Płyta indukcyjna – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Udostępnij

Na rynku istnieje obecnie bardzo wiele typów płyt grzewczych. Wśród nich wyróżniają się modele oparte na zasadzie indukcji. Wyjaśniamy, jakie mają zalety oraz czym różnią się od tradycyjnych kuchenek. Podpowiadamy też, jakie warunki musi spełniać instalacja elektryczna, żeby można było zainstalować kuchenkę indukcyjną.

Induktionskochfeld

Udostępnij

Na rynku istnieje obecnie bardzo wiele typów płyt grzewczych. Wśród nich wyróżniają się modele oparte na zasadzie indukcji. Wyjaśniamy, jakie mają zalety oraz czym różnią się od tradycyjnych kuchenek. Podpowiadamy też, jakie warunki musi spełniać instalacja elektryczna, żeby można było zainstalować kuchenkę indukcyjną.

Płyta indukcyjna zalety

Płyty indukcyjne ze względu na liczne zalety wypierają klasyczne kuchenki z palnikami gazowymi czy elektryczne z żeliwnymi polami grzewczymi. Do najważniejszych plusów tego rodzaju urządzeń należą:

Ponadto kuchenki indukcyjne posiadają atrakcyjny design, który świetnie sprawdza się w nowoczesnych kuchniach. Lśniąca powierzchnia płyt sprawia, że długo zachowują one wygląd niedawno kupionego urządzenia.

Rodzaje płyt indukcyjnych

Płyty indukcyjne różnią się między sobą liczbą dostępnych funkcji (np. opcją regulacji mocy, timerem, ustawieniem żądanej temperatury) oraz budową. Istnieją niewielkie modele jednopalnikowe oraz mające kilka pól grzewczych. W domowych kuchniach dobrze sprawdzają się modele z 2 lub 4 palnikami. Mogą one dysponować zarówno polami okrągłymi, jak i w kształcie owalu – przeznaczonymi do brytfann.

Istnieją również kuchenki indukcyjne posiadające możliwość ogrzewania naczyń na całej powierzchni tafli. Są one bardzo uniwersalne.

Płyta indukcyjna – jakie zasilanie?

Obecnie większość kuchenek indukcyjnych przeznaczonych do domowego użytku może być podłączona do standardowej sieci 1-fazowej o napięciu 230 V. Bardzo efektywne modele produkowane głównie z myślą o gastronomii będą natomiast potrzebować 3-fazowej instalacji 400 V. Przed zakupem należy zatem zweryfikować, jakie wymaganie ma dany sprzęt.

Prawidłowe podłączenie płyty indukcyjnej jest bardzo istotne. Dlatego większość producentów wymaga, aby montaż przeprowadzał elektryk ze stosownymi uprawnieniami. Po wykonanej pracy powinien on wystawić nam imienne zaświadczenie. Jeżeli nie posiadamy odpowiednich kwalifikacji, a mimo to zdecydujemy się na samodzielne podłączenie, ryzykujemy nie tylko pożarem (w skrajnych przypadkach), ale także utratą gwarancji.

Płyta indukcyjna – jakie rachunki za prąd?

Szerszego rozwinięcia wymaga kwestia związana z oszczędnością prądu w porównaniu do tradycyjnych kuchenek elektrycznych. Ze względu na błyskawiczny czas nagrzewania się płyty, gotowanie indukcyjne jest krótsze nawet o 30%. Dodatkowo płyta nie nagrzewa się na całej powierzchni, tylko dostosowuje pole grzania do wielkości danego naczynia. Wszystko to sprawia, że pobór energii jest mniejszy nawet o 25%. Ma to bezpośrednie przełożenie na późniejsze rachunki za energię elektryczną – zwłaszcza podczas korzystania z kuchenki w lokalach gastronomicznych lub jeżeli ktoś często przygotowuje samodzielnie posiłki w domu.

Płyta indukcyjna ceramiczna czy szklana?

Wielu klientów myli płyty ceramiczne ze szklanymi płytami indukcyjnymi. Oba te produkty wyglądają podobnie, inny jest natomiast mechanizm ich pracy. Jak już wcześniej wspomniano, aby kuchenka indukcyjna zadziałała, należy użyć garnków z odpowiednich materiałów ferromagnetycznych. Kuchenka indukcyjna ogrzewa jedynie dno takiego naczynia, a po jego zdjęciu błyskawicznie się wychładza.

