Prawdziwa pizza neapolitańska – oryginalny przepis

Udostępnij

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy. Drożdżowe ciasto, pomidorowy sos i ser to połączenie doskonałe, które podbiło miliony serc na całym świecie. Jednak istnieją różne rodzaje pizzy, a w ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się pizza neapolitańska. Chcesz przygotować ją samodzielnie? Poznaj oryginalny przepis!

pizza neapolitanisch

Udostępnij

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy. Drożdżowe ciasto, pomidorowy sos i ser to połączenie doskonałe, które podbiło miliony serc na całym świecie. Jednak istnieją różne rodzaje pizzy, a w ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się pizza neapolitańska. Chcesz przygotować ją samodzielnie? Poznaj oryginalny przepis!

Pizza neapolitańska – czym się wyróżnia?

Kiedy pizza zaczęła podbijać świat, przyjęło się, że prawdziwa włoska pizza to ta na cienkim, chrupiącym cieście. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna. Włosi przyrządzają pizzę na różne sposoby, a często specyficzne rodzaje przyporządkowane są konkretnym regionom geograficznym. Nie inaczej jest również w przypadku pizzy neapolitańskiej, która w niczym nie przypomina ani dobrze wypieczonych chrupiących pod zębem placków, ani grubych, puszystych pizz ociekających serem i licznymi dodatkami. Jaka zatem jest pizza neapolitańska?

Ciasto na pizzę neapolitańską charakteryzują sprzeczności. Brzegi pizzy są mocno wyrośnięte na 1-2 cm – są wyjątkowo puszyste, z wierzchu mogą być lekko przypalone. Środek pizzy jest natomiast cieniutki (maksymalnie 4-milimetrowy), miękki, wręcz nieco rozmoknięty, co dla osób, które nie spotkały się wcześniej z pizzą neapolitańską może być szokujące, a nieraz postrzegane jest jako błąd w przygotowaniu placka. W rzeczywistości natomiast cały wyjątkowy smak tego rodzaju pizzy tkwi właśnie w specyficznej postaci ciasta.

Średnica tradycyjnej pizzy neapolitańskiej nie powinna przekraczać 34 cm, a całość powinna być zrobiona z konkretnych składników i w bardzo ściśle określony sposób. Sprawdź zatem przepis na pizzę neapolitańską i dowiedz się, jak przygotować to danie samodzielnie z zachowaniem wszystkich zasad.

Ciasto na pizzę neapolitańską krok po kroku

Przygotowanie ciasta na pizzę neapolitańską należy rozpocząć od dobrania jakościowych składników. Najważniejsza będzie tu rzecz jasna odpowiedni typ mąki do pizzy neapolitańskiej. Tutaj najlepiej sprawdza się mąka typu 00, czyli najdrobniejsza o znikomej zawartości popiołu. Pozostałymi składnikami ciasta na pizzę neapolitańską są drożdże, woda oraz sól.

Wszystkie składniki należy połączyć – w oryginalnych przepisach jest zaznaczone, by wyrabiać je rękoma. Następnie podziel je na kulki – każda z nich stanie się potem spodem do jednej neapolitańskiej pizzy. Istotniejsze od wyrabiania jest jednak dojrzewanie ciasta – powinno się poświęcić na to minimum 8 godzin, ale warto odstawić je na nieco dłużej. Proces ten sprawia bowiem, że w cieście zachodzi rozpad glutenu i innych elementów – białka, skrobi i tłuszczów – więc staje się ono lekkostrawne i bardziej aromatyczne.

Formowanie ciasta również odbywa się w specyficzny sposób. Powietrze ze środka placka należy wypychać na brzegi do momentu, gdy dno pizzy będzie już cieniutkie. Wówczas możesz przejść do nakładania kolejnych dodatków.

Sos do pizzy neapolitańskiej – gęsty i aromatyczny

Prawdziwa pizza neapolitańska powinna zawierać składniki pochodzące z regionu Kampania. Do wykonania sosu należy zatem sięgnąć po pomidory San Marzano rosnące u stóp Wezuwiusza. Sos do pizzy neapolitańskiej jest wyjątkowo aromatyczny, charakterystycznie kwaskowaty, a przy tym niesamowicie prosty w przygotowaniu. Nie trzeba go przysmażać ani nawet doprawiać! Wystarczy zmiksować dobrej jakości pomidory San Marzano z puszki i równomiernie rozprowadzić je po placku tak, by jednak nie pokryły rantów pizzy neapolitańskiej – te mają być czyste i gotowe do imponującego wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy neapolitańskiej

Prawdziwa pizza neapolitańska charakteryzuje się prostotą. Najpopularniejsze jej rodzaje nie są wypchane dodatkami, choć oczywiście podczas robienia placków w domu możesz popuścić wodze wyobraźni i skomponować ją tak, jak chcesz. Jednak w oryginalnych przepisach raczej dominują nieskomplikowane składniki.

