W okresie letnim grille są nieodłącznym elementem każdego ogrodu i działki. Wiele osób nadal korzysta z tańszych, przenośnych modeli, jednak coraz większą popularnością cieszą się stacjonarne, murowane grille ogrodowe. Nie tylko pozwalają przyrządzić pyszne dania, ale i stanowią one atrakcyjną dekorację ogrodu. W tym artykule poznasz najistotniejsze wskazówki, które przydadzą Ci się podczas budowy grilla.
W okresie letnim grille są nieodłącznym elementem każdego ogrodu i działki. Wiele osób nadal korzysta z tańszych, przenośnych modeli, jednak coraz większą popularnością cieszą się stacjonarne, murowane grille ogrodowe. Nie tylko pozwalają przyrządzić pyszne dania, ale i stanowią one atrakcyjną dekorację ogrodu. W tym artykule poznasz najistotniejsze wskazówki, które przydadzą Ci się podczas budowy grilla.
Rodzaje grillów ogrodowych
Decydując się na wybudowanie grilla ogrodowego, warto poznać różne rodzaje tej konstrukcji. Różnią się one przede wszystkim materiałem wykonania oraz dodatkowymi elementami, które możesz zawrzeć w projekcie.
Grill murowany z cegły
Jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do budowy grilla ogrodowego jest cegła. Jej regularny kształt wpływa na wygodę murowania, a stosunkowo łatwa w obróbce struktura usprawnia docinanie mniejszych kawałków, gdy jest to konieczne. Przy doborze odpowiednich cegieł zwróć uwagę nie tylko na ich wygląd, ale i wytrzymałość na wysokie temperatury. Jest to szczególnie ważne w przypadku okolic płyty paleniska i rusztu. Bardzo dobrze sprawdzają się m.in. cegły szamotowe.
Grill ogrodowy z klinkieru
Bardzo trwałym budulcem są też cegły klinkierowe. Wyrabia się je w bardzo wysokiej temperaturze, która powoduje, że gotowy wyrób nabiera niezwykłej wytrzymałości. W efekcie staje się on odporny nie tylko na gorąco czy zimno, ale i na działanie wody. Oznacza to, że grill z klinkieru zniesie nawet najcięższe warunki atmosferyczne występujące latem, a także zimą. Dodatkowym atutem jest ich atrakcyjny wygląd. Na rynku znajdziesz cegły o różnym kolorze, dzięki którym wybudujesz jedyny w swoim rodzaju grill.
Grill ogrodowy z kamienia
Kamień naturalny to bardzo częsty wybór, jeśli chodzi o materiał na grill ogrodowy. Możesz wykorzystać np. marmur, bazalt, granit, wapień, gnejs czy nawet piaskowiec. Przy czym ten ostatni wymaga konserwacji i nie jest tak odporny na zabrudzenia, jak pozostałe rodzaje. Wiele osób decyduje się też na wybudowanie grilla z tzw. kamienia polnego, który można samemu nazbierać, jednak jest to bardzo czasochłonne. Do zalet grilla z kamienia bez wątpienia należy trwałość, ale i niepowtarzalny wygląd. Materiał często jest nieregularny, co daje dużo możliwości w tworzeniu atrakcyjnego designu.
Grill z wędzarnią
Podczas projektowania grilla wiele osób decyduje się na dodanie do niego praktycznych elementów. Zwykle są to dodatkowe półki na najlepsze akcesoria do grilla czy gotowe potrawy. Są też tacy, którzy marzą o własnych wyrobach mięsnych, więc dodatkowo tworzą projekt ogrodowej wędzarni. Więcej o tym, jak wybudować grill z wędzarnią przeczytasz w dalszej części artykułu.
Budowa grilla krok po kroku
Teraz, gdy już wiesz, z czego możesz zbudować swój grill ogrodowy, możesz przystąpić do pracy. Na początek skompletuj najpotrzebniejsze materiały oraz narzędzia. Po co więc musisz sięgnąć?
Materiały niezbędne do budowy grilla
Na pewno musisz mieć główny budulec w postaci cegieł, klinkieru czy kamienia. Do wybudowania grilla niezbędna też będzie specjalistyczna zaprawa murarska. Na rynku znajdziesz ognioodporne zaprawy dedykowane do grilli z kamienia oraz cegieł. Potrzebujesz również metalowych płaskowników lub ceowników, które będą pełniły funkcję zbrojenia. Dzięki nim konstrukcja zyska na trwałości.
