Zgrzewanie próżniowe to coraz bardziej popularny sposób magazynowania i utrwalania artykułów spożywczych. Podpowiadamy, jaki sprzęt wybrać w zależności od rodzaju lokalu gastronomicznego/usługowego oraz do czego jeszcze można użyć pakowarki próżniowej.
Zgrzewanie próżniowe to coraz bardziej popularny sposób magazynowania i utrwalania artykułów spożywczych. Podpowiadamy, jaki sprzęt wybrać w zależności od rodzaju lokalu gastronomicznego/usługowego oraz do czego jeszcze można użyć pakowarki próżniowej.
Pakowanie próżniowe żywności w workach posiada szereg zalet. Pozwala zaoszczędzić miejsce w chłodziarce, a dzięki odessaniu powietrza produkty zostają doskonale zabezpieczone. Wilgotne artykuły (mięsa, wędliny, sery) nie wysychają, pieczywo nie czerstwieje, wrażliwe (owoce, warzywa) są chronione przed uszkodzeniem oraz insektami, a nietrwałe uzyskują przedłużony termin przydatności do spożycia. Dla popularnych produktów orientacyjny czas może wyglądać następująco:
- Bułki (temp. pokojowa) – bez pakowania 2-3 dni, po zapakowaniu do 8 dni
- Ser żółty (lodówka) – bez pakowania ok. 20 dni, po zapakowaniu do 3 miesięcy
- Drób (lodówka) – bez pakowania 3 dni, po zapakowaniu 6-9 dni
- Mięso (zamrażarka) – bez opakowania ok. 6 miesięcy, po zapakowaniu nawet 2 lata
Zgrzewanie próżniowe przekłada się także na oszczędność energii. Urządzenia chłodnicze działają bardziej efektywnie, ponieważ w odróżnieniu od tradycyjnych opakowań schładzają tylko artykuły, a nie powietrze.
Pakowanie listwowe dla każdego
Pakowarki listwowe stanowią najpopularniejszy rodzaj zgrzewarek. Są to urządzenia kompaktowe, zajmujące niewiele miejsca. Łatwa obsługa i cena niemal „na każdą kieszeń” sprawiają, że tego typu sprzęty z powodzeniem nadają się zarówno do użytku w małej gastronomii, jak i w domowej kuchni. Docenią je zwłaszcza osoby przygotowujące jedzenie na później oraz amatorzy zdrowego gotowania w niskiej temperaturze – tzw. metodą sous-vide. Doskonale sprawdzą się więc w tematycznej restauracji.
Zgrzewarki stanowią nieocenioną pomoc na stoisku mięsnym lub garmażeryjnym. Pozwolą skutecznie zapakować na widoku klientów wybrany kawałek mięsa, a także np. wstępnie rozbite kotlety.
Najprostsze modele pakowarek listwowych oferują funkcje odsysania powietrza i zgrzewania produktów w workach. Bardziej zaawansowane umożliwiają wykorzystanie tzw. rękawa (rulon folii), oferują opcję odsysania powietrza z kanistrów/butelek, zgrzewanie bez odsysania powietrza, dostosowanie parametru do rodzaju produktu (suchy/wilgotny). Dają także możliwość manualnego zamykania, co sprawdza się w przypadku delikatnych artykułów podatnych na uszkodzenie.
-
Pakowarka próżniowa listwowa – 90 W – 30 cm – 15-35 s – Royal Catering
159,00 zł149,00 zł - Pakowarka próżniowa listwowa – szerokość worka: 31 cm – Royal Catering – 16 l/min – 0,9 bar 859,00 zł
- Pakowarka próżniowa – 900 W – 40 cm – stal nierdzewna – funkcja drukowania 4 349,00 zł
-
Pakowarka próżniowa – szerokość worka: 26 cm – 77 l/min – 1 bar – Royal Catering
3 699,00 zł3 349,00 zł
Zgrzewarki komorowe dla zaawansowanych
Wydajne pakowarki komorowe to urządzenia umożliwiające zapakowanie jednocześnie dużej liczby mniejszych artykułów lub pojedynczych produktów o większych gabarytach. Poradzą sobie np. z udźcem wieprzowym lub całym indykiem. Stanowią zatem sprzęt odpowiedni dla dużych sklepów mięsnych, masarni, przetwórni spożywczych oraz dużych restauracji, np. w hotelach. Przydatną funkcją jest opcja etykietowania opakowań. Warto sprawdzić czy interesujący nas model ją posiada.
Obsługa pakowarek komorowych odbywa się z reguły za pomocą cyfrowego panelu sterowniczego. Czytelność oraz możliwość kontrolowania parametrów na wyświetlaczu czy manometrze przekładają się na efektywną i wydają pracę.
Pakowanie próżniowe do elektroniki
Pakowanie próżniowe doceniają także profesjonaliście z innych branż niż gastronomiczna, np. producenci i sprzedawcy elementów elektronicznych: procesorów, części samochodowych, zegarków itp. Wrażliwe elementy zabezpieczone są doskonale przed niszczącym działaniem wilgoci, a po użyciu grubej i wytrzymałej folii – również przed mechanicznym uszkodzeniem.
Osoby zapobiegliwe, lubiące magazynować różne produkty na zapas, mogą wykorzystać pakowanie próżniowe do jeszcze lepszej ochrony artykułów typu mąka, fasola czy ryż. Szczelnie zapakowane z powodzeniem przetrwają nawet tak niesprzyjające i niespodziewane okoliczności, jak zalanie piwnicy czy inwazja moli spożywczych.
Pakowarki można także użyć do zabezpieczenia dokumentów, gotówki (np. podczas wyjazdu na biwak), przechowania leków lub biżuterii. Szczelnie zapakowane kosztowności na długo zachowają atrakcyjny blask, a srebrne monety nie sczernieją.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Niezależnie od wybranego typu urządzenia, nabywając pakowarkę próżniową, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Dla późniejszej pomyślnej eksploatacji ważne będą:
- Moc pompy – im większa, tym szybciej i skuteczniej zapakujemy produkt
- Rozmiar listwy/komory – będzie od niego zależeć czy uda się zapakować większy lub niestandardowych wymiarów artykuł
- Grubość folii stosowanej w danym sprzęcie – im grubsza, tym bardziej odporna na rozdarcie
- Funkcje dodatkowe – pozwolą dobrać sprzęt odpowiedni do potrzeb. Jeżeli np. zamierzamy często pakować produkty mokre, pakowarka powinna to umożliwiać
- Jakość użytych materiałów – pakowarki wykonane z trwałych materiałów (ABS, stal nierdzewna) świetnie sprawdzą się w profesjonalnym użytku.
- Pakowarka próżniowa – 900 W – 40 cm – stal nierdzewna 3 649,00 zł
- Pakowarka próżniowa – szerokość worka: 26 cm – 103 l/min – 1 bar – Royal Catering 2 999,00 zł
- Folia moletowana do pakowania próżniowego – 8 rolek – 600 x 30 cm 189,00 zł
- Folia moletowana do pakowania próżniowego – 8 rolek – 4 rozmiary 169,00 zł
Udostępnij