Jesteś miłośnikiem grillowania? Z pewnością więc nieraz przemknęło Ci przez myśl, żeby przygotować steka na grillu. Jednak aby się za to zabrać, należy przyswoić podstawową wiedzę na ich temat. Dowiedz się zatem, jakie są rodzaje steków i stopnie ich wysmażenia, by móc łatwo przygotować idealne mięso dla swoich bliskich lub gości odwiedzających Cię w restauracji.
Jesteś miłośnikiem grillowania? Z pewnością więc nieraz przemknęło Ci przez myśl, żeby przygotować steka na grillu. Jednak aby się za to zabrać, należy przyswoić podstawową wiedzę na ich temat. Dowiedz się zatem, jakie są rodzaje steków i stopnie ich wysmażenia, by móc łatwo przygotować idealne mięso dla swoich bliskich lub gości odwiedzających Cię w restauracji.
Czym kierować się przy wyborze mięsa na steki?
Szaszłyki z grilla już Ci się przejadły? Burgery z grilla często goszczą na Twoim stole, ale szukasz czegoś wykwintniejszego, o bardziej zwartej strukturze? W takim razie czas na steki z grilla! Wybór mięsa na steki będzie miał największy wpływ na późniejszy smak gotowego dania. Przede wszystkim należy pamiętać, że w tym przypadku konieczne jest sięganie po wysokojakościowe mięso ze sprawdzonych źródeł – pamiętaj, że najczęściej steki spożywa się w postaci krwistej, więc powinny być one dokładnie przebadane i odpowiednio przechowywane. Najlepiej po wołowinę udać się do rzeźnika – na pewno zaoferuje mięso lepszej jakości niż okoliczne supermarkety.
Kupując świeże steki, zwróć uwagę na ich strukturę (powinna być zwarta), zapach (delikatny) i powierzchnię – ta musi być śliska! Jednak o wiele lepszym wyborem okażą się steki sezonowane, które dojrzewając, nabierają jeszcze więcej wyrazistego smaku – najlepsze odmiany wołowiny to te z Argentyny, Hiszpanii czy USA. Dostępnych jest także mnóstwo rodzajów steków. Dowiedz się, co masz do wyboru, by sięgnąć po najbardziej interesujące Cię mięso.
Różne rodzaje steków
Spośród licznych rodzajów steków dostępnych na rynku, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zawsze jednak należy sprawdzić zawartość tłuszczu w mięsu – kotlety powinny mieć delikatne, marmurkowe wzorki, ponieważ to właśnie one są gwarancją soczystości i doskonałego smaku steków. Które rodzaje steków są najpopularniejsze?
Rib Eye
Ribe Eye to jeden z najpopularniejszych rodzajów steków na grilla. Wykrawa się g z antrykotu, a więc rzadko używanego przez krowy mięśnia porośniętego tłuszczem. To właśnie na tych stekach możesz dostrzec wspaniałą, marmurkową strukturę i charakterystyczne, tłuste oko pośrodku kotleta.
Tomahawk
Ten rodzaj steka swoją fantazyjną nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi będącemu wynikiem pozostawienia na steku Rib Eye długiej, minimum 12-centymetrowej kości. Walory smakowe steka Tomahawk, podobnie jak w powyższym przypadku, są znakomite!
Mignon
Filet Mignon to rodzaj steku z polędwicy – mięsa wyróżniającego się niesamowitą delikatnością, ale też wysoką ceną sprzedaży. Wynika to z faktu, że to delikatne, pyszne, jednak bardzo chude mięso pozyskuje się z cieńszego końca polędwicy. Z jednej krowy powstaje więc bardzo niewiele filetów Mignon, a zwolenników jego wyjątkowego smaku jest natomiast sporo.
Stek Strip
Ten rodzaj steku możesz spotkać także pod nazwą New York Strip lub stek klubowy. Powstaje z rostbefu i nie jest już tak delikatny, jak Rib Eye czy filet Mignon. Mimo większej twardości ma ogromne grono fanów, którzy cenią stek Strip przede wszystkim za intensywny smak nie do podrobienia.
Stek Porterhouse i T-Bone
Do popularnych rodzajów steków wołowych należą też Porterhouse i T-Bone. Zestawiliśmy je ze sobą ze względu na podobieństwo, które powoduje częste pomyłki przy właściwym określaniu rodzaju steka. Oba kotlety składają się częściowo z rostbefu i częściowo z polędwicy – jednak w przypadku steku Porterhouse część z polędwicą ma co najmniej 3 cm szerokości, zaś w T-Bone jest mniejsza. Rostbef i polędwica w obu przypadkach są przedzielone kością w kształcie litery T – steki te są więc charakterystyczne, jednak niewytrawny miłośnik wołowiny może nie znać różniących je niuansów.
Stek Sirloin
Ten stek wykrajany jest z środkowej części grzbietu bydlęcia. Cieszy się mniejszą popularnością, gdyż pomimo niezłej struktury marmurkowej cechuje się nieco gorszą głębią smaku od pozostałych rodzajów steków. Dlatego też Sirloin najlepiej sprawdza się po sezonowaniu i właśnie takie kawałki należy kupować.