Jeżeli planujesz budować grill w ogrodzie, a nie na tarasie, to będziesz potrzebować fundamentu. Aby go przygotować, potrzebujesz dużej ilości żwiru oraz betonu do zalania. Sposób stworzenia fundamentu pod grill opiszemy w dalszej części artykułu.
Narzędzia do budowy grilla ogrodowego
Jako że będziesz stawiał murowaną konstrukcję w swoim ogrodzie, to sprzęt budowlany będzie niezbędny. Oto krótka lista urządzeń, które z pewnością okażą się przydatne:
- zagęszczarka do gruntu do ubijania żwiru pod fundament,
- łopata lub mała koparka,
- gilotyna brukarska lub szlifierka kątowa do przycinania cegieł na mniejsze kawałki,
- mieszadło do zaprawy lub wiertarka z mieszadłem,
- kielnia do układania zaprawy,
- młotek murarski,
- poziomica.
- Przecinarka spalinowa – 2500 W – tarcza 300 mm 1 499,00 zł
-
Gilotyna do prętów – elektrohydrauliczna – 1200 W – 4 – 20 mm
1 349,00 zł1 249,00 zł - Widły do palet – 1500 kg 3 899,00 zł
- Betoniarka – 63 l – z silnikiem – 220 W 859,00 zł
W zależności od Twoich potrzeb lista ta może być nieco dłuższa. Na przykład warto zaopatrzyć się w listwy dystansowe ułatwiające równe układanie cegieł oraz zapraw, a także sznurki i kołki.
Jak wybudować grill? Krok 1 – projekt
W pierwszej kolejności potrzebujesz projektu, w którym zawrzesz najważniejsze informacje. Na jego podstawie będziesz mógł rozpocząć budowę grilla. W projekcie muszą znaleźć się wymiary określające wielkość miejsca, jakie budowla będzie zajmować w ogrodzie. Nie możesz też zapomnieć o dogodnej lokalizacji. Najlepiej go ustawić stosunkowo blisko altany/tarasu, ale na tyle daleko, aby dym nie psuł relaksu na świeżym powietrzu. Zwróć też uwagę na sąsiadów, którym zapachy z grilla mogą przeszkadzać. Lepiej więc nie planuj grilla tuż przy ogrodzeniu, chyba że sąsiedzi będą Twoimi stałymi gośćmi, wówczas pomyśl nad budową własnej furtki między waszymi działkami.
Na tym etapie musisz też uwzględnić wszystkie dodatkowe elementy grilla takie jak półki, wędzarnia czy okap. Bez tego dobór niezbędnych materiałów i narzędzi będzie bardzo utrudniony.
Jak wybudować grill? Krok 2 – fundamenty
Kiedy już będziesz wiedział, gdzie wybudujesz grill, możesz postawić fundament. Zapobiegnie on osadzaniu się całej konstrukcji w ziemi. Najpierw dokładnie odmierz i zaznacz miejsce w ogrodzie. Użyj w tym celu kołków i sznurków. Głębokość dołu zależy od twardości gruntu. Jeśli jest on dość miękki, to warto wykopać głębszy fundament. Wsyp żwir i dokładnie go ubij, cały czas kontrolując jego poziom. Teraz możesz wylać beton. Jego powierzchnię wyrównaj pacą. Fundament pozostaw do związania przez przynajmniej dwa tygodnie. W czasie upału warto go oblać co jakiś czas wodą. W ten sposób zmniejszysz ryzyko pękania betonu. Po osuszeniu i oczyszczeniu powierzchni fundamentu możesz ustawić zarys grilla z cegieł/kamieni.
Jak wybudować grill? Krok 3 – murowanie
Przygotuj zaprawę zgodnie z instrukcjami producenta. Do jej dokładnego połączenia z wodą użyj elektrycznego mieszadła. Gotową masę wyłóż na płycie fundamentu w miejscu, w którym ustawiłeś zarys grilla i ułóż na niej pierwszą warstwę cegieł lub kamieni. Jeżeli korzystasz z linii dystansowych, to umieść je między cegłami zarówno w pionie, jak i poziomie. Po ułożeniu każdej warstwy sprawdzaj poziomicą, czy są one równe. Nie zapominaj też o kontrolowaniu ścian oraz narożników. W razie potrzeby dobij nierówności za pomocą młotka murarskiego.
