Na co dzień odżywiasz się zdrowo i chętnie wybierasz niskokaloryczne potrawy? A może jesteś na diecie wegetariańskiej? W obu przypadkach z pewnością docenisz smak i sycącą wartość warzyw z grilla, które w pełni mogą zastąpić Ci kojarzące się z tego rodzaju przyrządzeniem jedzenia mięso. Jakie warzywa wybrać i jak je przygotować?
Na co dzień odżywiasz się zdrowo i chętnie wybierasz niskokaloryczne potrawy? A może jesteś na diecie wegetariańskiej? W obu przypadkach z pewnością docenisz smak i sycącą wartość warzyw z grilla, które w pełni mogą zastąpić Ci kojarzące się z tego rodzaju przyrządzeniem jedzenia mięso. Jakie warzywa wybrać i jak je przygotować?
Jakie warzywa na grilla?
Szykujesz wegetariańskiego grilla? A może chcesz uzupełnić mięso z grilla zdrowymi i smacznymi dodatkami, które będą miały niewiele kalorii? W takim razie dowiedz się, jakie warzywa na grilla sprawdzają się najlepiej:
- Cukinie – to jedno z najchętniej grillowanych warzyw. Robi się miękkie i soczyste w krótkim czasie, a przy tym łatwo się zapieka z wierzchu. Pyszna w postaci plastrów i talarków, jak i pocięta na słupki à la frytki.
- Bakłażany – żeby bakłażany z grilla były smaczne, należy je solidnie natłuścić oliwą. Wówczas można uzyskać pełnię ich smaku i lekką, maślaną konsystencję. Jest to świetny pomysł na warzywa z grilla.
- Pieczarki – jeśli szukasz wegetariańskiego zamiennika burgera z grilla, doskonale trafiłeś. Wybierz duże pieczarki portobello. Małe natomiast staną się świetnym dodatkiem do szaszłyków lub mięsa.
- Pomidory – duże pomidory możesz faszerować serem lub innymi warzywami i w ten sposób grillować. Koktajlowe natomiast świetnie smakują same w sobie – warto je przyprawić ziołami prowansalskimi.
- Kukurydza – całe, mocno wypieczone kolby to nieodłączny smak lata. Podkręć ich smak, smarując gotową kukurydzę rozpuszczonym masłem oprószając guboziarnistą solą.
- Szparagi – choć sezon na szparagi trwa krótko, są one jednymi z najsmaczniejszych warzyw na grilla. Niewiele im trzeba – oprószone solą są wyborne i nie potrzebują solidniejszego przyprawiania.
- Kapusta – to jedno z ciekawszych warzyw do grillowania. Pokrojone w ćwiartki, zawinięte w folie i doprawione oliwą i przyprawami smakuje naprawdę niesamowicie – Twoi goście zdziwią się tak oryginalnymi warzywami z grilla!
- Papryka – lekko przypalona skórka papryki swoim wyrazistym smakiem w niezwykły sposób współgra z jej słodkością. Szczególnie ciekawie wypadają na grillu małe papryczki, np. padron – można je jeść razem z pestkami!
- Ziemniaki – ostatnie, ale bardzo ważne w grillowym menu. Młode, grillowane w skórce, lub starsze, pokrojone w łódeczki. Ziemniaki z grilla to prawdziwa klasyka, która najlepiej smakuje z masłem i solą.
Marynata do warzyw z grilla
Jeśli planujesz zrobić warzywne szaszłyki na grilla, albo grillowane warzywa w folii, możesz zrobić dla wszystkich składników wspólną, uniwersalną marynatę na bazie oliwy z oliwek przełamaną kwaśnym smakiem octu balsamicznego, soku z cytryny czy octu jabłkowego. Do tego będą pasowały przeróżne przyprawy – naturalnie wszelkiego rodzaju zioła, świeże lub suszone, granulowany czosnek i cebula, papryka, pieprz ziołowy i niezbędna sól.
Jak przyprawić warzywa na grilla?
Jeśli nie chcesz robić marynaty do warzyw z grilla, możesz każdy ze składników przyprawić osobno. Aby zachować naturalny smak, szparagi, paprykę czy pieczarki wystarczy solidnie osolić – te warzywa mają na tyle intensywny, oryginalny aromat, że nawet w tak minimalistycznej formie wyjdą znakomite. Natomiast w przypadku cukinii czy bakłażana możesz nieco poeksperymentować – dopraw je papryką wędzoną, aby nadać im charakterystyczny, nieco mięsny smak. To świetny pomysł dla wegetarian szukający ciekawych alternatyw dla kiełbasy z grilla.
O smak warzyw z grilla możesz zadbać także poprzez przygotowanie pysznych, lekkich dipów. Sos czosnkowy na bazie jogurtu lub jogurt wymieszany ze świeżymi ziołami i miętą podkręcą wakacyjny smak grillowanych smakołyków.
Sposoby grillowania warzyw
Warzywa na grilla można robić pojedynczo, bezpośrednio na aluminiowych tackach lub też specjalnych, aluminiowych miseczkach, w których przygotujesz cały bukiet warzyw. Popularnym pomysłem są także szaszłyki z warzyw z grilla – otrzymujesz od razu miks warzyw na patyku. Taki sposób serwowania docenisz za zwartą formę warzyw – często podczas grillowania nieco się rozmiękają, więc łatwiej podawać je wbite na szpikulec.
- Płyta grillowa – ryflowana – 60 cm – 2 x 3200 W 1 149,00 zł
- Płyta grillowa – 360 x 380 mm – gładka i ryflowana – 2000 W 599,00 zł
- Grill kontaktowy – 2 x 1800 W 999,00 zł
- Grill kontaktowy – 2200 W – ryflowany 799,00 zł
Jak zrobić grillowane warzywa w piekarniku? Czy grillowane warzywa z patelni są równie smaczne, co prosto z rusztu? W okresie zimowym z pewnością nieraz będziesz mieć ochotę na powrót do wakacyjnych smaków. Na szczęście sposobów na przygotowanie warzyw z grilla w domu jest mnóstwo – w piekarniku z funkcją grilla, na patelni grillowej, elektrycznym grillu kompaktowym, czy też na grillu gazowym (zobacz: grill gazowy dwupalnikowy).
Porady dotyczące grillowania warzyw
Podczas robienia warzyw na grillu najwięcej wątpliwości wywołuje czas ich przygotowywania. Nic w tym dziwnego – warzywa mają różną twardość i strukturę, więc rzadko kiedy są gotowe w tym samym momencie. Dlatego też szaszłyki warto robić nieco dłużej, by mieć pewność, że wszystkie warzywa są już gotowe. Inaczej przedstawia się sprawa, jeśli np. lubisz chrupiącą cukinię i paprykę – wtedy całość możesz trzymać na ruszcie krócej.
Niemniej, grillowane warzywa dochodzą na ruszcie bardzo szybko. Najczęściej już po 10 minutach możesz delektować się smakiem ulubionych składników. Rekordzistą na grillu są ziemniaki i kapusta – dla nich przeznacz ok. 30 minut obróbki termicznej. Jeśli chcesz przyspieszyć serwowanie ziemniaków, możesz przed grillowaniem je obgotować.
Sprzęt gastronomiczny do grillowania warzyw
Warzywa z grilla wspaniale sprawdzą się jako jedna z pozycji menu w restauracjach. Mogą być serwowane jako zdrowa przystawka albo też zamiast surówki do tradycyjnych dań obiadowych. Przygotowanie ich w kuchni gastronomicznej jest możliwe przez cały rok, jeśli tylko na jej wyposażeniu znajdują się grille gastronomiczne. Profesjonalny sprzęt do grillowania dostępny jest w wielu wersjach – mogą mieć postać otwartej płyty lub zamkniętego grilla kompaktowego. Do wyboru masz urządzenia elektryczne oraz gazowe – możesz więc łatwo skompletować sprzęt, na którym pracuje Ci się najwygodniej.
Jeśli w swoim lokalu serwujesz wiele potraw, które najlepiej smakują na gorąco, wybierz też urządzenia grzewcze, za sprawą których utrzymasz idealną temperaturę każdego dania. Jeśli więc warzywa z grilla będą gotowe wcześniej niż reszta jedzenia, możesz umieścić je na płycie podgrzewającej, by zachowały swoje najlepsze właściwości.
Jak grillować warzywa – podsumowanie
Na grillu można przygotować niemal wszystko – świetnie smakują ryby z grilla, rozmaite mięsa, ale i grillowane warzywa mają mnóstwo zwolenników. Dzięki temu przy jednym stole z powodzeniem mogą zasiąść weganie, wegetarianie, osoby będące na dietach odchudzających oraz ci, którzy chcą sobie pofolgować przy ulubionych dań mięsnych. Grillowanie warzyw jest proste i daje ogromne możliwości – na ruszcie możesz przygotować co tylko chcesz i podać w atrakcyjnej formie – np. sakiewek wypełnionych warzywami albo też szaszłyków warzywnych z grilla.
Na kanałach Chef’s Gear Polska – YouTube fanpege’u Chef’s Gear Polska | Facebook dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.
Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].
Udostępnij