Marynowanie steków i przyprawianie steków
Dla osób, które na grillu najczęściej robią karkówkę, schab czy boczek, naturalnym odruchem przyrządzania mięsa jest przygotowanie marynaty wypełnionej przyprawami. Jednak w przypadku dowolnego rodzaju steku wołowego musisz zapomnieć o zwykłych przyzwyczajeniach. Smak mięsa jest na tyle wyrazisty i specyficzny, że nie potrzebuje wielu przypraw. Sól, pieprz, ewentualnie gałązka rozmarynu i masło do podania. To wszystko, czego potrzeba, aby wydobyć ze steków to, co najlepsze!
Stopnie wysmażenia steków
Podczas grillowania istotny okaże się także rodzaj wysmażenia steków. Wiele osób uważa, że im bardziej krwiste, tym bardziej wykwintne są steki. Inni wolą dobrze wysmażone, bezpieczniejsze w smaku kotlety. Warto zapoznać się ze słowniczkiem, który pomoże Ci w wyborze lub przygotowania steku w zgodzie z preferencjami Twoich gości.
Blue
Ten rodzaj wysmażenia steku z pewnością docenią koneserzy, jednak dla osób jedzących sporadycznie może okazać się nieco zbyt ekstrawagancki. Do czynienia mamy tutaj z bardzo krwistym, lekko obsmażonym stekiem. Z każdej strony grilluje się go zaledwie przez 30 sekund. Z wierzchu jest więc chrupiący, w środku zaś surowy, choć ciepły. Skąd wzięła się nazwa blue? Otóż taki stek naciśnięty palcem po zdjęciu z patelni powinien przybrać na moment lekko błękitną barwę.
Rare
To nadaj krwisty rodzaj wypieczenia steka, jednak surowy pozostaje jedynie środek, który z zewnątrz otoczony jest ok. 5-milimetrową warstwą usmażonego mięsa. Aby przygotować stek rare należy smażyć go przez mniej więcej 90 sekund z każdej strony.
Medium rare
Jak sama nazwa wskazuje, taki stek jest wysmażony w stopniu pomiędzy medium a rare, czyli można określić go mianem średnio krwistego. Taki efekt osiągniesz przy obsmażaniu steków przez ok. 2,5 minuty z każdej strony.
Medium
Jest to chyba najpopularniejszy sposób przygotowywania mięsa. Ten rodzaj wysmażenia steków pozwala bowiem zachować równowagę – w większości wołowina jest usmażona, jednak środek pozostaje surowy. Możesz więc liczyć na soczyste, w pełni aromatyczne, średnio wysmażone mięso z grilla o miękkiej strukturze. Czas grillowania to ok. 3 minut z każdej strony.
Medium well
Jeśli nie przepadasz za surowym mięsem, idealnym dla Ciebie rodzajem wysmażenia steku okaże się medium well, czyli dobrze wysmażony. Białko wewnątrz kotleta jest delikatnie ścięte, ale wciąż zachowuje sporo soków, choć nie może równać się z mniej wysmażonymi rodzajami steków. W środku znajduje się różowy pasek otoczony szarym mięsem.
Well done
Bardzo dobrze wysmażone steki mają w pełni ścięte białko, co niestety pozbawia je soczystości. Barwa mięsa ma ciemniejszy, szary lub brunatny kolor, a na wierzchu steku mogą być widoczne lekkie przypalenia. Miłośnicy steków jednak prawie nigdy nie decydują się na taki stopień wysmażenia – twarde, suche mięso traci bowiem swoje pierwotne walory smakowe.
Sprzęt gastronomiczny do grillowania steków
Przygotowywanie steków to prawdziwa sztuka, dlatego niewiele osób decyduje się na ich samodzielne przyrządzenie w domu. Na szczęście mnóstwo restauracji specjalizuje się w serwowaniu soczystych, wołowych kąsków, które zachwycają smakiem nawet największych miłośników steków. Aby jednak móc serwować doskonale wysmażone steki, potrzebny Ci będzie profesjonalny sprzęt. Wyposaż kuchnię restauracji w profesjonalne grille gastronomiczne.
Wśród nich znajdziesz zarówno płyty gazowe, jak i elektryczne grille kompaktowe, ale w tym przypadku Twoją uwagę powinny przykuć specjalistyczne grille gazowe do steków. Charakteryzują się tym, że osiągają bardzo wysoką temperaturę – nawet 800°C!
Jak grillować steki – podsumowanie
Przygotowanie perfekcyjnych steków jest możliwe, o ile się do tego odpowiednio przygotujesz. Sam proces grillowania czy przyprawiania nie jest skomplikowany, jednak bez wiedzy praktycznej można łatwo popełnić niechciane błędy. Jednak z zestawem powyższych wskazówek z powodzeniem wybierzesz pożądany rodzaj steka oraz przygotujesz go w preferowany sposób – osiągając idealny stopień wysmażenia.
Udostępnij