Kiełbasa na grilla – jaką wybrać i jak przygotować?

Udostępnij

Klasyka letnich posiłków na świeżym posiłku – kiełbasa z grilla. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego do przyrządzenia! Czy wiesz jednak, że istnieją różne sposoby przygotowywania tego sztandarowego dania? Sprawdź klasyczne metody oraz przepisy na kiełbasę z grilla inaczej!

Bratwurst vom Grill

Udostępnij

Klasyka letnich posiłków na świeżym posiłku – kiełbasa z grilla. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego do przyrządzenia! Czy wiesz jednak, że istnieją różne sposoby przygotowywania tego sztandarowego dania? Sprawdź klasyczne metody oraz przepisy na kiełbasę z grilla inaczej!

Ile kalorii ma kiełbasa z grilla?

Zanim zajmiesz się przyrządzaniem, a następnie pałaszowaniem pysznych kiełbasek z grilla, dowiedz się, ile możesz ich zjeść, by sobie nie zaszkodzić. Należy bowiem wiedzieć, że jest to danie dość tłuste – ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Szacuje się, że surowa, średniej wielkości porcja ma ok. 230 kcal. Jednak podczas obróbki termicznej część tłuszczu się wytapia i wtedy można liczyć na około 200 kcal w jednej kiełbasce. Nie jest to zatrważająca kaloryczność, jednak jeśli doda się do tego pieczywo i sosy, z którymi zwykle serwuje się tę potrawę, kiełbaska z grilla staje się bardzo sycąca. Warto to wziąć pod uwagę podczas planowania całodziennego żywienia, jeśli wieczorem zamierzasz fetować przy grillu z przyjaciółmi.

Kiełbasa a urządzenia grillowe

Grillowaną kiełbasę można przygotować na kilka sposobów i przy wykorzystaniu różnych sprzętów do grillowania. Jakie masz możliwości?

Marynata do kiełbasy na grilla

Wiele osób nie przyprawia kiełbasy na grilla – wykonuje tylko nacięcia na skórce i od razu wrzuca mięso na ruszt. Okazuje się natomiast, że marynata do kiełbasy z grilla może przenieść to danie na zupełnie inny poziom smakowych doznań. Jak ją przygotować?

Mieszankę przyprawową do kiełbasy z grilla najlepiej zrobić na bazie musztardy lub piwa – tym sposobem można uzyskać pełną harmonię smaku. Dodaj do nich ulubione zioła i przyprawy i zanurz kiełbasę w marynacie na kilka godzin. Aby zyskać lepszy efekt, wcześniej delikatnie ponakłuwaj kiełbasę, wtedy łatwiej przejdzie wszystkimi aromatami.

Jak przyprawić kiełbasę z grilla?

Nie musisz przygotowywać marynaty do kiełbasy z grilla kilka godzin wcześniej, aby zjeść idealnie przyprawione danie. Równie dobrze możesz kiełbasę ponacinać, a następnie dokładnie natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej pełnię smaku. Co będzie pasowało do kiełbasy z grilla? Idealna okaże się gotowa mieszanka do mięs, albo też własna kompozycja bazująca na papryce w proszku, granulowanym czosnku, ziołach oraz pieprzu.

Sposoby przygotowania kiełbasy na grillu

Przygotuj kiełbasę na grilla inaczej! Zapomnij o nudzie podczas plenerowych imprez i stwórz z kiełbasy proste potrawy, o których Twoi goście długo nie zapomną!

Kiełbasa z cebulą

Odkryj kiełbasę z grilla na nowo! Zawiń ją w folię aluminiową wraz z pokrojoną na plasterki cebulą, ogórkiem marynowanym i papryką. Do całości dodaj odrobinę masła i przypraw i wrzuć na ruszt – towarzystwo warzyw doskonale urozmaici grillowane dania!

Kiełbasa z serem

Kiełbasa z serem na grilla to propozycja zdecydowanie stojąca w opozycji do założeń diet odchudzających, ale przy tym zachwycająca bogactwem smaku. W nacięcia kiełbasy włóż kawałki żółtego sera, a całość owiń cieniutkimi plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Gwarantujemy, że te kalorie będą tego warte!

Biała kiełbasa

Choć głównie kojarzona z Wielkanocą, biała kiełbasa doskonale sprawdzi się na grillu! Ona także świetnie smakuje w towarzystwie cebuli, ale także możesz zrobić ją bez dodatków i zjeść z chrzanem. Przygotujesz z niej również szaszłyki na grilla – pokrój ją na talarki i przekładaj z warzywami na długim patyczku. Smak tej potrawy pozytywnie Cię zaskoczy.

Wegetariańskie kiełbaski na grilla

Szykuje Ci się wegetariański grill? A może po prostu chcesz, by Twoi goście mieli do wyboru pełen przekrój dań? W takim przypadku zaserwuj wegetariańskie kiełbaski. Te zrobione z soi i marynowane w przyprawach swoim smakiem są naprawdę bardzo zbliżone do mięsa, a więc będą atrakcyjną alternatywą dla osób, które z różnych powodów nie jadają zwykłych kiełbasek.

Sprzęt gastronomiczny do grillowania kiełbasy

Sezon grillowy staje się świetną okazją dla lokali gastronomicznych, by poszerzyć swoją ofertę o nowe potrawy. Ogródki w restauracjach, które w weekendy zmieniają się w krainę grillowanych dań, cieszą się ogromną popularnością i przyciągają gości uwielbiających tradycyjne, mięsne specjały. Jednak grillowanie w knajpach możliwe jest nie tylko na zewnątrz – jeśli chcesz podawać autorskie kiełbasy z grilla w restauracji przez cały rok, zaopatrz się w odpowiedni sprzęt.

Z pewnością potrzebne Ci będą profesjonalne grille gastronomiczne – wśród nich znajdziesz modele elektryczne i gazowe o zamkniętej lub otwartej konstrukcji, więc bez trudu dopasujesz je do własnych potrzeb. Docenisz także funkcjonalność urządzeń grzewczych – będziesz w nich podgrzewać przygotowane już mięsa, co szczególnie sprawdzi się na dużych imprezach plenerowych, na których klienci oczekują błyskawicznego wydania jedzenia. Nie zapomnij też o najlepszych akcesoriach na grilla – szczypcach, łopatkach i widelcach oraz o aluminiowych tackach, jeśli chcesz grillować na wolnym ogniu.

Jak grillować kiełbasę – podsumowanie

Grillowanie kiełbasy jest z pewnością mniej skomplikowane od przygotowywania steków z grilla czy burgerów. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować, z powodzeniem możesz sięgnąć po nieco bardziej zaawansowane przepisy, które zaskoczą Twoich gości. Z pewnością wielu z nich odkryje smak zwykłej kiełbasy z grilla na nowo, a dla Ciebie podobne próby mogą stać początkiem dla stworzenia autorskich kompozycji z grillowaną kiełbasą w roli głównej.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.  

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected]. 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej