Wyrób domowych specjałów to dla wielu prawdziwa pasja. Ostatnio szczególnie dużą popularnością zaczęły cieszyć się pieczenie własnego chleba, a także warzenie własnego piwa i produkcja wina. Temu ostatniemu poświęcamy dzisiejszy artykuł, w którym odpowiadamy na pytanie: jak zrobić wino z winogron? Przyglądamy się kolejnym procesom krok po kroku.
Wyrób domowych specjałów to dla wielu prawdziwa pasja. Ostatnio szczególnie dużą popularnością zaczęły cieszyć się pieczenie własnego chleba, a także warzenie własnego piwa i produkcja wina. Temu ostatniemu poświęcamy dzisiejszy artykuł, w którym odpowiadamy na pytanie: jak zrobić wino z winogron? Przyglądamy się kolejnym procesom krok po kroku.
Jak się robi wino z winogron – niezbędny sprzęt i akcesoria
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowe wino z winogron, musisz przede wszystkim zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Wiedza na jego temat przyda Ci się zarówno wtedy, kiedy rozważasz, jak otworzyć bar ze swojskimi specjałami, jak i planujesz założyć własną piwniczkę winiarską. Poniżej przedstawiamy wyposażenie, którego nie może zabraknąć:
- Prasa do owoców – umożliwia szybkie ich zmiażdżenie. Tak otrzymany surowiec (moszcz) nadaje się do dalszej obróbki. Sprzęt do wyciskania soku powinien mieć pojemność od kilku do kilkunastu litrów, w zależności od potrzeb. Producenci oferują zwykle prasy wykonane ze stali nierdzewnej lub drewna.
- Butla do wina (tzw. balon albo gąsior) – szklane naczynie absolutnie konieczne dla procesu fermentacji w wyrobie różnych rodzajów win. Powinno znajdować się w plastikowym lub wiklinowym koszu z uchwytami, który ułatwia przenoszenie, chroni butlę przed stłuczeniem, a jej zawartość przed dostępem światła słonecznego. Na rynku masz spory wybór balonów – od małych 5-litrowych po duże o pojemności 15, 25 czy 50 l, a nawet większych.
- Korek do balonu – musi być precyzyjnie dopasowany do średnicy jego szyjki. Wyróżnia się dwa rodzaje korków: gumowy z otworem na rurkę fermentacyjną i wykonany z korka bez otworu. Pierwszego należy koniecznie użyć podczas procesu fermentacji, natomiast drugiego po jego zakończeniu.
- Rurka fermentacyjna – pozwala trunkowi fermentować w balonie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wino z winogron i jednocześnie zabezpieczyć je przed muszkami owocówkami, to właśnie jest niezbędne akcesorium. Wystarczy napełnić je wodą, aby zawartość butli nie natleniała się, uwalniała z nadmiaru dwutlenku węgla oraz była zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi, np. owadami. Rurki fermentacyjne produkuje się ze szkła lub plastiku dopuszczonego do kontaktu z żywnością.
- Wężyk do ściągania wina – umożliwia jego ściągnięcie znad osadu, a następnie przelanie wyrobu do butelek.
- Cukromierz (winomierz) – jak wskazuje nazwa, pozwala zmierzyć poziom cukru w winie, co przekłada się na jego moc. Miernik składa się ze szklanej probówki i pływaka z kolorową podziałką. Aby z niego skorzystać, musisz nalać do probówki nieco wina, a następnie zanurzyć w nim wskaźnik. Pływak przemieści się wtedy na wysokość zależną od poziomu cukru, a Ty sprawdzisz wynik na podziałce. Na skali powinny być zaznaczone trzy zakresy: początek fermentacji, jej trwanie i czas tuż przed zakończeniem.
Jak zrobić dobre wino z winogron w domu – przepis krok po kroku
Kiedy masz już przygotowane potrzebne urządzenia do produkcji wina, nastał moment, żeby dowiedzieć się, jak zrobić wino z winogron. Na początku trzeba uświadomić sobie ważną różnicę między winem z winogron a gronowym. W pierwszym przypadku trunek pozyskuje się z dodatkiem wody i cukru, natomiast drugi z samych winogron (lub z niewielkim dodatkiem cukru). W naszym artykule wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić dobre wino z winogron.
Przygotowanie moszczu
Przede wszystkim, aby trunek był smaczny, trzeba do niego użyć wysokiej jakości owoców – dojrzałych, ale nie przejrzałych. Muszą być wyselekcjonowane i umyte. Najlepiej, jeśli pozbawisz je również pestek. Później należy surowiec starannie rozgnieść w prasie do owoców. Pamiętaj, aby we wszystkich winogronach popękała skórka i puściły sok. W ten sposób otrzymasz moszcz, czyli bazę do dalszej produkcji.
Fermentacja burzliwa
Fermentacja burzliwa to pojęcie, z którym spotkasz się także, szukając informacji na temat, jak warzyć piwo. Kiedy umieścisz moszcz z dodatkiem drożdży, cukru i wody w szczelnie zamkniętym balonie, a do korka włożysz rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą, będzie mógł rozpocząć się proces fermentacji burzliwej. Trwa mniej więcej 14 dni. Przejawia się:
- mocnym, widocznym wydzielaniem dwutlenku węgla (poruszaniem zawartości balona),
- wytwarzaniem piany,
- silnym bulgotaniem w rurce.
Nie martw się, jeśli fermentacja burzliwa nie nastąpi od razu. Potrzeba czasu, aby wydzieliło się na tyle dużo dwutlenku węgla, że zacznie się on ulatniać przez rurkę.
Fermentacja cicha
Później przychodzi czas na fermentację cichą. Podczas niej nastaw pieni się nisko i towarzyszy mu słabe wydzielanie dwutlenku węgla. Z rurki dobiega delikatne bulgotanie. Proces trwa od około 14 dnia fermentacji do około 30 dnia. Długotrwała fermentacja może być spowodowana zbyt dużą ilością cukru, dlatego należy osobno poświęcić uwagę jego proporcjom. Ogólnie przyjmuje się, że do wyprodukowania 1 l alkoholu należy użyć 1,7 kg cukru.
Klarowanie wina
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić wino z winogron, to zapewne spotkałeś się z określeniem klarowanie wina. Oznacza ono opadnięcie na dno cząsteczek osadu, które pozwala otrzymać krystaliczny, klarowny trunek. Klarowanie wina nie zawsze jest konieczne (wino może wyklarować się samo), ale czasem zdarza się otrzymać mętny produkt. Co wtedy należy zrobić?
Istnieje kilka sposobów, wśród nich najpopularniejsze to zastosowanie węgla aktywnego, żelatyny, białka jaja kurzego, bentonitu lub kazeiny. Proces wykorzystuje naładowanie dodatnie lub ujemne cząstek, które chcesz zneutralizować. Oczywiście przygotowując wino, nie wiesz, czy dominują w nim pierwsze, czy drugie, dlatego należy szukać odpowiedniej metody. Ilość substancji nie może być zbyt duża, ponieważ wpłynie na walory smakowe gotowego wyrobu.
Butelkowanie i leżakowanie
Opisane wcześniej procesy sprawiają, że wino jest gotowe. Natomiast żeby móc delektować się jego pełnym bukietem i częstować gości, musi być rozlane do butelek, a następnie leżakować. Zestawy jednakowych butelek, etykiety oraz korki możesz z łatwością kupić w internecie. Warto również zaopatrzyć się w korkownicę. Jest to bardzo praktyczne narzędzie, które ułatwia wciskanie korków do butelek. Tak przygotowane wino może leżakować. Najlepiej sprawdzi się do tego celu zacienione miejsce, spiżarka lub piwnica, gdzie panuje temperatura 10-12°C. Wina mocniejsze (np. 16%) lubią długo leżakować, co najmniej dwa lata. Słabszym (np. 12%) wystarcza już pół roku.
Jak zrobić wino z czerwonych winogron?
Jak zrobić wino z winogron czerwonych, a jak z białych? Teraz opiszemy różnicę w technologii produkcji obu rodzajów. W wytwarzaniu czerwonego wina należy przeprowadzić macerację. Jest to proces polegający na wypłukiwaniu fenoli, substancji zapachowych i barwników z nasion, skórki i miąższu. Sprawia on, że jasny sok z winogron nabiera czerwonego koloru. Podstawę stanowi zamaczanie rozgniecionych pestek, skórek i łodyg w wyciśniętym, ale niesfermentowanym soku.
Jak zrobić wino z winogron białych?
W wytwarzaniu białego wina nie stosuje się maceracji. Najpierw należy rozgnieść owoce, a później wycisnąć czysty sok do pojemnika fermentacyjnego. Później działania są takie same dla każdego rodzaju.
Jak zrobić wino bez drożdży?
Drożdże to niezbędny składnik wina, ale czy na pewno? Istnieje sposób, aby go pominąć, choć trudno zagwarantować jego skuteczność. Zatem jak zrobić wino bez drożdży? Sposób polega na wykorzystaniu drożdży naturalnie żyjących na skórce owoców. Aby to zrobić, nie wolno myć winogron przed dalszą obróbką. Istnieje jednak ryzyko, że te drożdże nie będą prawidłowo pracować, a wtedy alkohol nie uda się.
Jak zrobić wino z winogron – podsumowanie
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wino z winogron, potrzebujesz nie tylko sprzętu, ale również garści niezbędnych informacji. Przedstawione w naszym poradniku wskazówki zapewne się przydadzą, choć nie zastąpią praktyki. Wielu początkujących winiarzy działa metodą prób i błędów, co pozwala doskonalić się w swoim hobby, a nawet fachu. Wiedza, doświadczenie oraz cierpliwość sprawią, że wino odwdzięczy Ci się wyśmienitym smakiem.
Interesuje Cię widowiskowe serwowanie alkoholi? Przeczytaj nasz kolejny artykuł, w którym omawiamy szablowanie szampana.
Udostępnij