Zdrowe i smaczne potrawy z grilla? Jeśli nie chcesz napychać się tłustymi mięsami i szukasz lżejszej, ale równie pysznej alternatywy, rozważ przygotowanie ryby z grilla. Pełne witamin z grupy B i kwasów omega-3 sprawiają, że możesz się smacznie najeść bez wyrzutów sumienia.
Zdrowe i smaczne potrawy z grilla? Jeśli nie chcesz napychać się tłustymi mięsami i szukasz lżejszej, ale równie pysznej alternatywy, rozważ przygotowanie ryby z grilla. Pełne witamin z grupy B i kwasów omega-3 sprawiają, że możesz się smacznie najeść bez wyrzutów sumienia.
Jaka ryba na grilla?
Jeśli zdecydowałeś się na serwowanie ryby z grilla, najpierw dowiedz się, co warto wybrać, by wrzucić na ruszt i osiągnąć jak najlepsze efekty. Przede wszystkim zawsze należy sięgać po świeże ryby na grilla – mrożone są bowiem dużo delikatniejsze i mogłyby się rozpadać podczas marynowania lub już samego grillowania. Po drugie zastanów się, które części ryb chcesz serwować. Filety, które sprawdzają się przy smażeniu na patelni lub pieczeniu w piekarniku, nie będą tak dobre na grilla – znowu, okazują się być zbyt delikatne, choć z pewnością w niektórych przypadkach z powodzeniem można je zastosować, np. grube płaty z łososia. Dużo lepiej sprawdzają się natomiast steki oraz tusze – takie ryby na grilla zawsze są strzałem w dziesiątkę.
Które gatunki ryb są najlepsze na grilla:
- pstrąg,
- okoń,
- łosoś,
- halibut,
- tuńczyk,
- sandacz,
- makrela,
- dorsz,
- dorada.
Jak widać, wybór jest ogromny, więc z pewnością każdy znajdzie wśród ryb z grilla tę, która mu posmakuje najbardziej!
Marynata do ryby z grilla
W większości przypadków mięso na grilla należy zamarynować, by skruszało i nabrało całej gamy smaków i aromatów. Nie inaczej jest także w przypadku ryb na grilla – jeśli chcesz wydobyć z nich to, co najlepsze, możesz je zamarynować i po kilku godzinach cieszyć się idealnie przyrządzoną potrawą.
Oczywiście nie ma jedynego słusznego przepisu na marynatę do ryby na grilla – jednak podczas jej samodzielnego komponowania można się kierować smakami, które najlepiej łączą się z łagodnością ryb. Bazą do wykonania marynaty może być oliwa, choć z pewnością wiele osób chętniej sięgnie po masło, które w połączeniu z mięsem ryby smakuje wprost wybornie. Świetnym uzupełnieniem ryb jest także sok z cytryny lub innych cytrusów – z powodzeniem możesz eksperymentować z pomarańczą lub limonką. Niektórzy decydują się na dodanie do mieszanki białego wina, które nadaje całości specyficzny, ale bardzo ciekawy aromat. Z przypraw warto postawić na klasykę. Oprócz pieprzu i soli niezbędny okaże się rozmaryn, czosnek, tymianek i odrobina cukru.
Jeśli nie chcesz szykować wcześniej marynaty do ryb z grilla, ogranicz się do pieprzu, soli i kompozycji ziół, które lubisz najbardziej. Gotową rybę możesz natomiast skropić sokiem z cytryny, by podkręcić jej smak.
Przygotowanie ryb na grilla
Zarówno zamarynowaną, jak i przyprawioną rybę na grilla możesz przygotować na kilka sposobów. Aby okiełznać delikatne, rozpadające się filety warto zdecydować się na rybę z grilla w folii aluminiowej. W przypadku tuszy warto zdecydować się na specjalne ruszty na ryby, natomiast steki można przygotowywać bezpośrednio na aluminiowej tacce.
Najwięcej kreatywności wyzwala ryba na grillu w folii aluminiowej – można bowiem do niej dodać rozmaite warzywa i dodatki, dzięki którym po rozwinięciu zgrillowanej paczuszki zyskasz od razu pełnowartościowy posiłek. W takim zawiniątku może znaleźć się papryka, cukinia, młode ziemniaczki, plasterki cytryny i całe gałązki ziół, np. świeżego oregano czy rozmarynu. Całość z pewnością Cię zachwyci!
Grillowanie ryb a typ grilla
Co lepiej wybrać do grillowania ryb – grill węglowy czy gazowy? I czy można przygotować rybę z grilla elektrycznego? Na szczęście każde z tych urządzeń świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania aromatycznych, delikatnych ryb. Bardziej istotny od rodzaju grilla okaże się natomiast jego rozmiar – szczególnie jeśli planujesz przyrządzać na ruszcie duże ryby w całości. Jeśli grillujesz rybę na grillu węglowym, zachowaj szczególną ostrożność – jeśli ogień wymknie Ci się spod kontroli, wystarczy moment, by spalić delikatną rybę. O wiele prostsze jest natomiast przyrządzanie ryb na grillu gazowym i elektrycznym.
- Płyta grillowa – 55 cm – Royal Catering – gładka – moc 3000 W 669,00 zł
- Grill elektryczny na podczerwień – 1780 W
-
Grill kontaktowy – 2200 W
679,00 zł619,00 zł - Grill kontaktowy – 2 x 1800 W – ryflowany 1 049,00 zł
Porady dotyczące grillowania ryb
Co jeszcze warto wiedzieć o sposobach na najlepsze ryby na grilla?
Jak długo grillować ryby?
Ile czasu potrzebuje ryba na grillu, aby była smaczna, delikatna i idealnie soczysta? Trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie – sporo zależy od temperatury, jaką uda się uzyskać na ruszcie oraz od grubości samej ryby. Na pewno jednak nie należy grillować jej zbyt długo, szczególnie jeśli chodzi o rybę bezpośrednio na ruszcie, a nie w folii. W takim przypadku możliwe jest bowiem jej nadmierne wysuszenie. Można przyjąć, że w przypadku ryby o grubości 2 cm wystarczające okaże się grillowanie ok. 6-8 minut z każdej strony.
Jak grillować rybę w piekarniku?
Jest zima, a Ty nie masz w domu grilla elektrycznego? Jednocześnie marzy Ci się aromatyczna ryba z grilla? W takim razie możesz przygotować ją w piekarniku – najlepiej, jeśli masz w urządzenie z funkcją grilla. Jeśli nie ma takiej opcji, możliwe jest przyrządzenie grillowanej ryby w zwykłym trybie pieczenia lub z termoobiegiem. Rybę należy piec w folii i na koniec otworzyć ją, aby się zarumieniła.
Grillowanie mrożonej ryby
Jeśli masz w zamrażalniku ryby, które chcesz koniecznie przygotować na grillu, zdecyduj się na przyrządzenie ich na grillu elektrycznym. Na takim ruszcie najłatwiej utrzymasz je w całości. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zawsze wybranie świeżej ryby – nie tylko jest bardziej zwarta, ale też jej walory smakowe są lepsze.
Sprzęt gastronomiczny do grillowania ryb
Grillowane ryby są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Nic więc dziwnego, że cieszą się ogromną popularnością nie tylko przyrządzane na przydomowym grillu węglowym, ale również jako jedno z głównych dań w restauracyjnym menu. Jeśli wyposażysz kuchnię w lokalu w grilla gastronomicznego, możesz serwować rybę z grilla swoim klientom przez cały rok niezależnie od pogody.
Do grillowania możesz wybrać otwarte płyty gazowe i elektryczne oraz zamknięte grille pojedyncze i podwójne. Szeroki wybór sprzętu gastronomicznego otwiera przed Tobą ogromne możliwości. Co więcej, możesz zaopatrzyć się również w urządzenia grzewcze służące do podtrzymywania ciepła gotowych już potraw – dzięki nim serwowaniu kilku dań do jednego stolika w tym samym czasie nie będzie już stanowić problemu.
Jak grillować ryby – podsumowanie
Szaszłyki i warzywa na grilla już nie są jedyną opcją dla osób, które nie mają ochoty na mięso. Grillowana ryba okaże się świetnym wyborem dla tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo, a jednocześnie nie rezygnować ze smacznych posiłków. Przygotowywanie ryby na grillu jest proste, a przepisy są zróżnicowane i można je śmiało modyfikować do własnych potrzeb. Zapomnij więc o nudzie – wrzuć ryby na ruszt!
Wolisz poradnik w wersji filmowej? Zapraszamy do obejrzenia naszego materiału o czyszczeniu grilla na kanale Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube!
Na kanałach Chef’s Gear Polska – YouTube fanpege’u Chef’s Gear Polska | Facebook dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.
Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].
Udostępnij