Płyty ceramiczne nie posiadają cewek indukcyjnych, ale tradycyjne spiralne grzałki. Ich nagrzewanie się trwa zatem dłużej, tak samo jak wychłodzenie po zdjęciu garnka. Dodatkowo wysoka temperatura nie występuje jedynie pod dnem naczynia, ale ogarnia po pewnym czasie całą powierzchnię płyty. Tym samym urządzenia tego typu nie mogą równać się energooszczędnością z kuchenkami indukcyjnymi. Współczesne modele ceramiczne są jednak generalnie bezpieczniejsze (specjalne czujniki zapobiegają uruchomieniu się grzania, jeżeli nie zostanie wykryte naczynie) oraz łatwiejsze do utrzymania w czystości od tradycyjnych kuchenek elektrycznych oraz gazowych.

Jaka płyta indukcyjna do bloku

Osoby mieszkające w starszym budownictwie, zwłaszcza w powstałych kilkadziesiąt lat temu blokach z wielkiej płyty, często mają obawy związane z montażem płyty indukcyjnej w swojej kuchni. Czy aby na pewno będzie to bezpieczne i możliwe? Oczywiście, należy jedynie wybrać urządzenie dostosowane parametrami do naszej sieci. Przede wszystkich trzeba zweryfikować, jaką mocą przyłączeniową dysponuje znajdujący się w domu licznik. Musimy bowiem pamiętać, że w przypadku nadmiernego obciążenia sieci pojawią się problemy z „wywalaniem korków”.

Na szczęście obecnie na rynku istnieją modele o stosunkowo niewielkiej mocy, którą można dodatkowo regulować w zakresie od 0,5 do 3,5 kW. Używane z rozwagą powinny sprawdzić się nawet w mieszkaniach z licznikami o mocy przyłączeniowej w granicach 5 kW. Podczas wyliczeń trzeba jednak wziąć pod uwagę też moc innych sprzętów podłączonych do sieci w naszym mieszkaniu. Dlatego zawsze warto w tej kwestii zasięgnąć rady doświadczonego elektryka.

Jaka płyta indukcyjna do zabudowy

Płyty indukcyjne w formie mobilnych kuchenek są bardzo wygodne, ponieważ można je w razie potrzeby przestawiać. Nie wymagają również specjalnego montażu i doskonale sprawdzają się w już urządzonych kuchniach. Jeżeli jednak zależy nam, aby większość sprzętu była ukryta, warto zainwestować w specjalny model do zabudowy. Sprzęty o takim przeznaczeniu wyróżniają się płaską powierzchnią z panelem sterującym umieszczonym w górnej części (w sąsiedztwie palników), zwykle nie mają też ramki.

Warto miejsce na tego typu płytę przygotować już na etapie projektowania wystroju kuchni, ponieważ późniejszy montaż w już zaaranżowanym pomieszczeniu może być problematyczny.

Płyta indukcyjna – jakie garnki?

Płyta indukcyjna wymaga zastosowania specjalnych naczyń z materiałów ferromagnetycznych. Garnki do płyty indukcyjnej mogą być wykonane np. z żeliwa, żeliwa emaliowanego lub stali nierdzewnej. Spotyka się również specjalne naczynia aluminiowe. Odpowiednie garnki zwykle są oznaczone specjalnym symbolem zwojnicy. Jeżeli mamy wątpliwości, czy dane naczynie się nadaje, można przytknąć do niego magnes. Jeżeli zostanie przyciągnięty, garnek będzie dobry.

Przy wyborze garnków i patelni warto zwrócić uwagę na ich dno. Powinno być grube oraz możliwie jak najbardziej przylegać do płyty. Warto zatem zainwestować w specjalne naczynia o dnie składającym się z kilku warstw. Posłużą one długo, a gotowanie na nich będzie odbywać się z efektywnym wykorzystaniem energii elektrycznej.

Jeżeli lubisz gotować i spędzasz dużo czasu w kuchni, sprawdź też jaki robot kuchenny wybrać.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej