Kuchenki mikrofalowe są sporym udogodnieniem, gdy chcemy szybko odgrzać jakąś potrawę. Równie ważnym jednak co prawidłowa obsługa, jest umiejętne czyszczenie mikrofali. W naszym poradniku poruszymy więc oba te wątki, a także przedstawimy sposoby na to jak umyć mikrofalówkę domowymi sposobami.
Kuchenki mikrofalowe są sporym udogodnieniem, gdy chcemy szybko odgrzać jakąś potrawę. Równie ważnym jednak co prawidłowa obsługa, jest umiejętne czyszczenie mikrofali. W naszym poradniku poruszymy więc oba te wątki, a także przedstawimy sposoby na to jak umyć mikrofalówkę domowymi sposobami.
Jak poprawnie korzystać z mikrofalówki?
Podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej sprawia, że zawarty w nich tłuszcz wydobywa się na zewnątrz i osiada na ściankach komory. Dzieje się tak pod wpływem wysokiej temperatury generowanej przez urządzenie. Największe tłuste zabrudzenia powstają, gdy podgrzewany jest sos lub zupy znajdujące się w nieprzykrytych naczyniach. Jeśli chcesz ograniczyć czyszczenie mikrofalówki do minimum, pamiętaj o używaniu naczyń lub pojemników z pokrywkami.
Bardzo dobrym pomysłem jest także ustawienie podgrzewanej potrawy na dodatkowym, większym talerzu lub spodku. Dzięki temu można uniknąć sytuacji, w której kipiący sos lub zupa zabrudzą talerz mikrofalówki. Niezwykle ważną zasadą podczas eksploatacji mikrofali jest jednak przede wszystkim to, by umieszczane w niej naczynia wykonane były z ceramiki lub ze szkła. Można używać także pojemników z tworzywa sztucznego, dedykowanych kuchenkom mikrofalowym.
Pojemniki te mają specjalne oznaczenia i znakomicie przewodzą ciepło. Są również pozbawione BPA (biosfenolu A), o czym świadczyć powinno specjalne logo z napisem BPA free. Biosfenol A jest związkiem stosowanym do produkcji tworzyw sztucznych, który na skutek działania wysokiej temperatury może przenikać do potraw i negatywnie wpływać na układ nerwowy i hormonalny. Unikajmy więc plastikowych naczyń bez logo BPA free.
Pod żadnym pozorem nie powinno się używać naczyń wykonanych z jakiegokolwiek metalu. Te bowiem mogą być przyczyną wyładowań elektrycznych wewnątrz komory mikrofali. Warto wiedzieć, że nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do podgrzewania za pomocą kuchenki mikrofalowej. Jajka z pewnością eksplodują pod wpływem wysokiej temperatury.
Jak dbać o kuchenkę mikrofalową
Kuchenki mikrofalowe stały się standardowym wyposażeniem gospodarstw domowych, czy nawet firmowych kuchni lub miejsc spożywania posiłków przez pracowników. Biorąc pod uwagę ten fakt, każdy powinien wiedzieć jak dbać o taki sprzęt. Podstawą jest oczywiście regularne czyszczenie mikrofali. Najlepiej robić to po każdym odgrzaniu posiłku. Wtedy bowiem cały proces zajmie maksymalnie 3 minuty.
Lekkie zabrudzenia łatwo można usunąć wilgotną szmatką. Gdy tłuszcz już zaschnie, plamy będą o wiele bardziej uporczywe. Regularne mycie wnętrza jest ważne również z tego względu, że podgrzewane są w niej rozmaite potrawy. Stosunkowo nieduży rozmiar komory urządzenia sprawia, iż zapachy i aromaty dań utrzymują się w niej przez dłuższy czas. W efekcie, odgrzewając jakąś potrawę, nabierze ona zapachu i posmaku tej, która grzana była wcześniej.
Hasło – czyszczenie mikrofalówki – dotyczy także jej zewnętrznej części. Nie można zapomnieć o utrzymaniu w czystości drzwiczek, wentylatorów, jak i wszelkich gumowych elementów. Najlepszym rozwiązaniem jest usuwanie na bieżąco wszystkich widocznych zabrudzeń. Raz w miesiącu warto przeprowadzić gruntowny przegląd.
Warto zwrócić uwagę na to, że czyszczenie mikrofali to nie tylko dbanie o walory smakowe potraw, estetykę urządzenia i jego sprawność. To również, a może przede wszystkim, kwestie związane ze zdrowiem. Brudna kuchenka mikrofalowa to źródło rozmaitych związków chemicznych i drobnoustrojów szkodliwych dla organizmu.
