x kosz
1 749,00 zł1 599,00 zł - Frytownica indukcyjna – 2 x 10 l – 2 x 3500 W – kran spustowy – timer – Royal Catering 2 449,00 zł
- Frytownica indukcyjna – 10 l – 60 – 190°C 1 349,00 zł
W warunkach domowych do formowania ciasta możesz wykorzystać rękaw lub szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdy. Z kolei do smażenia wystarczy szeroki i dość wysoki garnek. Zwróć uwagę, aby po wlaniu oleju churros mogły swobodnie pływać i obracać się w tłuszczu.
Przepis na churrosy
Przyszła w końcu pora, na którą wszyscy czekali, czyli przepis na własne churrosy prosto z Hiszpanii. W tym celu będziesz potrzebować garnka, drewnianej łyżki, noża lub nożyczek, łyżki cedzakowej, ręcznika papierowego, maszyny do churros lub rękawa cukierniczego i smażalnika albo garnka do smażenia w głębokim tłuszczu. Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do przyrządzenia 30 szt.
- 250 ml wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- przynajmniej 1 l tłuszczu do smażenia np. olej roślinny,
- cukier puder.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej masło, cukier, cukier wanilinowy i sól. Po rozpuszczeniu wszystkich składników dodaj mąkę i cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Po ok. 2 min powstanie gładka masa. Powinna odchodzić od ścianek garnka. Odstaw całość z gazu do ostudzenia.
Gdy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, możesz dodać 1 jajko. Wymieszaj do całkowitego połączenia. Powtórz czynność z pozostałymi jajkami. Następnie przełóż gotową masę do churrery lub rękawa cukierniczego.
Tłuszcz do smażenia powinien mieć temperaturę 180°C. Zbyt zimny zacznie wsiąkać w ciasto, a zbyt ciepły je przypali. Najlepiej skontrolować to za pomocą termometru cukierniczego. Ponadto olej należy rozgrzewać powoli na małym ogniu. Zapobiegnie to szybkiemu spalaniu tłuszczu.
Gdy olej będzie już odpowiednio gorący, zacznij do niego wyciskać ciasto tak, aby uzyskać kawałki o długości ok. 8-10 cm. Za pomocą noża lub nożyczek odetnij churros od maszynki. Smaż je partiami przez około 2 min na każdą stronę do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe ciasta wyłóż łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Całość posyp cukrem pudrem.
Jeśli chcesz podawać własnoręcznie wykonany deser z czekoladową polewą, to najlepiej również zrób ją samemu. Jak rozpuścić czekoladę do churros? Będziesz potrzebować ok. 200 ml śmietanki 30% i tabliczkę (100 g) gorzkiej czekolady. Wstaw na gaz garnek z wodą i połóż na nim metalową miskę. Zabieg ten pozwala uniknąć przypalenia masy. Wlej śmietankę i wrzuć pokruszoną czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. I w ten prosty sposób masz gotową polewę. Możesz też śmiało wykorzystać domową czekoladę, którą sam zrobiłeś.
Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.
Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].
Udostępnij