Aby zrobić palenisko, użyj metalowych płaskowników pomalowanych farbą antykorozyjną. Na ostatniej wymurowanej warstwie cegieł ułóż zaprawę i płaskowniki. Teraz połóż na nich kolejną warstwę budulca. Chcąc zachować poziom oraz uniknąć odkształcenia metalu, pod paleniskiem postaw prowizoryczną podporę np. z desek i drewnianej płyty. Wysokość paleniska zależy od Twoich upodobań. Przyjmuje się, że powinno ono znajdować się 60-70 cm nad podłożem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wymurował je nieco wyżej lub niżej. Do jego stworzenia możesz wykorzystać główny budulec grilla lub wsuwaną blachę ze stali kwasoodpornej. Dobrą praktyką jest stworzenie paleniska z otworami lub przerwami między cegłami i wbudowanie pod nim szuflady na popiół. W ten sposób usprawnisz czyszczenie grilla.
Do tego momentu udało nam się stworzyć grill otwarty o bardzo prostej konstrukcji. Ambitniejsze osoby mogą jednak kontynuować i wybudować okap, uzyskując tym samym grill zamknięty. Dlaczego warto kontynuować? Po pierwsze: dach chroni grill przed opadami deszczu, co wydłuża jego żywotność, a także pozwala na smażenie w każdych warunkach. Po drugie: zabudowanie ogranicza rozprzestrzenianie się dymu z każdym podmuchem wiatru. Uczestnicy imprezy z pewnością bardziej docenią świeże powietrze niż duszący zapach dymu. Poza okapem możesz też wymurować miejsca na półki z drewna czy szkła hartowanego.
Niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujesz, pozostaje jeszcze kilka czynności do wykonania. Jedną z nich jest uzupełnienie przerw między cegłami czy kamieniami zaprawą. Gdy już to zrobisz, możesz oczyścić ściany. Pozostaje jeszcze ustawienie rusztu ze stali nierdzewnej. U wielu sprzedawców z pewnością znajdziesz gotowe kratki do grilla. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby przystosować grill do ich rozmiarów. Alternatywą jest zamówienie rusztu pod wymiar lub zrobienie go samemu. Jeżeli spawanie metalu nie jest Ci obce, możesz wykorzystać w tym celu różne rodzaje spawarek.
Po zakończeniu prac zaleca się nie korzystać z grilla przez przynajmniej dwa tygodnie. Dzięki temu zaprawa będzie miała czas, żeby wszystko związać. Za pierwszym razem staraj się rozpalić niewielki ogień, aby zahartować całość.
Jak wybudować grill z wędzarnią?
Budowanie grilla z wędzarnią nie różni się aż tak od budowy samego grilla. Są jednak kwestie, które powinieneś mieć na uwadze. Przede wszystkim wymuruj wędzarnię z tego samego materiału co grill. Dzięki temu zachowasz estetyczną spójność konstrukcji. Ogrodowe wędzarnie są przeważnie stawiane na planie kwadratu ewentualnie prostokąta, a kształtem przypominają dużą szafę.
Ważnym elementem jest kanał dymny łączący palenisko z komorą wędzarniczą. Jego długość ma wpływ na skuteczność wędzenia. Krótki sprzyja metodzie na gorąco, a długi – na zimno. Optymalnie powinien mieć ok. 1,5 m. Komin też pełni istotną funkcję. Nie tylko odprowadza nadmiar dymu, ale zapewnia też odpowiedni ciąg w wędzarni. Warto w nim zastosować specjalną zasuwę do regulacji ilości dymu w komorze. Wewnątrz nie może zabraknąć miejsca do zawieszenia kijów i haków wędzarniczych. Dobrą praktyką jest kupienie ich przed planowaniem budowy, żeby dostosować wymiary komory wędzarni do długości kijów.
-
Hak do wędzenia ryb – wkręcany – 5 szt.
169,00 zł85,00 zł -
Grill węglowy – składany – półka – 53 x 26 cm – stal nierdzewna / stal ocynkowana – Royal Catering
169,00 zł159,00 zł -
Grill węglowy – składany – z 2 rusztami – 41 x 25 / 31 x 25 cm – stal nierdzewna / stal ocynkowana – Royal Catering
199,00 zł179,00 zł -
Kociołek żeliwny – z pokrywką – 4 l – emaliowany – Royal Catering
179,00 zł169,00 zł
Budowanie grilla nie musi być trudne
Wybudowanie grilla ogrodowego własnymi siłami jest z pewnością czymś, co da bardzo dużo satysfakcji każdemu. Realizacja tego projektu od wybrania odpowiednich materiałów i narzędzi, przez znalezienie miejsca, aż po samo postawienie budowli to czasochłonne zajęcie. Pomimo tego murowany grill bez wątpienia jest doskonałą ozdobą każdego ogrodu, dla której warto poświęcić ten czas.
Jeżeli nadal Ci mało zmian wokół domu, możesz śmiało przystąpić do kolejnych zadań np. do budowy basenu.
Udostępnij