Domowe sposoby na czyszczenie mikrofalówki
Jeśli czyszczenie mikrofalówki odbywać będzie się regularnie, czyli zaraz po użyciu sprzętu, to do mycia użyć można wody z odrobiną płynu do naczyń. Nasączoną w niej szmatką lub gąbką do mycia naczyń należy przetrzeć świeże zabrudzenia. Jeśli jednak przyjdzie mierzyć się z bardziej uporczywymi plamami, wtedy przydatną okaże się znajomość domowych sposobów na czyszczenie mikrofali. Sprawdźmy na czym polegają.
Czyszczenie mikrofali octem
Pierwszą z metod jest czyszczenie mikrofali octem. Produkt ten znajduje się w każdej domowej kuchni i nawet jeśli ktoś go nie posiada, to z łatwością nabędzie w sklepie spożywczym. Ocet należy wymieszać razem z wodą, a następnie umyć urządzenie ściereczką zamoczoną w roztworze. Jako, że ocet wydziela charakterystyczny, mocny zapach, najlepiej po skończonym czyszczeniu szeroko otworzyć okno w pomieszczeniu gdzie stoi kuchenka mikrofalowa.
Czyszczenie mikrofali cytryną
Drugi z domowych sposobów to czyszczenie mikrofali cytryną. Do tego potrzebujemy ten właśnie owoc, trochę wody oraz ściereczka. Cytrynę należy wycisnąć do wody i sporządzić w ten sposób skuteczną mieszaninę. Wlać ją do miseczki, którą należy umieścić wewnątrz kuchenki mikrofalowej, ustawić największą moc i uruchomić sprzęt. Po około 3 – 4 minutach wyłączyć urządzenie.
Para z roztworu rozpuściła tłuszcz, dzięki czemu można łatwo za pomocą ścierki przetrzeć ścianki mikrofali i usunąć tłuszcz. W przypadku bardzo dużych zabrudzeń można tez ustawić dłuższy czas podgrzewania roztworu.
Czyszczenie mikrofali sodą
Ostatnia z domowych metod to czyszczenie mikrofali sodą. Sposób ten dotyczy usuwania przypalonych plam. Idealnie nadaje się do czyszczenia zabrudzeń powstałych przy włączaniu opcji takich jak grill. W tym przypadku należy postąpić podobnie jak w przypadku mycia cytryną. Roztwór tworzymy mieszając ze sobą 2 łyżeczki sody oraz szklankę wody. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do naczynia i umieszczamy w mikrofalówce.
Urządzenie powinno zostać uruchomione na około 4 minuty z najwyższą mocą, a po wyłączeniu czystą ściereczką należy wytrzeć rozpuszczone przez parę zabrudzenia.
Środki chemiczne do czyszczenia mikrofalówki
Jednym ze sposobów jest czyszczenie mikrofali środkami chemicznymi dedykowanymi temu sprzętowi. Jednakże z pewnych względów powinniśmy zwracać uwagę na ich intensywność. Środki chemiczne będące składnikami takich detergentów mogą bowiem przeniknąć do posiłków, które odgrzewamy. Często pozostawiają także zapach, którego nie sposób szybko pozbyć się z mikrofalówki i który ingerować może w smak i aromat dań.
Najlepiej więc korzystać ze środków naturalnych, stosując domowe sposoby.
Czego nie robić podczas czyszczenia?
Oprócz ostrożności i rozsądku podczas stosowania detergentów podczas czyszczenia mikrofalówki pod żądnym pozorem nie można używać twardych i ostrych myjek. Bardzo łatwo mogą one zarysować powierzchnie mytego fragmentu urządzenia. Czyszczenie mikrofali powinno odbywać się przy użyciu miękkiej gąbki do mycia naczyń, ręcznika papierowego, lub też delikatnej ściereczki.
Jak wyczyścić mikrofalówkę – podsumowanie
Czyszczenie mikrofali jest czynnością o tyle prostą, że jeśli stosujemy się do zasad systematycznego mycia sprzętu zaraz po użyciu, to korzystając z wody i płynu do naczyń, łatwo i szybko usuniemy świeże zabrudzenia. Gorzej, jeśli systematyczność nie jest naszą mocną stroną i stanie się tak, że kuchenka mikrofalowa zabrudzona będzie starym, zaschniętym już tłuszczem. Wtedy skorzystać będziemy musieli z bardziej intensywnych metod. Oczywiście na czyszczenie mikrofalówki poświęcimy też więcej czasu.
Wykorzystać do tego celu możemy chemiczny środek do czyszczenia mikrofalówki. Lepiej jednakże korzystać ze sprawdzonych metod naturalnych, używając do tego celu octu, cytryny lub sody z wodą.
Udostępnij