Neapolitańska pizza Marinara

Choć większości z nas pizza kojarzy się przede wszystkim z serem, Marinara jest go całkowicie pozbawiona. Na placku znajdziesz tylko pomidory San Marzano, czosnek, oliwę z oliwek oraz oregano. Mimo to na pewno nie rozczarujesz się smakiem tej pozornie banalnej kompozycji! Co więcej, tradycyjny przepis na Marinarę sprawia, że doskonałą włoską pizzą mogą cieszyć się również weganie!

Rozsławiona na całym świecie Margherita

Każdy miłośnik pizzy neapolitańskiej z pewnością nieraz delektował się smakiem Margherity. Połączenie dojrzewających we włoskim słońcu pomidorów San Marzano, mozzarelli di bufala  z mleka wypasających się w Kampanii bawolic lub mozzarelli fior di latte z mleka krowiego, liści świeżej bazylii i oliwy z oliwek extra virgin jest tak klasyczne, jak doskonałe.

Pozostałe składniki na pizzę neapolitańską

Prawdziwa pizza z Neapolu występuje tylko w dwóch powyższych postaciach. Jednak mało która pizzeria ulega radykalizmowi i serwuje placki z różnymi dodatkami. Niemniej warto zadbać, aby wszystkie składniki były włoskie i doskonałej jakości. Co pasuje do neapolitańskiej pizzy?

Nie warto jednak przesadzać – jak wspomnieliśmy, prawdziwą pizzę neapolitańską wyróżnia prostota, a w nieskomplikowanych składnikach kryje się naprawdę wiele smaku, który podbije serce każdego.

Jak upiec pizzę neapolitańską?

Ostatnim etapem przygotowywania neapolitańskiej pizzy jest jej upieczenie. W tradycyjnych przepisach zawsze używa się do tego celu pieca opalanego drewnem. Temperatura w nim powinna osiągać niemal 500°C, a czas pieczenia wynosić zaledwie 60-90 sekund! Osiągnięcie takich warunków w domu jest bardzo trudne, choć coraz popularniejsze stają się specjalne piece do pizzy oferujące wypiekanie placków w wysokich temperaturach. Zobacz także: ➔ profesjonalna łopata do pizzy!

Te, które mogą z powodzeniem zastąpić piec opalany drewnem, przeznaczone są jednak przede wszystkim do lokali gastronomicznych – są dość drogie, zajmują dużo miejsca i zużywają sporo prądu, więc wstawianie ich do domu nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Jeśli jednak planujesz założyć pizzerię serwującą prawdziwą pizzę neapolitańską, tego typu sprzęt z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Pamiętaj, aby w takim przypadku zaopatrz się również w pojemniki termoizolacyjne do pizzy – dzięki specjalnym torbom możesz serwować pizzę neapolitańską także na wynos!

Jak zrobić pizzę neapolitańską w domu? Tutaj z pomocą mogą przyjść np. niedrogie, a wysoce funkcjonalne patelnie do pizzy. To urządzenia elektryczne o średnicy maksymalnie 40 cm, nadające się do robienia nie tylko pizzy neapolitańskiej, ale również innych rodzajów – w tym na grubym cieście.

Nie chcesz kolejnego urządzenia kuchennego? W takim razie już na etapie wyposażania kuchni zastanów się, jaki piekarnik do pizzy wybrać. Co prawda prawie nigdy nie osiągają one temperatury pieczenia wyższej niż 300°C, ale w tak nagrzanym urządzeniu możesz przygotować naprawdę smaczną pizzę w stylu neapolitańskim.

Pizza neapolitańska – podsumowanie

Jak zrobić pizzę neapolitańską w domu? Wykonanie placka na podstawie oryginalnego przepisu może okazać się niemożliwe. Nawet jeśli spełnisz warunki korzystania z produktów pochodzących z Kampanii, ograniczać Cię zawsze będzie wyposażenie kuchenne, które nie może równać się z tym restauracyjnym. Pizza neapolitańska z piekarnika okaże się smaczna, ale nie należy oczekiwać identycznych efektów, co w przypadku pizzy wypiekanej u podnóży Wezuwiusza.

Jeśli jednak zakładasz lokal, zastanów się nad profesjonalnym piecem do pizzy zasilanym elektrycznie – pomoże Ci on serwować niemalże idealną pizzę neapolitańską. Tradycyjna pizza z Neapolu dla wielu stała się niedoścignionym wzorem doskonałego smaku opartego na prostocie – choć dla mieszkańców Kampanii stanowiła ona podstawowe danie, rozpowszechniła się na cały świat i z każdym rokiem zyskuje coraz większe grono miłośników.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej